back to top
2024. szeptember 29. 01:20

KezdőlapF1Ez volt a legnagyobb különbség Senna és Schumacher között korábbi ellenfelük szerint

Ez volt a legnagyobb különbség Senna és Schumacher között korábbi ellenfelük szerint

-

Martin Brundle kijelentette, Ayrton Senna és Michael Schumacher is hiányzik neki, de hozzátette, nincs bűntudata amiatt, hogy ő sokkal olcsóbban megúszta a veszélyt. A brit expilóta azt is elmondta, miben tartja jobbnak az egyiket, és miben a másikat.

Martin Brundle teljes mértékben pályatársa volt Ayrton Sennának. 1983-ban együtt versenyeztek a brit Forma–3-ban, amelyet a brazil pilóta brutális fölényben kezdett, de végül csak kevesebb mint egy futamgyőzelemnyi különbséggel nyert megriválisa előtt. A következő évben mindketten bemutatkoztak a Forma–1-ben, ahonnan Brundle 1996-ban vonult vissza, szűk két és fél évvel a háromszoros világbajnok halálos balesete után.

Versenyzőtársa szerint Senna előre érezte, hogy meg fog halni

Ebből pedig az is kiderül, hogy néhány évet Michael Schumacherrel is együtt versenyzett, sőt, 1992-ben, pályafutása legsikeresebb szezonjában csapattársak voltak a Benettonnál. A német versenyző sorsa aztán szintén szomorú fordulatot vett, hiszen 2013 végén síbalesetet szenvedett, azóta pedig a nyilvánosságtól elzártan él, minden valószínűség szerint komoly maradandó károsodással. „Hiányzik [Senna], és Michael Schumacherrel is ugyanez a helyzet – nyilatkozta Brundle a ’Beyond The Grid’ podcastban. – Sajnálom őket, hogy lemaradtak a nagyságuk csúcsáról.”

Michael Schumacher olyan kezelést kap, mint még soha senki – véli volt kollégája

A háborút megjárt és onnan hazatért katonákra sokszor jellemző, hogy bűntudatot éreznek amiatt, hogy bajtársaik odavesztek, miközben ők életben maradtak. Bár Brundle sem úszta meg maradandó sérülés nélkül a karrierjét, hiszen az 1984-es Dallasi Nagydíjon komoly balesetet szenvedett, de nyilvánvalóan össze sem lehet hasonlítani Senna tragédiáját az övével. Ő azonban nem érez ilyesmit.

„Nem, egyáltalán nem, mert ez önkéntes alapú – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Az ember azért vezet versenyautót, mert ezt akarja. Senki nem kényszeríti rá, mivel az ember az élvezetet, a kiváltságot, az izgalmat és a dicsőséget akarja. Az autóversenyzők meglehetősen önző emberek. Ez nagyon versengő környezet, és az ember bizonyos szempontból érzéketlenül áll [a pilóták halálának gondolatához], máskülönben hogyan tudná ezt csinálni? Ha fél, hogy meghal vagy megsérül, vagy valaki más megsérül, és azt gondolja, hogy »ó, ezt nem akarom«, akkor rossz szakmát választott.”

Számos más sportághoz hasonlóan örök vitatéma, hogy ki a valaha élt legjobb, legnagyobb alak. Nincs ez másként a Forma–1-ben sem, és mind Senna, mind Schumacher neve rendszeresen felmerül ebben a témában. Brundle elmondta, miben látja a legnagyobb különbséget kettőjük között, és megnevezte a saját favoritját.

Mindhármukkal dolgozott, de Sennát kihagyná a csapatából Schumacherrel és Alonsóval szemben

„Senna olyan ember volt, akit a szíve vezérelt – fogalmazott. – Istenadta tehetsége volt a tapadás és a sebesség [megtaláláshoz], valamint az autó működésének megértéséhez. Szerintem Max Verstappen is rendelkezik ezzel az adottsággal. Michaelt a feje vezérelte. Kicsit módszeresebb volt. Nem hiszem, hogy annyira gyors volt, mint Ayrton, de az autóban és azon kívül is nagyon okos volt, és úgy vélem, ebben volt a különbség. Az egész csapatot felvillanyozta maga körül. Szerintem Ayrton Senna volt minden idők legnagyobb pilótája. Hihetetlen tehetsége volt, és eléggé összetett személyisége. A sokoldalúbb versenyző viszont Michael volt.”

30 éves Schumacher egyik legelképesztőbb tette, amihez foghatót soha nem fogunk már látni

Friss