2024. április 29. 21:53

KezdőlapF1Hivatalos: a Red Bull döntött a megvádolt Horner sorsáról

Hivatalos: a Red Bull döntött a megvádolt Horner sorsáról

-

Lezárult a Christian Horner elleni vizsgálat, és eldőlt, hogy a Red Bull Racing csapatfőnöke nem bűnös azokban a vádakban, amelyeket az egyik alkalmazott megfogalmazott ellene.

A Red Bull azért indított belső vizsgálatot az 50 esztendős szakemberrel szemben, mert egy női alkalmazott bepanaszolta őt, de az ügyet felgöngyölítő független szakértő szerint a Christian Horner ellen felhozott vádak nem voltak megalapozottak.

Eddig annyit tudtunk hivatalosan, hogy Horner „nem megfelelően” viselkedett egy női alkalmazottal, emellett a sajtóban különböző részletek/feltételezések jelentek meg az ügyről, szóba került az elnyomó, manipulatív vezetési stílus és a szexuális zaklatás vádja is. Az érintettek meghallgatása már korábban megtörtént Londonban, ezen másokkal együtt Adrian Newey is részt vett.

Az előszezoni tesztelés előtt néhány nappal az F1 menedzsmentje sürgető hangvételű üzenetet fogalmazott meg egy közleményben, így várható volt, hogy a Red Bull hamarosan ítéletet hirdet az ügyben, és nem vár vele a szezon kezdetéig.

Az mindenesetre szerdán már sejthető volt, hogy Horner számára kedvező döntés születik a belső vizsgálatban, mivel elindult a szezonnyitó helyszínére, Bahreinbe.

Meg van kötve a Red Bull keze – ezért lehet nagyon nehéz kirúgni Hornert

A döntésről a Red Bull GmbH (azaz nem a Red Bull Racing) bahreini idő szerint kora este aztán az alábbi közleményt adta ki:

„A Horner ellen felhozott vádak független vizsgálata befejeződött, és a Red Bull megerősítheti, hogy a panaszt elutasították. A panasztevőnek joga van a fellebbezésre. A Red Bull biztos abban, hogy a vizsgálat tisztességes, alapos és pártatlan volt. A vizsgálati jelentés bizalmas, és a nyomozásban közreműködő felek és harmadik felek személyes adatait tartalmazza, emiatt az érintettek iránti tiszteletből további kommentárt nem fűzünk hozzá. A Red Bull továbbra is arra törekszik, hogy megfeleljen a legmagasabb munkahelyi szabványoknak.”

Noha erről a közlemény nem tesz említést, több külföldi sajtóorgánum is arról számolt be, ezek után gyakorlatilag biztos, hogy Horner marad a Red Bull csapatfőnöke.

A szakember a bikás istálló eddigi egyetlen csapatfőnöke, amióta 2005-ben az energiaital-márka csapatot indított a Forma-1-ben. Ő csábította át a McLarentől a tervezőzseni Newey-t (ennek részletes körülményeiről itt olvashatnak remek sztorikat), és a bikások az ő irányításával uralták a világbajnokságot előbb Sebastian Vettellel, majd jelenleg Max Verstappennel.

Kérdés, a történteknek milyen hatása lesz az előző másfél szezont uraló csapatra, amelyről sokan úgy gondolják, a jelenlegi szabályrendszer végéig legyőzhetetlen marad.

5 csapatfőnökből egyedül Wolff mondott véleményt Horner zaklatási botrányáról

Friss