2024. április 25. 15:04

KezdőlapF1Küszöbön Vettel szenzációs visszatérése? - Összeállhat a Vettel-Alonso páros

Küszöbön Vettel szenzációs visszatérése? – Összeállhat a Vettel-Alonso páros

-

Nagyon úgy tűnik, hogy a tavaly visszavonult Sebastian Vettel valóban bejelentkezett az Aston Martinnál a sérült Lance Stroll helyettesítésére. 

Ahogyan arról tegnap beszámoltunk, pletyka szinten felmerült az F1-es paddockban, hogy a tavalyi szezon végén visszavonult Sebastian Vettel ugorjon be helyettesként Lance Stroll helyére abban az esetben, ha a biciklis balesetet szenvedett kanadai pilóta nem épül fel a jövő heti bahreini szezonnyitóra.

A teljes előszezoni tesztet kihagyó Stroll sérüléséről a csapat nem hajlandó részleteket elárulni, és csak annyit közöltek, hogy a 24 esztendős pilóta csuklója sérült, és napról napra elemzik a helyzetet. Közben persze szemmel láthatóan készültek arra az eshetőségre, ha Stroll nem jönne rendbe az első versenyre, ezért Felipe Drugovich, az istálló tartalékja kétszer fél napot tesztelhetett Fernando Alonso mellett Bahreinben.

Nagy a titkolózás – ez lehet Alonso balesetet szenvedett csapattársának sérülése

A teszt utolsó napján azonban érdekes pletyka kapott szárnyra, David Croft, a Sky Sports kommentátora ugyanis elhintette, hogy Sebastian Vettel felajánlotta a szolgálatait volt csapatának, és kész egy (vagy több?) futam erejéig visszatérni az F1-be. Noha Mike Krack csapatfőnök ezt konkrétan nem erősítette meg, azt a tesztelés után elárulta, hogy beszélt Vettellel azóta, hogy nyilvánosságra hozták Stroll sérülésének tényét. „Volt néhány hívásom Sebastiannal – erősítette meg az Autosport kérdésére. – De tavaly is beszéltünk, és a jövőben is fogunk.”

Az mindenesetre sokatmondó, hogy amikor rákérdeztek Kracknél, hogy Vettel utalt-e arra, hogy szívesen beugrana, a csapatfőnök azt felelte: „Ezt nem fogom megmondani.”

Ebből következtethetünk arra, hogy a válasz „igen”, hiszen amennyiben Vettelnek eszébe sem jutott volna ilyesmi, és teljesen elzárkózik a visszatéréstől, azt vélhetően a csapat is közölné, ezzel lezárva a találgatásokat.

Árulkodó szavak – Vettel visszavonulása nem lesz végleges?

A német szakember hangsúlyozta, hogy Stroll szerepeltetése marad az első számú prioritásuk egészen addig, amíg biztossá nem válik, hogy a kanadai nem tud rajthoz állni.

Az Autosport szerint a nyilvánvaló választás ebben az esetben továbbra is Drugovich lenne, és Vettel beugrása inkább akkor lenne elképzelhető, ha Stroll a két héttel a Bahreini Nagydíj után esedékes Szaúd-arábiai Nagydíjon sem tud rajthoz állni, mert ebben az esetben a négyszeres világbajnok tudna készülni a csapat szimulátorában, és valamennyire fizikálisan is gatyába tudná rázni magát, hiszen a teljes téli felkészülést kihagyta.

Krack szerint azonban egyelőre ez a lehetőség is nagyon elméleti, és majd csak a bahreini futam (amennyiben Strollnak azt ki kell hagynia) után foglalkoznak a második versenyhétvégével. „Még nem hoztuk meg a végső döntést, ez a lényeg. És ne felejtsenek el egy dolgot. Nagyon-nagyon alapos tervet dolgozott ki a visszavonulására, és ez olyasmi, amit tiszteletben kell tartani. Úgyhogy várjuk ki, hogy mi lesz” – utalt Vettelre.

Nincsenek szavak – soha senkit nem búcsúztattak úgy az F1-ben, mint Vettelt

Ami Vettel beugrása mellett szólna, az az, hogy az Aston Martin a jelek szerint igencsak versenyképes autót épített az idei szezonra, amivel nyilván a négyszeres világbajnok is tisztában van. A 35 esztendős veterán ráadásul a tavalyi szezon végén is remek formában versenyzett, és nem amiatt vonult vissza, mert már nem élvezte a versenyzést, hanem az F1-gyel járó különböző dolgokból lett elege, illetve több időt szeretett volna tölteni a családjával.

Ha egy vagy két versenyre visszatér, az nem jelent egész évre szóló elköteleződést, viszont lehetősége nyílna egy versenyképes autóval búcsúzni, és nem mellesleg elérné a 300 futamos határt is (a tavalyi Abu-Dzabi Nagydíj volt a 299. versenye).

FRISSÍTÉS!

Vasárnap kora délután az Aston Martin megerősítette, hogy amennyiben Lance Stroll nem lesz bevethető Bahreinben, a tartalékpilóta Felipe Drugovich versenyezhet a helyén. „A csapat továbbra is megad Lance-nek minden esélyt a versenyzésre a sérüléséből való felépülésétől függően. Amennyiben nem lesz fit ahhoz, hogy versenyezzen, Felipe fogja vezetni az AMR23-ast Fernando mellett” – írták a közleményben.

Friss