2024. április 26. 23:04

KezdőlapF1Érdekes lesifotó készült a Ferrari főhadiszállása előtt

Érdekes lesifotó készült a Ferrari főhadiszállása előtt

-

A szokottnál nagyobb volt a két négyzetméterre jutó Ferrari-csapatfőnökök száma a minap a Scuderia maranellói bázisán.

Noha december 31-ével elhagyta korábbi csapatát, a minap lefotózták Mattia Binottót, a Ferrari korábbi csapatfőnökét, amint utódjával, Frédéric Vasseur-rel beszélget a maranellói gyár kapujában. Hogy a szezon rajtja előtt alig több mint két héttel mi dolga volt a svájci-olasznak Maranellóban, arról egyelőre nincs hír, de az biztos, hogy ez a fotó táptalajt fog adni azoknak a találgatásoknak, hogy esetleg valamilyen formában visszatérhet a Ferrarihoz.

Ennél persze sokkal valószínűbb az, hogy adminisztratív jellegű ügyben járt korábbi csapatánál, és ekkor találkozott Vasseur-rel, akivel egyébként a korábbi években is jó viszonyt ápolt (az Alfa Romeo, Vasseur korábbi munkaadója a Ferrari egyik ügyfele), és akinek sokat segített a Ferrari csapafőnöki teendőinek átadásakor.

Binotto és Vasseur a maranellói gyár bejárata előtt:

„A folyamat kristálytiszta volt, és még ha a sajtóban meg is jelentek pletykák a szezonzáró előtt és alatt, nem beszéltünk korábban. Az első megbeszélések az Abu-Dzabi utáni héten történtek. Nagyon gyors folyamat volt. Aztán beszéltem telefonon Mattiával, majd találkoztam vele az átadás során, és leültünk négyszemközt beszélni. Köszönöm Mattiának ezt, és értékelem, hogy maradt, hogy megvárt engem, hogy beszélt velem. Nagyon értékelem mindezt” – nyilatkozta korábban a Scuderia új csapatfőnöke.

Binotto tehát nem sértődötten távozott, és 27 Ferrarinál töltött év után egészen biztos, hogy Maranellóban sem vált nemkívánatos személlyé.

A Ferrari távolmaradási pénzt fizetett Binottónak, ekkor láthatjuk leghamarabb újra az F1-ben

Lesznek változtatások

Azt nem lehet elvitatni, hogy Binotto irányítása alatt a Ferrari sikeresen visszatért a győztesek közé, de az is tény, hogy a tavalyi szezonban számos hibát elkövettek. Többek között a stratégia terén is akadtak hajmeresztő döntések (Monaco, Silverstone, Hungaroring), és más területeken sem mindig álltak a helyzet magaslatán.

Vasseur ezzel kapcsolatban korábban elmondta, hogy nem akar ajtóstul rontani a házba, és rögtön átszervezésekbe kezdeni. Most, a 2023-as autó bemutatóját követően pedig elárulta, hogy azért lesznek módosítások annak érdekében, hogy az idén gördülékenyebben működjön a csapat a versenyhétvégéken.

„Igen, végrehajtunk néhány apró változtatást. De mint legutóbb is mondtam, csak a jéghegy csúcsát látják. Amikor stratégiáról beszélnek, stratégáról esik szó, de nem egy ember nyomkod egy gombot. Ott van a szoftver, a gyárban levő csapat, és a bokszfalon zajló folyamatok. A teljes képet kell nézni egy ember helyett” – nyilatkozta.

Kirúgja a hibázó stratégákat?, Leclerc lesz az első számú? – ezekre is válaszolt a Ferrari új csapatfőnöke

Laurent Mekies, a maranellóiak sportigazgatója pedig elmondta, hogy „nagyon-nagyon átfogó vizsgálatot tartottunk 2022-ről”, és megnézték, hogy „hol maradtunk el, mert nincs értelme bújkálni.”

„Tavaly néhány dolgot a saját kárunkon tanultunk meg, úgyhogy természetes, hogy teljeskörű vizsgálatot tartottunk – ecsetelte a korábban Binottót egyes hétvégéken helyettesítő francia. – Ez azt jelenti, hogy arra koncentrálunk, hogy a lehető legjobb platformot adjuk meg az embereinknek, hogy kifejezzék magukat. Átvilágítottuk a folyamatainkat, azt, ahogyan dolgozunk annak érdekében, hogy biztosítsuk, minden egyén a lehető legjobban tudja kifejezni magát mind egyénileg, mind közösségben.”

Friss