2024. március 28. 14:26

KezdőlapF1A Ferrari új csapatfőnöke Whatsappon beszélget az istálló korábbi legendás vezérével

A Ferrari új csapatfőnöke Whatsappon beszélget az istálló korábbi legendás vezérével

-

Frédéric Vasseur nem akárkitől kap tanácsot arra vonatkozóan, hogy miként vezetheti vissza a Ferrarit a sikerek útjára.

Nagy feladat vár a korábban F1-es topcsapatot soha nem irányító Frédéric Vasseur-re a Ferrari csapatfőnökeként, hiszen most az Alfa Romeótól érkező szakembertől várja mindenki, hogy világbajnok címre vezesse az ilyet legutóbb 2008-ban nyerő maranellóiakat.

Miközben a francia szakember kétségtelenül tapasztalt, hiszen évtizedek óta a motorsportban dolgozik, a kinevezése előtti pletykacunamiban olyan nevek is felmerültek a távozó Mattia Binotto utódjául, akik sokak szerint jobb választást jelentettek volna a Scudeira élére.

Montoya visszacsábította volna a Ferrari legendáját

A hírek szerint azonban a Ferrari vezetése hiába környékezte meg a fél paddockot Christian Hornertől, a Red Bull csapatfőnökétől Andreas Seidl-ig, a McLaren korábbi vezéréig, mindenki nemet mondott nekik. Még az is felröppent, hogy az F1 sportigazgatói pozíciójából távozó Ross Brawn térne vissza, de az FIA elnöki pozíciójából történt 2021-es leköszönése óta Jean Todtot is összeboronálták már korábbi munkaadójával.

Az 1993 és 2007 között a Ferrari csapatfőnökeként az istállóval hét konstruktőri és hat egyéni világbajnoki címet nyerő Todt azonban szintén nem jött, ám Vasseur elárulta, hogy közvetett módon azért segíthet volt csapatának.

„Több mint 20 éve ismerem, és mindig közel volt a karrieremhez. Beszélünk WhatsAppon, és hamarosan találkozni is fogunk. Közel maradt az F1-hez, úgyhogy bármilyen tanácsot szívesen fogadok, még ha nehéz is összehasonlítani a mait és a Jean-féle Ferrari-korszakot” – idézi a GrandPrix247.com Vasseurt, akinek egyik pilótáját, Charles Leclerc Nicholas Todt, Jean Todt fia menedzseli.

A Ferrari távolmaradási pénzt fizetett Binottónak, ekkor láthatjuk leghamarabb újra az F1-ben

Az 54 éves szakembernek azonban nemcsak Todt-tal, hanem elődjével, Mattia Binottóval is jó a kapcsolata. A Ferrarit 2019-től a tavalyi év végéig kormányozó svájci olasz a lemondása után a lehető legzökkenőmentesebbé tette az átmenetet utódja számára, amiért Vasseur nagyon hálás.

„A folyamat kristálytiszta volt, és még ha a sajtóban meg is jelentek pletykák a szezonzáró előtt és alatt, nem beszéltünk korábban. Az első megbeszélések az Abu-Dzabi utáni héten történtek. Nagyon gyors folyamat volt. Aztán beszéltem telefonon Mattiával, majd találkoztam vele az átadás során, és leültünk négyszemközt beszélni. Köszönöm Mattiának ezt, és értékelem, hogy maradt, hogy megvárt engem, hogy beszélt velem. Nagyon értékelem mindezt” – idézi az F1 hivatalos honlapja Vasseurt.

Kirúgja a hibázó stratégákat?, Leclerc lesz az első számú? – ezekre is válaszolt a Ferrari új csapatfőnöke

A francia szakember elárulta azt is, hogy a Ferrari elnökével, John Elkann-nal, és vezérigazgatójával, Benedetto Vignával is napi kapcsolatban áll, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szabad keze.

„Közvetlen kapcsolatban állok Benedetto Vignával. Hetente néhányszor eljön hozzám vacsorára, és minden nap beszélek vele és Elkann-nal. Megvan a felhatalmazásom, hogy úgy irányítsam a csapatot, ahogyan akarom, és ezt is fogom tenni” – jelentette ki.

Vasseur korábban azt is elmondta, hogy nem ront ajtóstul a házba, és egyelőre meg akarja érteni, hogy miből fakadtak a tavalyi hibák. Elsőként pedig a jelenlegi szakembereket igyekszik megfelelő helyzetbe hozni ahhoz, hogy hibamentes legyen a csapat működése, és csak akkor lesznek szervezeti változtatások, ha ez valami miatt nem sikerül.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss