2024. április 27. 19:27

KezdőlapF1Ez még Vettelnek sem adatott meg - 19 éve vezette a Ferrari-legenda...

Ez még Vettelnek sem adatott meg – 19 éve vezette a Ferrari-legenda a világverő F2004-est

-

63 évesen ülhetett be Michael Schumacher és Rubens Barrichello 2004-es szezont uraló F1-es Ferrarijába a vörösök egykori versenyzője.

A Forma-1-ben három összetett 3. és egy 2. helyet szerző, 1981-ben a vb-címről ellentmondásos körülmények között lecsúszó, F1-es karrierje után két WRC-futamon is induló Carlos Reutemannak 19 éve olyan élményben volt része, amiben csak nagyon keveseknek: vezethette minden idők egyik legsikeresebb F1-es autóját, a Ferrari F2004-est.

Az 1972 és 1982 között 146 nagydíjon induló, ezekből 12-t megnyerő, visszavonulása után politikai pályára lépő argentin 2004. december 7-én látogatásra érkezett egykori csapata maranellói főhadiszállására, hogy megnézze, mennyi minden változott azóta, hogy 1976 és 1978 között a Scuderiánál versenyzett.

Vesztegetés is szerepet játszott Piquet első vb-címében, és lehet, ez volt Ecclestone kisebbik bűne

A vörösökkel 5 győzelmet szerző, a csapattal 1977-ben konstruktőri világbajnoki címet nyerő pilóta a látogatás során a Ferrari akkori vezetőivel is beszélt, a Stefano Domenicali sportigazgatóval folytatott diskurzus során pedig felmerült, mi lenne, ha kipróbálná az abban az évben 18 versenyből 15-öt megnyerő, Michael Schumachert hetedik világbajnoki címéhez segítő F2004-est.

19 éve gurult pályára először az autó, amin még a Ferrari is ledöbbent (videó)

A Ferrari másnapra meg is szervezte a tesztet Fioranóba, a csapat saját tesztpályájára, a régi versenyzőcipőjében, az egykori sisakjának színeiben pompázó fejvédőben megjelenő Reutemann pedig 17 kört tett meg a több mint 900 lóerős V10-es motor által hajtott versenygéppel.

Képek Reutemann tesztjéről:

„Felejthetetlen élmény volt. Meg szeretném köszönni a Ferrarinak, hogy megszervezte ezt még úgy is, hogy ma munkaszüneti nap van, és lehetővé tette, hogy átéljem ezeket az érzelmeket és igazán jól szórakozzak. Az autó lenyűgöző, különösen, ami a motorerőt illeti. Teljesen más világ azokhoz az autókhoz képest, amiket versenyzőként vezettem. A TV-ben a mai F1-es autókat könnyűnek tűnik vezetni, de miután most magam is kipróbáltam, elmondhatom, hogy nem így van” – nyilatkozta az akkor 63 éves argentin, aki azt már nem érheti meg, hogy volt csapat visszataláljon a csúcsra, hiszen 2021 júliusában, 79 éves korában elhunyt.

Erre lenne képes a 2004-es Ferrari a 2023-as ellen Monzában (videó)

Reutemann ezzel a teszttel elmondhatta magáról, hogy azon kevés, a Ferrarival a 2000-es évek elején szerződésben nem álló versenyző közé tartozik, akinek megadatott, hogy kipróbálja az F1 V10-es korszakának statisztikailag leggyorsabb és legeredményesebb autóját. Azt az autót, amelyet az Ayrton Senna 1993-as McLarenjét és Nigel Mansell 1992-es Williamsét birtokló Sebastian Vettel sem tudott megvásárolni és soha nem is vezethette, illetve amelyet Max Verstappen is szívesen elnézegetne a gyűjteményében, de egyelőre ő sem talált módot arra, hogy a magáénak tudja.

Ezt még Vettel sem engedhette meg magának, de vajon Verstappen megengedheti?

Friss