2024. április 28. 11:44

KezdőlapF1Ugyanazt éli át Pérez Verstappen mellett, amit Schumacher korábbi csapattársa is tapasztalt?

Ugyanazt éli át Pérez Verstappen mellett, amit Schumacher korábbi csapattársa is tapasztalt?

-

Johnny Herbert úgy véli, hiába a papíron egyenlő feltételek, a Red Bull valójában Max Verstappent favorizálja Sergio Pérezzel szemben. A brit expilóta korábban hasonlót élt át Michael Schumacher mellett.

Amióta Sergio Pérez megérkezett a Red Bullhoz, kimondva-kimondatlanul ő a második számú pilóta. Ez többször is megnyilvánult a csapat döntéseiben, és itt most nem a 2021-es Abu-dzabi Nagydíjra kell gondolni, hiszen ott evidens volt, hogy segít Max Verstappennek, de például a következő évi barcelonai futamon erre már nem feltétlenül volt szükség.

Sokatmondó történet Verstappenről: a holland dühe is kellett minden idők legdominánsabb idényéhez

Persze, ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a bikások elöljárói tagadják, hogy lenne bármilyen előre lefektetett csapatsorrend, és ha őszinték vagyunk, a két versenyző közötti teljesítménykülönbség miatt erre nincs is nagyon szükség. Ám éppen emiatt a Red Bull inkább Verstappen felé húz, legalábbis Johnny Herbert szerint, akinek személyes tapasztalatai is vannak ehhez hasonló helyzetről.

„A Benettonnal folytatott tárgyalásaim során Flavio Briatore [csapatfőnök] azt mondta nekem, hogy Michael Schumacher és én egy csapatot alkotunk, hogy együtt dolgozunk, és mindenki ugyanazokhoz az információkhoz fér hozzá – nyilatkozta a Mega Dice-nak az 1989 és 2000 között az F1-ben versenyző szakértő. – Ez soha nem volt így, mert az ember hajlamos kivételezni azzal a fickóval, aki teljesít.”

Volt csapattársa megerősítette, mi volt a részeg Schumacher kedvelt időtöltése a bulikban

Herbert az 1994-es idény utolsó két futamára csatlakozott a Benettonhoz, ahol aztán a következő évben már teljes szezonon át versenyzett. Ezzel az időszakkal kapcsolatban felmerültek olyan pletykák, hogy nem azonos feltételeket kapott Schumacherhez képest, amire most ráerősített. Az 59 éves expilóta úgy véli, Péreznek is hasonló jelenséggel kell megküzdenie.

„Amikor megjelenik, akkor az ember érzi ezt, és amikor érzi, az ellen nehéz küzdeni – magyarázta. – Bármennyire is azt mondja Sergio, hogy nem vesz róla tudomást, mégis hatással van az emberre. Sergiónak burokba kell zárnia magát, és minden egyes alkalommal teljesítenie kell a média felől és a csapaton belülről érkező nyomás ellenére is.”

Pérez vélhetően valóban óriási teher alatt fog versenyezni az idei szezonban, hiszen már tavaly is felröppentek olyan pletykák, miszerint a Red Bull megválhat tőle. Ha a mexikói versenyző teljesítménye nem javul, akkor az energiaitalosok szinte biztosan megválnak tőle legkésőbb az idény végén. Ami az utódlását illeti, szezon közben alighanem Daniel Ricciardo válthatja, ám ami 2025-öt illeti, a legutóbbi hírek alapján az istálló pont Pérez elődjét, a 2020-ban elküldött Alexander Albont akarja visszacsábítani.

Minden idők legnagyobb verését kapta Verstappentől, de Pérez jövőre is a vb-címet célozza meg

Friss