2024. május 02. 20:02

KezdőlapF1Nem volt véletlen a közlemény, egy leendő partner is bekeményített Horner-ügyben

Nem volt véletlen a közlemény, egy leendő partner is bekeményített Horner-ügyben

-

A múlt héten előbb a Ford, majd az F1, ezen a héten hétfőn pedig az FIA is megszólalt Christian Horner zaklatási botránya kapcsán, és bár a maga nemében mindegyik közlemény nagyon visszafogott volt és az ügy mielőbbi rendezését remélte, egyértelmű, hogy nyomásgyakorlási céllal születtek. A Ford azonban a nyilvános kiállás mellett mást is tett.

Mostanra két hete tart Christian Horner, a Red Bull csapatfőnökének zaklatási botránya. Az 50 esztendős szakembert a csapat egyik női alkalmazottja vádolta meg. Hogy mivel, azt továbbra sem erősítették meg, de az ügyről elsőként beszámoló De Telegraaf állítja: látott olyan szöveges üzeneteket, amelyek bizonyítékként szolgálnak a szexuális zaklatásra. A holland újság emellett azt is megtudta, hogy Horner 650 ezer fontot ajánlott a nőnek a hallgatásért cserébe, de ő ezt nem fogadta el, és most azt tervezi, hogy bíróságra megy.

Christian Horner 300 millió forinttal akarta eltussolni botrányát, mégis szexuális zaklatás történhetett

A Red Bull belső vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy mi történt. Ehhez egy független ügyvédet béreltek fel, aki másfél héttel ezelőtt több mint 8 órán át faggatta Christian Hornert, miközben természetesen a többi érintettel és más csapattagokkal is beszélt. A február 9-i meghallgatás óta azonban nem történt semmilyen előrelépés, és több mint egy hét elteltével sem dőlt el a csapatfőnök sorsa.

Noha sajtóhírek szerint nem is volt soha cél, hogy sürgessék a lezárást, és csakis a legalaposabb kivizsgálást tartották szem előtt, a Red Bull múlt csütörtöki bemutatója – amelyen Christian Horner is jelen volt, és először tagadta nagyobb nyilvánosság előtt a vádakat – után egy nappal megjelent Telegraaf-cikk állításai felgyorsíthatták az eseményeket, mert a Ford, az F1 és az FIA is ezután szólalt meg.

Hogy pont most tették meg, az jelzésértékkel bír, hiszen korábban is lehetőségük lett volna erre, de akkor még alighanem a Red Bull belső ügyeként tekintettek a kialakult helyzetre. Az újabb részletek és az, hogy a közelgő szezonrajt ellenére még mindig nem született ítélet, viszont már nemcsak a Red Bullra, hanem a sportágra is rossz fényt vet, a jelek szerint pedig egyúttal a bikás csapattal 2026-tól partnerségre lépő Fordot is aggasztani kezdte.

A Financial Times információi szerint ezért amellett, hogy Mark Rushbrook, az amerikai gyártó globális igazgatója nyilvánosan is megszólalt, a Ford levelet írt a Red Bullnak, amelyben arra kérte, hogy maradéktalanul ossza meg vele a vizsgálat eredményét. A Financial Times szerint a világ 5. legnagyobb autógyártója nem helyezett nyomást az energiaital-gyártóra abban a tekintetben, hogy milyen eredményt szeretne (magyarán nem akarja mindenáron kirúgatni Hornert), de elvárja, hogy „komolyan és gyorsan kezeljék a vizsgálatot.”

Csak kitaláció lenne a Horner elleni vád? – Ecclestone szavai erre utalnak

A lap hozzáteszi, hogy a Red Bull 2026-os motorprogramját részben finanszírozó Fordnak lehetősége van elállni az együttműködéstől, amennyiben úgy látja jónak.

Persze ez valószínűleg az utolsó dolog, amit szeretnének, viszont azt sem akarják, hogy a legkisebb mértékben is azonosítsák a márkájukkal a zaklatási ügyet. Ezért is sürgetik a lezárást, amely sajtóhírek szerint azért nem történt még meg, mert a Red Bull tulajdonosi köre nincs egyetértésben. A céget 51%-ban tulajdonló Chalerm Yoovidhya ugyanis igyekszik elérni, hogy Horner maradhasson – a pletykák szerint a „független” ügyvédet is ő jelölte ki, aki Horner meghallgatása után felszívódott –, míg az osztrák fél a vizsgálat eredményétől tenné függővé a csapatfőnök sorsát, azaz, amennyiben indokolt, kirúgná az istállót annak létrejötte óta vezető szakembert.

Hogy mindezek tükrében mikorra születhet döntés, azt továbbra sem lehet tudni, az ESPN értesülései szerint Horner mindenesetre továbbra is főállású csapatfőnökként tevékenykedik, és a holnap kezdődő bahreini tesztelésen is ott lesz.

Friss