2024. április 30. 02:16

KezdőlapF1Alonso megtörte a csendet, és igen érdekes dolgokat állított a Hungaroringen 16...

Alonso megtörte a csendet, és igen érdekes dolgokat állított a Hungaroringen 16 éve kirobbant botrányról

-

Sok F1-rajongó tűkön ülve várhatja, hogy Fernando Alonso végre részletesen elmesélje, mi az ő verziója a 2007-es Magyar Nagydíjon kirobbant botrányról. És persze ott van még Ron Dennis is, akinek készülő könyvéből is kiderülhetnek eddig nem ismert részeletek.

Alighanem Lewis Hamilton kanapé mögött bujkálása a McLarenen belüli háborúval és a kémbotrány újbóli kirobbanásához vezető eseményekkel fűszerezett 2007-es Magyar Nagydíj egyik legelképesztőbb sztorija, de könnyen lehet, hogy előbb-utóbb olyan részleteket is megtudhatunk a 16 évvel ezelőtti versenyhétvégéről, amelyek ezen is túltesznek.

Mint ismert, a wokingiak pontversenyt vezető újonca az időmérő edzés után Max Mosley FIA-elnök jobb kezének, Alan Donnelly-nek az irodájában bujkált – és a kanapé mögül bukkant elő, amikor Donnelly belépett oda –, mert nem akart találkozni az előbb a felügyelőkhöz járuló, majd a McLaren sajtótájékoztatóján a helyzetet kétségbeesetten menteni igyekvő Ron Dennisszel, hiszen tudta, hogy az ő (és mérnökei) magánakciója indították be azt a folyamatot, ami Alonso feltartásos mutatványához és a sokkal nagyobb botrányhoz vezetett.

Hamilton egy kanapé mögött bujdosott a Hungaroringen, annyira félt találkozni a főnökével

És nem kizárt, hogy Hamilton kevésbé ismert kanapés sztorija után jönnek majd még érdekes részletek a 22. Magyar Nagydíjról, hiszen többek között Ron Dennis részletes elbeszélését sem ismerjük. A McLaren akkori csapatfőnöke a BBC kémbotrányt minden eddiginél részletesebben feldolgozó podcastsorozatának sem nyilatkozott, mondván a készülő könyvéből majd megtudhatjuk, hogyan látta ő az eseményeket, Fernando Alonso pedig a minap elárulta, hogy neki is lenne mit mondania.

A spanyol a BBC-nek adott hosszabb interjúban beszélt arról, hogy olykor félreérthetik a szavait és tetteit, majd mivel az őt kérdező Andrew Benson korábban felemlegette, kitért a 2007-es magyarországi esetre.

„Senki sem ismeri az én verziómat, vagy az igazságot, a tényeket. Mindig azt mondtam, hogy soha nem tartottam fel senkit, és a csapat egyszerűen kopott gumikat adott nekem az időmérőre. Úgyhogy ott van a csapatrádió leirata, a felügyelők döntése, amelyben leírták, hogy egy olyan cikkely alapján büntettek meg, ami nem létezett. Csak kiosztották a büntetést, majd világossá tették, hogy az nem a szabálykönyv alapján született. Csupa ilyen dolog. Aztán a saját csapatom óvott ellenem, ami korábban soha nem fordult elő a sportágban. Úgyhogy, amikor ezeket a dolgokat összerakod és nem látod a tényeket, nyilván nehéz tisztázni némely félreértést.”

Benson azt írta, emlékei szerint ez az első alkalom, hogy Alonso nyilvánosan beszél a 2007-es magyarországi eseményekről, és mint a BBC veterán F1-es újságírója, aki jó kapcsolatot ápol Alonsóval és számos nagyinterjút csinált már a spanyollal, valószínűleg emlékezne rá, ha lett volna korábban ilyen eset.

A nap, amelyen Alonso azt követelte, a McLaren szabotálja Hamilton Magyar Nagydíját

Mivel az interjú során egyértelmű volt, hogy Alonso nem szeretné, ha tovább faggatnák erről, Benson nem tudta kibogozni a kétszeres világbajnok mondandójának érdekesebb állításait, pedig lett volna mit. Hiszen korábban senki nem beszélt arról, hogy a McLaren nem új gumikat adott volna neki (nem zárható ki, de a televíziós közvetítésből nem úgy tűnt), miként arról sem, hogy a saját csapata panaszolta be őt a felügyelőknél. És akkor ott van még a rádiózás, ami Alonso szavaival ellentétben nem nyilvános, és vélhetően számos érdekes részlet kiderülne belőle.

„Eközben a garázs másik oldala (Alonsóé) elkezdett rádiózni, hogy mi történik, és nem ebben állapodtunk meg. Aztán, amikor kiértek a pályára, már Fernando is beszállt, és azt kérdezte, »Mi a franc folyik itt? Szóljatok neki, hogy vissza kell adnia a helyet!« Majd ismét jött az üvöltözés a rádióban, a mérnökök egymással üvöltöztek a garázsban, hogy »Mi a fenét csináltok, miben mesterkedtek?« Elszabadult a pokol.”

Ezek Marc Priestley, a McLaren ma már televíziós szakértőként dolgozó akkori szerelőjének szavai a BBC kémbotrányt feldolgozó podcastjából, amelyek szintén ízelítőt adnak abból, hogy mi folyhatott a csapatrádióban.

Ezért nem akart senki Hamiltonnal dolgozni a McLarennél

Hogy a McLaren nyomta volna fel Alonsót a felügyelőknél? Hivatalosan ilyesmi semmiképpen nem történt, hiszen annak lenne nyoma, de egyes vezető csapattagok valóban panaszkodtak az FIA-nak Alonso cselekedeteiről, majd végül a spanyol úgy kapott büntetést, hogy sokaknak az volt a véleménye, a felügyelőknek nem lett volna szabad beleavatkoznia a történtekbe, és különben is, Alonso feltartása csak válasz volt Hamilton cselekedetére.

Akárhogy is történt, a teljes igazságot valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, hiszen ahány ember, annyiféle verzió létezik a történtekről, és mindenki a saját igazát tartja az elsődlegesnek. De egy napon akkor is lenyűgöző lenne megismerni, hogy Alonso és Dennis hogyan látta belülről az eseményeket. Utóbbi verzióját a könyvéből meg fogjuk tudni, és nagy az esély rá, hogy – talán szintén egy önéletrajzi könyvben – előbb-utóbb Alonso is felfedi majd, hogy szerinte mi történt 16 évvel ezelőtt.

Friss