2024. május 02. 12:03

KezdőlapF1Eldőlt, hogy ki lesz Hamilton utódja a Mercedesnél?

Eldőlt, hogy ki lesz Hamilton utódja a Mercedesnél?

-

A Red Bullnál lenyugodni látszanak a kedélyek, míg Fernando Alonso állítólag az Aston Martint preferálja a Mercedesszel szemben, így a csillagosok aligha pótolják jelenleg is aktív világbajnok versenyzővel Lewis Hamiltont. Bár rajtuk kívül is akadnak jelöltek, az F1 újságírója úgy tudja, hogy Toto Wolff csapatfőnök már meghozta a döntést.

Továbbra is kérdés, hogy ki fogja vezetni Lewis Hamilton addigra megüresedő autóját 2025-ben. Mint ismert, a hétszeres világbajnok 12 év után hagyja ott a Mercedes csapatát, motorgyártói szinten pedig még hosszabb együttműködést szakít meg, és jövőre már a Ferrarinál fog versenyezni Carlos Sainz helyén, Charles Leclerc csapattársaként.

Schumachernek volt, Hamiltonnak biztosan nem lesz ilyenje a Ferrarinál, véli az F1 vezére

Az azóta eltelt bő két hónapban számos név felmerült mint potenciális utód. Többek között Max Verstappené is, akinél felvetődött, hogy a Red Bullnál zajló belviszály miatt távozhat sikerei helyszínéről, és ez esetben a Mercedes lehet az egyik lehetséges állomás. Toto Wolff, a brackley-iek csapatfőnöke nemrég kijelentette, hogy amennyiben megszerezhetik a holland versenyzőt, azzal mindenképpen élni fognak.

Sajtóhír: a Mercedes megadná Verstappennek, amit Hamiltonnak nem

Ugyanakkor az elmúlt hetekben lenyugodni látszottak a kedélyek a Red Bull háza táján. Bár azt korántsem lehet kijelenteni, hogy az ügy véglegesen lezárult, hiszen Christian Horner zaklatási ügyének feltételezett sértettje bíróságra akarja vinni az esetet, mindenesetre jóval megnyugtatóbb a helyzet, mint egy hónapja volt. A bikások csapatfőnöke ráadásul Szuzukában leszögezte, „száz százalék”, hogy Verstappen marad a csapatánál.

Ha ez így lesz (és Sergio Pérez is marad), akkor valóban Hamilton ülése lesz a legkecsegtetőbb felszabaduló hely a mezőnyben. Persze 2025-ben aligha érdemes nagy feltámadást várni a Mercedestől, ám 2026-ban ismét ott lehetnek az élmezőnyben. Ha ugyanis lehet hinni a pletykáknak, akkor kifejezetten jól állnak az új szabályrendszer alapján készülő motorjukkal.

A kérdés már csak az, hogy ki vezeti majd az autót. Verstappen mellett Fernando Alonso neve is felmerült, ám vele egyrészt nem érdemes hosszú távra tervezni, másrészt a Formu1a.uno információi alapján a Red Bullt ugyan szemmel tartja, de a Mercedesszel szemben inkább az Aston Martint, illetve a silverstone-iakkal történő szerződéshosszabbítást preferálja.

Persze rajtuk kívül is bőven szóba kerültek nevek az Alpine pilótapárosától kezdve a 2022-ben visszavonult Sebastian Vettelen át egészen Sainzig. Utóbbi nem is tagadta, hogy több csapattal is tárgyal, és az idei teljesítménye alapján könnyen lehet, hogy jó választás lenne. Azonban forma ide vagy oda, a Mercedes szempontjából aligha festene jól, ha elhoznák azt a versenyzőt, akinek Hamilton érkezése miatt nem marad hely a Ferrarinál.

Beteljesedhet Hamilton jóslata Vettelt illetően?

Persze van még egy név, és bármennyire is elképesztően bátor, már-már vakmerő húzásnak tűnik, bizonyos jelek arra mutatnak, hogy ő lesz a befutó. A Mercedes juniorjáról, a Forma–2-ben idén debütáló Andrea Kimi Antonelliről van szó, és akad, aki tudni véli, hogy Wolff valóban őt választja, pontosabban már kiválasztotta. Antonelli megy a Mercedeshez [2025-re] – jelentette ki Will Buxton, az F1 újságírója a ’Tha Red Flags’ podcast vendégeként. – Szerintem Toto már döntött. Antonellit akarja az ülésbe. Nagyon dühös, hogy elszalasztotta a lehetőséget, hogy Maxnak adja az ülést még 2014-ben.”

6/0 a dobogóinak száma, mégis jogosan van mindenki elájulva a „Mercedes Verstappenjétől”

Utóbbi mondatával arra utalt, hogy Verstappenék anno azért választották a Red Bullt, mert ők az akkori Toro Rosso révén már 2015-re F1-es ülést tudtak neki ajánlani. Az osztrák üzletember pedig nem akar egy másik korszakos tehetséggel ugyanígy pórul járni, és alighanem szeretné minél hamarabb a Forma–1-ben látni.

Erre pedig igyekeznek minél jobban felkészíteni őt. Nemrég az olasz sajtóra hivatkozva mi is megírtuk, hogy Antonelli az előző hétvégén tesztelt Imolában, ám a Formula Scout információi szerint azonban az olasz pilóta a Red Bull Ringen vezethet majd először F1-es autót, méghozzá a Mercedes 2021-es kocsiját, vagyis a W12-est.

Antonelli ugyan tavaly megszerezte az F1-es induláshoz szükséges szuperlicencpontokat, mivel a 18. születésnapját csak augusztus 25-én, a Holland Nagydíj napján tölti be, az teljesen biztos, hogy addig semmilyen módon nem lesz az F1-es mezőny tagja. Utána viszont már nem lehet teljesen kizárni, és Joe Saward veterán újságíró úgy tudja, hogy az Olasz Nagydíjtól átveszi Logan Sargeant helyét. Persze mindez még nem jelentené azt, hogy 2025-ben már a Mercedesnél ül, de máskülönben aligha erőltetnék ennyire, hogy már idén legyen F1-es versenytapasztalata.

Na ez durva lenne: már az idei szezonban bemutatkozhat az F1-ben Hamilton lehetséges utódja

Erre a lehetőségre egyébként jól rímel egy másik értesülés, amelyet Ralf Schumacher dobott be a német Sky-on. A hatszoros Forma–1-es futamgyőztes azt hallotta, hogy Sargeantnak futamról futamra van szerződése a Williamsszel. Mindez azt jelentené, hogy a grove-iak vélhetően bármikor megválhatnak az amerikai versenyzőtől, és nem kizárt, hogy ezt Antonelli, illetve a Mercedes kedvéért meg is teszik, amikor eljön az idő.

Friss