2024. április 27. 21:02

KezdőlapF1Megbocsáthatatlan, tűrhetetlen – így kritizált a Ferrari korábbi pilótája

Megbocsáthatatlan, tűrhetetlen – így kritizált a Ferrari korábbi pilótája

-

A korábban a Ferrarinál is versenyző René Arnoux komoly kritikát fogalmazott meg a távozó csapatfőnökkel, Mattia Binottóval kapcsolatban. A francia expilóta a svájci szakember helyére érkező Frédéric Vasseurről is beszélt.

Mattia Binotto már nem sokáig mondhatja magát a Ferrari csapatfőnökének, hiszen amint szilveszterkor éjfélt üt az óra, hivatalosan is távozik a maranellóiak kötelékéből. Mint ismert, az olasz istálló november végén bejelentette, hogy 2023-ban már nem ő fogja irányítani az alakulatot, így több mint két évtized után semmilyen pozíciót nem fog betölteni a vörösöknél.

Hivatalos: Lemondott a Ferrari csapatfőnöke

A svájci szakembert rengeteg kritika érte az évek során, ami az idei évben csúcsosodott ki. A Ferrari ütőképes autót épített az új szabályrendszer első évére, ám ezt nem tudták eléggé kihasználni, elsősorban a technikai hibák és a stratégiai bakik miatt. Természetesen egyikért sem közvetlenül Binotto a felelős, de azért már igen, hogy utóbbi téren évek óta nem tapasztalható változás. A Ferrari egykori pilótája nemhogy most, de már jóval korábban elküldte volna.

„Nem tetszett, hogy egy rendkívül versenyképes Ferrari hagyta elúszni a bajnokságot, mert jól kezdtünk – nyilatkozta a maranellóiaknál 1983 és 1985 között versenyző René Arnoux a La Gazzetta dello Sportnak. – Igaz, hogy nem volt megbízhatóság, de néhány nagydíjat úgy veszítettünk el, mintha direkt tettünk volna. A [Binotto] által elkövetett hibák számomra megbocsáthatatlanok a Forma-1-ben. Soha nem álltam Binotto oldalán. Aki azt hajtogatja, hogy »jövőre jobb lesz, jövőre jobb lesz«, az nem érdemli meg ezt a pozíciót. Én már évekkel ezelőtt kirúgtam volna, ezt már többször elmondtam. Az övéhez hasonló viselkedés tűrhetetlen, ha az ember a világ legszebb csapatának élén áll.”

A hétszeres futamgyőztes annak kapcsán is belerúgott Binottóba, ami az erőssége volt, és ezt még a közvélemény is elismerte. Ez pedig a mérnöki tudása és tapasztalata. Persze Arnoux sem ezt kérdőjelezte meg, de az már nem tetszett neki, hogy olyan szinten belefolyt a gyárban zajló munkába, hogy többször is hiányzott az adott futamhétvégéről. A 74 éves expilóta szerint Binotto utódjának, Frédéric Vasseurnek a Ferrari legsikeresebb csapatfőnökéről kellene példát vennie.

„Hiba volt összevonni a két szerepet – vélekedett. – A mai, specializálódásra épült Forma-1-ben nem lehet mindent csinálni. Vasseurnek meg kell találnia a megfelelő embereket. Nem kell tudnia, hogyan kell sebességváltót vagy motort gyártani. Ez [Jean] Todtot sem érdekelte. A megfelelő, hozzáértő embereket kell a megfelelő helyre tenni, és aztán menedzselni őket. Ha Ross Brawn a technikai igazgató, és ott van még Rory Byrne és Paolo Martinelli, akkor csak el kell érni, hogy jól működjenek [közösen]. Ahogyan Todt tette, és ahogyan Vasseurnek is tennie kell.”

Vasseurt két héttel Binotto távozásának bejelentése után nevezték ki. Az 54 esztendős szakember a jelenleg Alfa Romeo néven versenyző Saubertől érkezik, ahol elégedettek voltak a munkájával. Arnoux csak felületesen ismeri őt, így nem mer ítélkezni, azt viszont hangsúlyozta, hogy a Ferrari teljesen más kávéház.

Hivatalos: megvan a Ferrari új csapatfőnöke

„Nem engedem meg magamnak, hogy igent vagy nemet mondjak, mert nagyon kis mértékben ismerem őt – válaszolta arra a kérdésre, hogy szerinte jó döntés volt-e Vasseur kinevezése. – Találkoztam és beszéltem vele, de nem eleget ahhoz, hogy megmondjam, helyes-e vagy sem. Láttuk, hogy milyen eredményeket ért el egy olyan középcsapattal, mint az Alfa. Azonban az Alfa irányítása Svájcból és a Ferrari vezetése teljesen különböző dolgok. Minden bizonnyal rendelkezik a szükséges szakértelemmel, és remélem, hogy össze tudja rakni a csapatot technikai és stratégiai szempontból. Enélkül nem lehet világbajnokságot nyerni. Legutóbb a karosszéria, valamint a motor megvolt, a megbízhatóság nem. Azonban mindenekelőtt a stratégiát rontottuk el sokszor, és ezen a téren van mit megtisztítani.”

A stratégiai részleget most már évek óta Iñaki Rueda vezeti, aki talán még Binottónál is több bírálatot kapott. A spanyol szakember menesztését rengetegen követelik, ám Arnoux ennél is tovább ment. Szavai alapján arra lehet következtetni, hogy több embert is el kellene távolítani onnan, helyükre pedig alkalmas embereket kinevezni.

Friss