back to top
2024. május 18. 07:29

KezdőlapF1Volt edzője 16 évvel később is Alonsót savazza a 2007-es szezon miatt...

Volt edzője 16 évvel később is Alonsót savazza a 2007-es szezon miatt – bezzeg Hamilton!

-

A korábban a McLarennél dolgozó személyi tréner egy edzőtábori képpel rúgott bele Fernando Alonsóba a 2007-es, botrányos szezon kapcsán.

Úgy tűnik, 16 évvel a történtek után sem felejti el a 2007-es szezont Gerry Convy. A manapság saját maga által kifejlesztett edzésmódszerekkel autóversenyzőket felkészítő teljesítménytréner 2002 és 2008 között a McLarennél dolgozott, ahol többek között Fernando Alonso, David Coulthard és Juan Pablo Montoya felkészüléséért is felelt.

Így aztán belülről tapasztalta meg a 2007-es szezonban, hogy miként mérgesedett el a viszony a Renault-tól érkező Fernando Alonso és Ron Dennis között, illetve hogy az Alonso és Hamilton között folyó rivalizálásnak milyen hatásai voltak a csapatmorálra. Most, 16 évvel később pedig úgy érezte, itt az ideje megosztani az Instagramon egy képet egy 2007-es szezon előtti finnországi edzőtáborról.

„Ülj rá ba**d meg és forogjál” – mondta Hamilton a főnökének, de aztán a csapat letagadta az egészet

A fotón az látható, hogy a McLaren csapattagjai – többek között Convy is – egy erdőben futnak, és ott fut velük az újonc (a bejegyzésben megjelölt) Lewis Hamilton is. Fernando Alonsót azonban hiába keressük, mert mint azt a tréner a kép melletti leírásban elárulta, a kétszeres világbajnok nem volt jelen. „HOGYAN NE LEGYÜNK CSAPATJÁTÉKOSOK: ezt a McLaren-Mercedes csapatépítő tábort 2007-ben Finnországban új kezdetnek szánták nekünk. Sajnos az újonnan szerződtetett Fernando Alonso simán csak nem jelent meg. Lewis Hamilton igen. Ez megadta az alaphangot az idényre, a többi pedig már történelem. Senki sem nagyobb a csapatodnál vagy a szervezetednél” – szól a poszthoz mellékelt felirat.

Convy tehát ennyi idő elteltével is Alonsót kritizálja a 2007-ben történtekért, a rendelkezésünkre álló információk alapján pedig kétségtelen, hogy a spanyol pilóta is tett azért, hogy bomlassza a csapategységet, például egy alkalommal  borítékokat osztott szét a saját szerelői között, de miután az akció híre eljutott a csapatvezetéshez, senki sem tarthatta meg az azokban levő pénzt.

Az ugyanakkor kérdéses, hogy a szóban forgó edzőtábor kihagyása valóban ilyen cselekedet-e. Ezt az edzőtábort ugyanis azért szervezte a vezetőség, mert a garázs ellentétes oldalán dolgozó két szerelőgárda között közismerten nem volt a legjobb a viszony, és így szerették volna őket közelebb hozni egymáshoz. Marc Priestley, a McLaren korábbi szerelőjének The Mechanic című könyvéből pedig megtudhattuk, hogy eredetileg Hamilton sem volt a résztvevők között, az újonc viszont az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy ő is elutazik Finnországba és részt vesz a csapatépítőn, hogy jobban megismerje a csapattagokat.

Alonso megtörte a csendet, és igen érdekes dolgokat állított a Hungaroringen 16 éve kirobbant botrányról

Ennek tükrében minimum fenntartásokkal kell kezelni azt a megközelítést, hogy Alonso kihúzta volna magát az efféle kötelezettségek alól, és nem tartotta fontosnak a csapatépítést, hiszen nem ismerjük a pontos hátteret, és nem tudjuk, hogy ő miért nem volt ott.

„Az abban a szezonban kialakult helyzetet a főnökeink nem kezelték jól. Fiatalok voltunk és éretlenek. Sok minden voltunk, amik ma már nem vagyunk, és szükségünk lett volna segítségre a menedzsmenttől, amit nem kaptunk meg” – nyilatkozta Alonso az idén áprilisban a Daily Mailnek a 2007-es esztendőről, Mark Slade, a McLaren korábbi versenymérnöke pedig korábban szintén azon a véleményen volt, hogy inkább a McLarenen múlt, hogy félresiklott a két fél kapcsolata 2007-ben.

Convey Instagram-posztja azóta egyébként már nem elérhető, akárcsak a teljes Instagram-oldala, de az internet nem felejt, úgyhogy íme a poszt:

Motorsport trainer Gerry Convy (ex F1) posts about 2007 season at McLaren on his Instagram "How not to be a team player"
by u/NegotiationExternal1 in formula1

Friss