2024. április 28. 21:01

KezdőlapF1Egyszerre tartja „zseniális húzásnak” és hibának Hamilton leigazolását a népszerű csapat alapítója

Egyszerre tartja „zseniális húzásnak” és hibának Hamilton leigazolását a népszerű csapat alapítója

-

Lewis Hamilton leigazolása rövid távon mindenképpen jól jött a Ferrarinak pénzügyi szempontból. Sportszakmai téren viszont még várni kell az ítéletre, ám az egykori csapatalapító, illetve -főnök szerint a maranellóiaknak nem a hétszeres világbajnokra van szükségük.

Lewis Hamilton átigazolása az F1-es holtszezon eddigi legizgalmasabb híre, hiszen minden idők legeredményesebb versenyzője a Ferrarihoz, vagyis a sportág legsikeresebb csapatához szerződik. Ami biztos, hogy az olasz márka számára rövid távon kifizetődőnek bizonyult a megállapodás, hiszen a bejelentés napján jelentősen megugrottak a részvényárak.

Gazdasági szempontból vélhetően később is profitálni fognak, még úgy is, hogy a hírek szerint elképesztő fizetést adnak majd a brit versenyzőnek. Ami a házasság sportszakmai részét illeti, arról legalább bő egy évig lehet még vitatkozni, hiszen legkorábban csak jövőre derül ki, hogy mennyire lesz sikeres. Giancarlo Minardi azonban úgy véli, ebből a szempontból a Ferrari nem döntött jól.

Hamilton könnyfakasztóan sokat fog keresni a Ferrarinál, amely megadta neki, amit a Mercedes nem

„Amennyiben marketingről van szó, ez egy zseniális húzás, ezért le a kalappal John Elkann [Ferrari-elnök] előtt – nyilatkozta a Quotidianónak az F1-ben 1985 és 2005 között szereplő Minardi alapítója és egyben első csapatfőnöke. – Ha viszont a Forma–1-ről beszélünk, változik a helyzet. Különböző dimenziók vannak. Nem vagyok naiv, megértem az okokat, amelyeket a hétszeres világbajnok és a »Vörös Hölgy« közötti nagyszerű megállapodás reklámjaként fogok definiálni. Ez a mítosz és a legenda találkozása. Én viszont ehelyett a motorsportról beszélek, és ennyi, én nem vittem volna oda olyasvalakit, mint Hamilton.”

Sokan azzal érvelnek, hogy Hamilton már betölti a 40. életévét, amire debütálni fog a Ferrarinál. Ezzel kapcsolatban honfitársa, Nigel Mansell úgy fogalmazott, hogy szerinte ez nem fog számítani. Minardi szintén ezen a véleményen van, ezzel együtt úgy gondolja, hogy a Ferrarinak nem Hamilton fogja elhozni a hosszú ideje várt sikert.

Hamilton túl öreg lesz már a Ferrarihoz? – legendás elődje saját példájával érvelt

„Esküszöm, hogy nem az anyakönyvi kivonat számít az érvelésemben – szögezte le. – Fernando Alonso még Lewisnál is idősebb, de továbbra is nagyon erős. Ahogyan Hamilton is még mindig versenyképes. Szóval fel kell tennünk magunknak a kérdést: a Ferrari azoknak a hibájából szenvedett vereséget ennyi éven át, akik [az autót] vezették? Nem, nem a volán mögött ülők felelőssége, hogy egy generáció óta bajnoki címek nélkül maradtak. Ebből következik, hogy Hamilton nem garancia a sikerre, ahogyan Sebastian Vettel sem volt az. Az F1-ben elengedhetetlen a győztes autó. Egy házat nem a tetejétől építünk, hanem az alapoktól.”

Ahogyan arra az olasz üzletember is utalt, a Ferrari 2007 óta nem nyert egyéni, és 2008 óta konstruktőri világbajnoki címet, és vészesen közelítenek afelé, hogy a mostani legyen a leghosszabb böjtjük. Azóta viszont nem sikerült olyan autót építeniük, amely egy teljes szezonon át versenyképesnek bizonyult, hiába igazolták le Alonsót, majd Vettelt.

Friss