back to top
2024. május 08. 10:12

KezdőlapF1A rivális csapatfőnök helyretette Wolffot a Michael Schumacherrel kapcsolatos megjegyzése miatt

A rivális csapatfőnök helyretette Wolffot a Michael Schumacherrel kapcsolatos megjegyzése miatt

-

Günther Steiner, a Haas-istálló csapatfőnöke nem maradt adós azzal, hogy visszaszúrjon az őt kritizáló Toto Wolffnak. Az olasz-amerikai ezután kijelentette, a Schumacher-család megosztottá akarta tenni tavaly az istállót, ami nem tett jót Mick Schumachernek.

Reagált Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnökének kritikájára Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke. Az osztrák üzletember nemrég a svájci Blick-nek nyilatkozva ugyanis azt mondta, hogy az olasz-amerikai „nem merészelt volna úgy bánni Mick-kel”, ha Michael Schumacher ott lett volna a paddockban a fia mellett az elmúlt két évben.

Wolff természetesen arra utalt, hogy Steiner számtalanszor kritizálta nyilvánosan a tavalyi évet gyengén kezdő, két nagy balesetet is okozó pilótáját, és a csapaton belül sem rejtette véka alá a véleményét, amit a Netflix F1-es sorozatának legutóbbi évadában is láthattunk.

Michael Schumacher az öccse főnökét is kiosztotta, vajon a fiáért is megtette volna ugyanezt?

A Haas csapatfőnöke a Sky Sportsnak nyilatkozott, és Wolffnak címezve közölte: „Amit el kell mondanom, hogy ha az apám ott lett volna mellette, Toto nem mondta volna azokat a dolgokat, amiket mondott.”

Steiner ezután kifejtette, hogy igazságosan bántak Mick Schumacherrel, és a fiatal pilóta családja volt az, amely nem kezelte megfelelően a helyzetet.

„Szerintem próbáltak nyomást helyezni ránk, hogy tartsuk meg Micket, és az egész csapatot hibáztatták, ez pedig nem tett jót Micknek. Nem próbáltak aktívan megosztani minket, de ezt tették. Szerintem [Mick] nem érezte jól magát, amikor hallotta, hogy miket beszélnek rólam, és én sem éreztem jól, amikor ezt hallottam tőlük. Végső soron megpróbáltak megosztani minket.”

„Ez nem jó Micknek, még ha azért is próbálták ezt, mert végső soron a csapat dönti el, hogy ki vezeti az autót, és nem a pilóta. Nincs értelme feldühíteni egy csapatot egy pilóta miatt, mert azt akarod mondani, hogy »Günther nem törődött eléggé Mick-kel«.”

Steiner nem szégyelli magát azért, amit Mick Schumacherről mondott

„Pontokat szerzett, és arra senki nem mondta, hogy »ez azért van, mert Günther így menedzselte Micket«, senki nem jött ezzel, és nem is várom el, mint ahogy azt sem, hogy engem hibáztassanak, ha összetöri az autót. A pilóta dolga, hogy pontot szerezzen és ne szenvedjen balesetet. A csapat felelőssége pedig az, hogy a lehető legjobb autót adja a pilótának, és ezt mi mindig megtettük, mindig igazságosak voltunk mindkét versenyzővel, akik ugyanolyan autót kaptak.”

„Ha pedig mégsem, akkor elmagyaráztuk, hogy például egy fejlesztésből csak egy darab elérhető. Nagyon nyitottak voltunk ezzel kapcsolatban, soha nem titkoltunk el semmit, vagy hoztuk előnybe valamelyiküket, mert az az alapelvem, hogy igazságosan kell kezelned az embereket, hogy a legtöbbet hozd ki belőlük.”

„Végtére is kinek érdeke, hogy a versenyző a lehető legjobban teljesítsen? Az enyém és a csapaté. Miért próbálnám meg akkor szabotálni bármelyik versenyzőnket? De a csapatfőnök életének részét képezi az is, hogy egyeseknek nem tetszik, amit csinálsz. Nem igazán érdekel, ha valakinek nem tetszik, amit csinálok. Csak mondják ki, nem fog történni semmi, nem fogok változni, mert nem érzem úgy, hogy változnom kellene valaki miatt, aki nem volt része a csapatnak.”

Volt főnöke tovább szidja Schumachert, szerinte időpazarlás lett volna foglalkozni vele

A Schumacher-családból a Sky Sports szakértőjeként dolgozó Ralf Schumacher volt Steiner legélesebb kritikusa, de a háttérben akár Sabine Kehm, Mick Schumacher menedzsere, vagy Corinna Schumacher is nyomást gyakorolhatott a Haasra.

Steiner egyenlő feltételeket bizonygató szavai mindenesetre azért furcsák kicsit, mert azzal soha nem vádolta meg senki a Haast, hogy Micknek szándékosan gyengébb autót adna. Sokkal inkább azzal volt problémája többek között Ralf Schumachernek, hogy unokaöccsét nyilvánosan kritizálja a saját csapata ahelyett, hogy mellé állna.

Ez vezetett végül oda, hogy a felek nem a legjobb szájízzel váltak el, és bár nyilvánosan soha nem kritizálta azóta sem a Haast, egyes megnyilvánulásain Mick Schumacher esetében is érződik, hogy megvan a véleménye az amerikai istállóról.

Hogy Steinerrel milyen a viszonya, azt nem tudni – feltehetően barátok már nem lesznek –, a csapatfőnök mindenesetre elárulta, hogy az idén még egyáltalán nem beszéltek a versenyhétvégéken.

Volt főnöke újra belerúgott Mick Schumacherbe, szinte megalázta egy balesete miatt

„Az idén még nem láttam Micket. Azt hiszem, a teszten igen, és köszöntem, de azóta nem, mert most a bokszutca másik végén van, ahol a bajnokok – utalt arra Steiner, hogy a Mercedes garázsa a tavalyi konstruktőri harmadik hely miatt jóval arrébb található, mint a Haasé. – Az elmúlt három futamon nem futottam össze vele. Nincs gondom azzal, hogy köszönök neki, nem tudom, hogyan fog reagálni, de szerintem mindannyian felnőttek vagyunk.”

„Volt két közös évünk, megpróbáltunk valamit, lehetőséget adtunk Micknek, amit szerintem tiszteletben kell tartani. A Haas F1 megadta neki a lehetőséget, és most mindannyiunknak tovább kell lépni. A Forma-1 elég kis cirkusz, ezért nincs értelme csatározni vagy nem köszönni bárkinek is.”

Friss