2024. május 04. 07:46

KezdőlapF1Az F1 megtiltotta a sportágat perlő Massának, hogy ott legyen az Olasz...

Az F1 megtiltotta a sportágat perlő Massának, hogy ott legyen az Olasz Nagydíjon?

-

Felipe Massa nem lesz ott az Olasz Nagydíjon, pedig a Forma–1 nagyköveteként és a Ferrari egykori pilótájaként mindenképpen ott lenne a helye Monzában. Az biztos, hogy ennek hátterében az F1 és az FIA ellen nemrég indított per áll, de hogy melyik fél hozta meg a döntést, abban nem egyeznek meg a különböző források.

Az elmúlt hónapokban az F1-től 2017-ben visszavonult Felipe Massa ismét bekerült a köztudatba, hiszen elhatározta, hogy jogi úton próbálja meg visszaszerezni a 2008-as, Lewis Hamilton ellen elveszített világbajnoki címét. Mindezt arra alapozza, hogy kiderült, Bernie Ecclestone, a sportág egykori vezére, valamint Charlie Whiting, az FIA néhai versenyigazgatója egyaránt tudott arról, hogy Nelson Piquet Jr. Szándékosan törte össze a Renault az az évi Szingapúri Nagydíjon, befolyásolva ezzel a verseny végeredményét. Mindez pedig a bajnokság szempontjából is sorsfordítónak bizonyult.

Massa megindította a támadást, ügyvédei akcióba lendültek az elbukott 2008-as vb-cím miatt

A 11-szeres futamgyőztes odáig ment, hogy ügyvédei augusztus 15-én levelet írtak az F1 vezetésének és a Nemzetközi Automobil Szövetségnek. Ebben részletezték, hogy szerintük védencük anyagi és morális károkat szenvedett azzal, hogy akkoriban eltussolták az ügyet. A héten pedig közölték az érintettekkel, hogy amennyiben jövő hét péntekig nem érkezik érdemi válasz, a brit legfelsőbb bírósághoz fordulnak.

Massa ügyvédei elfogadhatatlannak tartják az F1 és az FIA késlekedését, ultimátumot adtak

Az ügynek azonban vannak nem várt következményei is, ugyanis Massa úgy támadja a Forma–1-et, hogy közben annak alkalmazásában áll. Egészen pontosan nagyköveti pozíciót tölt be, ahogyan többek között Mika Häkkinen, Jacques Villeneuve vagy David Coulthard is. Ebben a szerepkörben meg kell jelenniük bizonyos számú nagydíjhétvégén, és például a Paddock Clubba jegyet vásárló személyekkel kell találkozniuk.

A Ferrari történetének harmadik legtöbb futamon részt vevő pilótájaként egyértelmű volt, hogy Massa ott lesz a most hétvégén esedékes Olasz Nagydíjon, aminek szokás szerint az F1 állta volna az utazási és szállásköltségeit. A brazil pilóta azonban mégsem utazott el Monzába, amivel kapcsolatban csak az tűnik biztosnak, hogy a jelenlegi ügy áll a háttérben.

Az Autosport szerint egy forrásuk azt állította, hogy egy megbeszélés keretében megegyeztek, hogy a mostani körülmények között Massa nem vehet részt a futamokon ebben a pozíciójában, vagyis lényegében úgy gondolják, hogy összeférhetetlenségről van szó. Azt viszont fontos hozzátenni, hogy ezen forrás szerint magánemberként továbbra is látogathatja a versenyeket.

Ezért lehetetlen, hogy Massa utólag megkapja Hamilton első világbajnoki címét

A portál hozzátette, értesülései szerint Massa rájött, hogy jelenléte akkora médiafelhajtással járna, hogy az jelentősen megnehezítené a mozgását a paddockban. Ennek azonban ellentmondanak a 42 éves exversenyző szóvivőjének szavai, ez alapján ugyanis arra lehet következtetni, hogy az F1 lényegében megtiltotta neki, hogy ott legyen Monzában. „Massa már megvásárolta a repülőjegyét, és hétfőn kapott egy hívást a Forma–1 magas rangú vezetőitől, akik arra kérték, hogy ne menjen Monzába” – jelentette ki.

Friss