2024. május 04. 07:01

KezdőlapF1Újabb kegyetlen döntést hozott, most elmagyarázott egy furcsa részletet a Red Bull...

Újabb kegyetlen döntést hozott, most elmagyarázott egy furcsa részletet a Red Bull tanácsadója

-

Helmut Marko először szólalt meg azóta, hogy Nyck de Vriest elküldték az AlphaTauritól. A Red Bull tanácsadója azt a kérdést is megválaszolta, hogy miért nem várták meg a nyári szünetet ezzel a lépéssel.

Az AlphaTauri kedden bejelentette, hogy azonnali hatállyal szerződést bontanak Nyck de Vries-zel, aki nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A holland pilótának mindössze tíz futam jutott a faenzai istállónál, a maradék tizenkettőt pedig Daniel Ricciardo fogja teljesíteni. Az ausztrál pilóta a tavalyi szezonzáró óta először fog F1-es hétvégén szerepelni a Magyar Nagydíjon.

Itt a vége, a Red Bull kirúgta pilótáját, a Magyar Nagydíjon visszatér a közönségkedvenc

De Vries elküldése 2019 óta az első olyan, idény közbeni pilótacsere volt, amely nem sérülés vagy betegség miatt, azaz kényszerű okokból történt. Ahogyan most, úgy akkor is ez az istálló volt a középpontban, akkor még Toro Rosso néven, hiszen a Red Bullnál alulteljesítő Pierre Gasly helyére Alexander Albont ültették be, és fordítva. A döntés meghozatalában akkor és most is komoly szerepet játszott Helmut Marko, aki először szólalt meg a bejelentés óta.

„Azért szerződtettük Nycket, mert tavaly Monzában nagyszerűen teljesített – nyilatkozta a Red Bull tanácsadója a holland De Telegraafnak, és azt is elmondta, hogy pontosan mit vártak a Forma–2 2019-es bajnokától. – Arra számítottunk, hogy idén legalább azonos teljesítményt [hoz], mint a csapattársa, de nem így történt. Valójában mindig három tizeddel lassabb volt.”

Valóban, sokan arra számítottak, hogy inkább Cunoda Juki lesz nyomás alatt, aki korábban nem váltotta meg a világot az F1-ben. Ehelyett a japán versenyző magára talált, míg De Vries szinte folyamatosan szenvedett, és a legtöbbször kikapott tőle. Franz Tost, az AlphaTauri csapatfőnöke gyakran hangoztatja, hogy egy újoncnak legalább három évet kell adni a bizonyításra, de Marko úgy véli, egykori versenyzőjük túl idős és rutinos volt ahhoz, hogy igaz legyen rá ez a kijelentés.

Először vezetett idén a visszatérő Ricciardo, tempója lenyűgözte a Red Bullt

„Huszonnyolc éves, rengeteg tapasztalattal rendelkezik, és tesztpilótaként is nagy a tudása különböző F1-es autókból – magyarázta. – Nem hiszem, hogy egy fiatal újonchoz lehet őt hasonlítani. Április végén Bakuban jól kezdte a hétvégét, és azt hittem, jobban fog teljesíteni, de aztán megint balesetet szenvedett. Sajnos egyszer sem ment annyira szuper kört, amellyel lenyűgözött volna minket.”

A döntés már érett egy ideje, hiszen az osztrák szakember jó néhány alkalommal bírálta De Vriest. Ezen a ponton viszont sokan meglepődtek, hogy a Red Bull a nyári szünetet sem várta meg, hiszen már csak két verseny van hátra addig. Marko szerint azonban ennek nem lett volna értelme. „Valamit tennünk kellett – fogalmazott. – Miért kellene várnunk, és mit számít még két futam, ha nem látunk javulást? Nyck egy nagyon kedves srác, de egyszerűen nem volt meg a sebessége.”

Ricciardo visszatérése egyértelmű üzenet Péreznek, akire más is veszélyt jelenthet

Hogy De Vriesre mi várhat a jövőben? Nos, azt szinte biztosan ki lehet jelenteni, hogy a Forma–1-es pályafutása egyszer és mindenkorra véget ért, de a Formula E-be való visszatérés már rögtön a kirúgását követően felmerült. Marko viszont más utat jósol neki. „Ez nehéz lesz, azt hiszem – utalt az F1-es visszatérésre. – Ugyanakkor szerintem ő is látta, hogy ez lesz. A hosszútávú versenyzésben nagyszerű karriert építhet.”

Friss