2024. május 04. 18:06

KezdőlapF1Kiderült, mikor robbant ki valójában a Horner-botrány, amely egy megbeszélést is félbeszakított

Kiderült, mikor robbant ki valójában a Horner-botrány, amely egy megbeszélést is félbeszakított

-

A brit sajtó szerint a Red Bullon belül már jóval korábban kirobbant a Christian Horner körüli botrány, mint ahogyan arról a közvélemény értesült. Az istálló csapatfőnöke először szólalt meg azóta, hogy felmentették a vádak alól.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Christian Hornert a Red Bull belső vizsgálata alapján felmentették a vádak alól. Az energiaitalos alakulat csapatfőnöke úgy utazott el a szezonnyitó Bahreini Nagydíj helyszínére, hogy még ő maga sem tudta, mi lesz a kimenetel. Aztán, nagyjából a gépének landolásával egy időben nyilvánosságra hozták a számára pozitív híreket.

Hivatalos: a Red Bull döntött a megvádolt Horner sorsáról

A sajtó, illetve a nyilvánosság három és fél hete, február 5-én szerzett tudomást az ügyről. Emlékezetes, hogy a botrány éppen akkor robbant ki, amikor a csapatfőnökök részvételével zajlott az F1-es bizottság ülése. A megbeszélés félbe is szakadt, és Horner már akkor sietett leszögezni kollégái előtt, hogy teljes mértékben ártatlan, amit később is hangoztatott.

Valójában a Red Bull akarja eltávolítani Hornert? – felesége hisz a csapatfőnök ártatlanságában

Persze házon belül az ügy nyilvánvalóan nem akkor, hanem valamivel korábban robbant ki. A The Telegraph arról számolt be, hogy körülbelül nyolc hétig tartott, vagyis január elején kezdődött, vélhetően akkor vádolta meg őt szóban forgó női munkatárs. Mindez azt jelenti, hogy a közvélemény hozzávetőlegesen „féltávnál” értesült a történtekről, már amennyire persze értesült, hiszen jó néhány részlet továbbra sem ismert.

Például az sem, hogy Horner pontosan mit tett, és kivel szemben: előbbivel kapcsolatban a nem megfelelő menedzsmentstílus és a szexuális zaklatás merült fel, utóbbiról fogalmunk sincs, de ez persze érthető is. Ami valószínű, hogy a háttérben hatalmi harc zajlik a Red Bullnál, de hogy ez milyen szintekig ér el, azt megint csak nem tudni. A brit lap online kiadása például arról számolt be, hogy Horner gépe megállt Ausztriában, hogy felvegye Helmut Markót, a Red Bull tanácsadóját. Ez alapján pedig aligha mérgesedett el túlzottan köztük a viszony, de persze az is lehet, hogy a valódi csata jóval magasabb szinten zajlik.

Ami viszont biztos, hogy Hornert a Red Bull vizsgálata alapján felmentették, vagyis jelenleg semmiképpen sem tekinthető bűnösnek. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy az ügy itt még nem ért véget, hiszen ne feledjük, a hatóságok egyelőre nem folytak bele. Ha viszont a szóban forgó alkalmazott esetleg rendőrségi feljelentést tesz, akkor természetesen új, immáron a Red Bulltól teljesen független vizsgálat indulhat. A brit szakember mindenesetre most fellélegezhetett.

„Egyszerűen örülök, hogy a folyamat véget ért – jelentette ki a Sky Sportsnak. – Nyilvánvalóan nem nyilatkozhatok róla, de itt és most nagyon is a futamra és az előttünk álló szezonra koncentrálunk, illetve arra, hogy mindkét címünket megpróbáljuk megvédeni. Nem tudok mást hozzáfűzni, de a folyamat végbement, és lezárták.”

Meg van kötve a Red Bull keze – ezért lehet nagyon nehéz kirúgni Hornert

Ezután megkérdezték tőle, hogy zavarja-e, hogy a dolog nyilvánosságra került, ám Horner az érdemi válasz helyett ismét a csapategységet hangsúlyozta. „Ismétlem, nem fogok további megjegyzéseket hozzáfűzni, de örülök, hogy itt lehetek Bahreinben, és a csapattal az előttünk álló idényre összpontosítunk – fogalmazott. – A csapat még soha nem volt erősebb.”

Friss