2024. április 28. 14:29

KezdőlapERCMichelisz Norbert végre rallyversenyző lesz, a Rally Hungary-n debütál az ERC-ben!

Michelisz Norbert végre rallyversenyző lesz, a Rally Hungary-n debütál az ERC-ben!

-

A rally Európa-bajnokság (FIA ERC) magyarországi fordulóján debütál rallyversenyzőként Michelisz Norbert. A Hyundai Motorsport gyári pilótájaként a TCR World Touron szereplő túraautó-versenyző a sorozat őszi szünetét kihasználva váltja valóra gyerekkori álmát.

Igazi világsztárral bővül az október 6. és 8. közötti Rally Hungary mezőnye, hiszen a rally Európa-bajnokság magyarországi fordulóján debütál a szakágban Michelisz Norbert. Hazánk legeredményesebb autóversenyzője gyerekként a rallyzásról álmodott, tavaly pedig megígérte, hogy miután az élet más irányba sodorta és a túraautózásban ért el kiemelkedő sikereket, előbb-utóbb élesben is ki fogja próbálni a ralit. Most eljött a pillanat.

Európa legjobbjai visszatérnek a Rally Hungary-re!

„Életem első autósportos élményei a Pécs környéki rallykhoz kötődnek, a Mecsek Rallyról egészen élénk gyerekkori emlékeim vannak – olvashatók a 2019-es túraautó-világkupa győztesének szavai a debütálásról kiadott közleményben. – Én a rallys közegben szerettem bele az autóversenyzésbe, és ha gyerekként kérdeznek arról, hogy milyen versenyző akarok lenni, akkor biztosan rallyt mondtam volna. Hogy a pályaversenyzés felé sodort az élet, az főleg a szimulátoros időszakomnak volt köszönhető, ahonnan ebbe az irányba vezetett az utam. De a rally iránti érdeklődésem mindig is megmaradt, gyerekkori álmom válik most valóra.”

Michelisz egy Hyundai i20 N Rally2-es autóval áll majd rajthoz a Nyíregyházán, valamint a Zempléni-hegységben és környékén rendezett Rally Hungary-n.

„A pályát nem ismerem, az autót is csak egyszer teszteltem Pécs környékén, ami borzasztóan kevés tapasztalat. Rengeteg belső kamerás felvételt elemeztem, gyakoroltam az itinerírást, de ha éjt-nappallá téve készülök, akkor is csak élesben fogom megtudni, mire vállalkoztam. Egy tapasztalt rallyversenyző is könnyen nehéz helyzetbe kerülhet, úgyhogy nekem különösen jól kell menedzselnem a kockázatvállalást. Pályafutásom legnagyobb kihívása előtt állok” – jelentette ki.

Ami a kockázatot illeti, a TCR World Tour éllovasaként természetesen ott motoszkál a fejében, hogy a feladata elsősorban az, hogy a saját műfajában bajnok legyen, ugyanakkor azért indul a Rally Hungary-n, hogy minden percét élvezze.

„Sokszor feltettem magamnak a kérdést, hogy szükségem van-e erre. Az elmúlt években többször is nekifutottam, de mindig meggyőztem magam arról, hogy miért nem megfelelő az időzítés. Most eljutottam arra a pontra, hogy már nagyobb bennem a vágy az élményre, mint a kockázatok miatti óvatosság. Tökéletes időpont sosem lesz, meg kell ragadni a pillanatot. Most sikerült a támogatóimnak köszönhetően megteremteni az indulás feltételeit, ezért hálás vagyok az OMV Hungáriának és a Hyundainak egyaránt!

Michelisz Norbert, Hyundai i20 N Rally2
Fotó: Michelisz Norbert/MGR Images

A 39 esztendős pilóta mellett rutinos társ lesz a jobb egyben, hiszen navigátorként a sportágat 1994 óta űző, világbajnoki résztvevő, Európa-bajnoki dobogós és kétszeres Dakar-célbaérő Tagai Róbert fogja segíteni.

„A Veszprém Rallyn voltam, amikor kaptam egy sms-t Michelisz Norbi aláírással, hogy ha van kis időm, beszéljünk – idézte fel Tagai, hogy Michelisz miként kereste meg őt. – Először azt hittem, valaki viccelődik velem, mert előtte nem ismertem Norbit személyesen, de aztán felhívtam, és elmesélte, mire készül. A zempléni nagyszerű, de egyben igen nehéz terep, szóval rögtön elsőre nagy kihívás, de Norbi pozitív, ahogy én is az vagyok, és minden tapasztalatommal segítem majd.”

WRC sztárok Goodwood-ban, Michelisz volt Lappi navigátora

Noha Michelisz személyében igazi profiról van szó, attól a rallyban még újoncnak számít, ezért az Eb-részvétellel kapcsolatos elvárásai is ennek megfelelőek. „A célom a célba érés. Az eredményeket tekintve tényleg nem tervezek semmit előre, hiszen az Európa-bajnokság mezőnye erős. A hazai közönség előtti versenyzésről sok szép emlékem van, de ez most más lesz, mint a Hungaroring. Nagyon várom már ezt az új élményt.”

Hogy mit hoz a jövő rallys szempontból, azt egyelőre nem tudja, a Rally Hungary után pedig a TCR World Tour idei szezonból hátralevő három versenyhétvégéjére koncentrál majd azzal a céllal, hogy 2019 után ismét bajnok legyen.

Mads Ostberg 3 pontot fogalmazott meg, amivel nyerne a Rally Hungaryn

Michelisz a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. podcast-sorozatának péntek délután megjelenő részében részletesen mesél majd az előtte álló ralis kihívásról.

Friss