2024. április 30. 06:22

KezdőlapF1Elképesztő, nem csak Gasly volt fokozott életveszélyben a Japán Nagydíjon (videó)

Elképesztő, nem csak Gasly volt fokozott életveszélyben a Japán Nagydíjon (videó)

-

Egy nézői videó újabb részleteket mutatott meg a Japán Nagydíj második körében történt életveszélyes incidensről.

Hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a Japán Nagydíj elején Carlos Sainz első körben összetört Ferrarijához az FIA már azelőtt engedélyezte egy daru beküldését, hogy a biztonsági autó összegyűjtötte volna a mezőnyt, így Pierre Gasly nagy tempóval haladt el az ideális íven álló jármű mellett.

A francia pilóta azonnal dühösen rádiózott, majd a verseny után kijelentette: ha két méterrel arrébb halad, akkor most halott lenne. De nemcsak Gasly, hanem a többi pilóta is dühösen nyilatkozott – és az Alpha Tauri versenyzőjéhez hasonlóan felemlegette Jules Bianchi 2014-es tragédiáját –, többen pedig kijelentették, hogy összességében felelőtlenség volt a pályára engedni egy darut, mert még a biztonsági autó mögött is olyan rosszak voltak a látási viszonyok, és annyira csúszott a pálya, hogy ilyen tempónál is könnyedén elveszíthette volna valaki az uralmat az autója fölött.

Gasly fedélzeti kamerás felvételei mellett Carlos Sainz onboardja azt mutatta meg, hogy a Ferrari mentését végző pályabíró is életveszélyben volt, hiszen nem sokkal azelőtt lépett arrébb, hogy az Alpha Tauri odaért.

Most pedig előkerült egy nézői videó is, amelyből még jobban rekonstruálni lehet az eseményeket. A felvétel elején láthatjuk, amint Carlos Sainz a falnak csapódik, majd azt is, hogy a traktor a reklámtáblát eltaláló (0:16-nál), majd szárnycserére a bokszba hajtó, ezért a biztonsági autó után eredő Gasly baleset helyszínére érkezése előtt már jóval megjelent (2:07-nél), sőt, már 21 másodperccel azelőtt ott volt, hogy a versenyt vezető Max Verstappen a biztonsági autó mögött haladva elment mellette.

Ami pedig még kiderült, hogy nemcsak a biztonsági autó mögött haladóknál tempósabban, de az előírt limitet nem túl lépve közlekedő Gasly ment el veszélyesen gyorsan a traktor mellett, hanem a mezőnyre még szintén nem felérő Nicholas Latifi (2:47-nél), illetve Sebastian Vettel (2:51) és Csou Kuan-jü (2:53) is. Utóbbi ráadásul igen közel került a daruhoz. Azaz nem csak Gasly, hanem három másik pilóta is ki volt téve a fokozott életveszélynek, hiszen mindannyian szemmel láthatóan nagyobb tempóval haladtak a megengedettnél.

Az FIA vizsgálatot rendelt el a történtek után.

A teljes videó alább tekinthető meg:

Friss