2024. március 19. 11:05
KezdőlapF1Szenzációs felvételek - így teszteltek 1987-ben az F1-es csapatok (videó)

Szenzációs felvételek – így teszteltek 1987-ben az F1-es csapatok (videó)

-

Félmeztelenül cseverésző Ayrton Senna, korláton diskurálva autógrammot adó Nigel Mansell, bokszutca közepén motorborítás nélkül bütykölt autók, és a régi turbók klasszikus hangja. Mindezt átélhetjük egy 1987-es privát tesztről készült amatőr felvételen.

Mostanra egyetlen három napos teszt áll a csapatok és pilóták rendelkezésére, hogy felkészüljenek a szezonra, sőt, a Pirelli gumitesztjeit és az idény utáni abu-dzabi gyakorlást leszámítva több tesztet nem is rendeznek az év során.

1987-ben azonban még akkor és annyit teszteltek a csapatok, amikor és amennyit akartak, illetve amennyire pénzük volt. Így maradhatott fenn az alábbi szenzációs felvétel egy, a franciaországi Nogaróban, a semmi közepén fekvő, alig több mint 3 km hosszú, F1-es futamot soha nem rendező pályán tartott tesztről, amelyen a Williams, a Lotus és a Tyrrell istálló vett részt.

Az azóta felújított, 1987-ben mai szemmel nézve igencsak lepukkant romhalmaznak tűnő nogarói aszfaltcsík hatalmas kontrasztban áll az F1 csillogásával, és a három istálló működése sem hasonlít ahhoz, amit manapság a teszteken látunk, amelyek szinte ugyanolyan tűpontos menetrend és csillogó külsőségek között zajlanak, mint a versenyek.

Ehhez képest itt a pilóták vígan elcseverésznek egymással a bokszutca korlátján ücsürögve, Senna félmeztelenül beszélget a garázsban, a csapatok a bokszutcában, egymás orra előtt bütykölik az autókat, a Lotus lecsupaszított Honda motorjai pedig a legnagyobb természetességgel vannak kihelyezve a bokszfal mellé. Más világ volt.

Az amatőr felvétel pedig arra is remek lehetőséget adnak, hogy a mainál jóval alacsonyabb színvonalú akkori közvetítéseknél tisztább képet adjon arról, hogy milyen hanghatásokkal találkozhatott, aki ellátogatott egy tesztre. Kristálytisztán kivehető a Mansell Williamsében és Senna Lotusában dolgozó, össze-vissza durrogó és csattogó 1,5 literes Honda turbómotor, de a két Tyrrell-pilóta, a nemrég elhunyt Philippe Streiff, illetve Jonathan Palmer által hajtott 3,5 literes V8-as Cosworth-motornak is remek a hangja.

Szóval, hangerőt fel!:


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss