2024. május 04. 18:52

KezdőlapF1Most robbanhat igazán a bomba: kiszivárogtatták a Horner-ügy részleteit?

Most robbanhat igazán a bomba: kiszivárogtatták a Horner-ügy részleteit?

-

Több csapatfőnöknek, illetve az F1 és az FIA vezetősége mellett számos újságírónak elküldték a Christian Horner ügyéről szóló állítólagos bizonyítékokat. Az ugyanakkor még nem tisztázott, hogy a valódi dokumentumokról van-e szó.

A Red Bull belső vizsgálata alapján szerdán megszületett az ítélet Christian Horner botrányáról: a bikások csapatfőnökét felmentették a vádak alól, ami azt jelenti, hogy maradhat a pozíciójában. Azonban, ahogyan arra számítani lehetett, az ügy ezzel nem zárult le, ám a vártnál jóval hamarabb jöhet a folytatás, és csak most robbanhat igazán a bomba.

Hivatalos: a Red Bull döntött a megvádolt Horner sorsáról

Jenna Fryer, az AP riportere ugyanis saját X-oldalán arról számolt be, hogy az ügy részleteit kiszivárogtatták. „A »Christian Horner-bizonyítékokat« tartalmazó Google Drive-meghajtót egy névtelen fiókról több száz újságírónak küldték el e-mailben” – szól a bejegyzés. Mindez már önmagában elég súlyos, de nem sokkal később kiegészítette. „Helyesbítés: az újságírókon kívül a többi csapatfőnöknek, a Liberty Mediának, Stefano Domenicalinak és sok más embernek elküldték. A fájl WhatsApp-üzenetek fotóit és egyéb fotókat tartalmaz.” Később kiderült, hogy az FIA, valamint Jos Verstappen, Max édesapja is ott volt a listán.

Azt több helyről is megerősítették, hogy az e-mail valóban megérkezett, ám annak tartalmát még senki nem hozta nyilvánosságra. Nem véletlen, hiszen bármi is álljon benne, először meg kell bizonyosodni annak valódiságáról, hiszen annak nagyon súlyos jogi következményei lehetnek, ha valaki tényként közöl valamit, amiről aztán kiderül, hogy nem igaz.

Erről írt a veterán F1-es tudósító, Joe Saward is, aki szerint nagyon óvatosnak kell lenniük a látottak nyilvánosságra hozatalával, ugyanis ez egy „jogi aknamező”, és úgy véli, ez csak „egy része egy sokkal nagyobb horderejű történetnek”. A brit szakíró azt is hozzátette, hogy csak a történet felét kapták meg, és ha az egész kitudódik, az „nagyon csúnya lesz”.

Egy másik újságíró, a Sportskeedánál dolgozó Niharika Ghorpade is megnyilvánult az üggyel kapcsolatban. Leszögezte, hogy ő is megkapta az e-mailt, ám ő megkérdőjelezi a fájlok valódiságát, és felvetette, hogy egy olyan alkalmazással készítették, amely hamis üzenetváltásokat tud generálni. Azt is hozzátette, hogy a levélküldő Horner bukását akarja, és kiemelte, hogy az illető minden fontos paddockbeli személy e-mail-címét tudta.

Kiderült, mikor robbant ki valójában a Horner-botrány, amely egy megbeszélést is félbeszakított

Hogy a dokumentumok valódiak-e, az alighanem hamarosan kiderül. Ha viszont azok, akkor a következő fontos kérdés, hogy mit tartalmaznak. Mert ha kiderül, hogy Horner esetleg mégis bűnös, a Red Bull pedig ki akarta belőle mosdatni, annak nyilvánvalóan nemcsak az F1-es csapatra, hanem az egész vállalatra nézve rendkívül súlyos következményei lehetnek.

Wolffnak nem tetszik az eljárás

Csütörtökön, még a vélt vagy valós szivárogtatás előtt tartották a csapatfőnöki sajtótájékoztatót, ahol természetesen szóba kerültek a Hornerrel kapcsolatos fejlemények. A Mercedest irányító Toto Wolff múlt héten egyértelműen kijelentette, hogy átlátható és gyors eljárásra van szükség a Red Bulltól, máskülönben az egész F1-nek ártanak. Az osztrák üzletember úgy véli, előbbi nem valósult meg maradéktalanul.

„Én is csak a közleményt olvastam, amely elég egyszerűnek tűnik, azt pedig nem láthatjuk, mi zajlik a színfalak mögött – nyilatkozta. – Van egy hölgy a vállalatban, aki jelzett egy problémát, ezt kivizsgálták, majd a sport kapott egy olyan üzenetet, hogy »minden rendben, utánanéztünk«. Szerintem egy ilyen globális sportnak nagyobb álláthatóságra lenne szüksége egy ennyire vitatott ügyben. Kíváncsi lennék, mi a sport álláspontja erről. Szükségünk lenne egy általános reakcióra a sport részéről, le kellene fektetnünk, hogy egy ilyen helyzetben mi a helyes és mi a helytelen.”

5 csapatfőnökből egyedül Wolff mondott véleményt Horner zaklatási botrányáról

Wolff azt is felvetette, hogy a sportág ebből a szempontból nem halad kellő mértékben a korral. „Nem hagyhatjuk a levegőben lógni az ilyen kritikus témákat, mert előbb-utóbb a fejünkre fog nőni – folytatta. – Olykor nagyon szűklátókörűségre vall, ha csak megpróbáljuk elnyomni az ilyen dolgokat – de persze nem állítom, hogy ez történt. Itt kívül állva csak sajtóközleményeket olvasgathatunk. Ez pedig egyáltalán nem tűnik olyan korszerűnek, mint ahogyan a körülöttünk lévő világ működik.”

Friss