back to top
2024. május 12. 19:23

KezdőlapF1Elődei ebbe bukhattak bele, de Hamiltonnál is ennyit számít majd a sokak...

Elődei ebbe bukhattak bele, de Hamiltonnál is ennyit számít majd a sokak által felhozott tényező?

-

Stefano Domenicali, a Forma–1 elnök-vezérigazgatója jelezte, hogy Lewis Hamiltonnak hozzá kell szoknia az olasz mentalitáshoz a Ferrarinál. Tény, hogy mindez például Fernando Alonso és Sebastian Vettel esetében sokat nyomott a latba, de vajon a hétszeres világbajnoknál is ennyit fog számítani?

Az idei év eddig bővelkedett a pályán kívül eseményekben, ami a Forma–1-et illeti. Az biztos, hogy ha a kört az átigazolási piacra szűkítjük, akkor Lewis Hamilton Ferrarihoz történő igazolása jelentette az eddigi legnagyobb bombát. Mint ismert, a hétszeres világbajnoknak ez az utolsó éve a Mercedesnél, jövőre pedig már a vörös overálban fog versenyezni.

A hír bejelentése óta lassan három hónap telt el, és az elmúlt időszakban sokan kifejtették a véleményüket. Nemrég Stefano Domenicali, a Forma–1 elnök-vezérigazgatója is megszólalt a témában. Az olasz szakember nem meglepő módon örül a váltásnak, hiszen a történelem legsikeresebb versenyzőjének és csapatának kombinációja mindenképpen figyelmet generál.

A Ferrari főnöke elmondta, miben fogja segíteni Hamilton Leclerc-t

Számunkra, a Forma–1 számára ez elképesztő hír – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Ez egy új lehetőség, egy új fejezet Lewis pályafutásában, egy új fejezet a Ferrari számára is. Ezek a tényezők máris 2025-be vittek minket, még akkor is, ha csak a 2024-es fejezet elején járunk. Úgy vélem, ez egy hihetetlen történet lesz.”

Domenicali eleve olasz, ráadásul sokáig a Ferrarinál dolgozott, így jól ismeri az ott uralkodó viszonyokat, illetve kultúrát. Az F1 első embereként ugyanakkor valamilyen szinten megtapasztalhatta más istállók működését. Ez alapján pedig úgy véli, Hamiltonnak nem csupán egy szimpla csapatváltás szokásos kihívásaival kell szembenéznie.

Lewisnak meg kell értenie a maranellói, illetve olaszországi mentalitást, és biztos vagyok benne, hogy érdekli annyira, hogy megértse – fogalmazott. – Másfelől, amikor egy ilyen hihetetlen személyiség érkezik a csapathoz, a Ferrarihoz, akkor nagyon nagy figyelem irányul majd rá. Charles [Leclerc] ezt úgy fogja fel, mint egy új láng, amely arra fogja ösztökélni, hogy még erősebb legyen, úgyhogy szerintem minden pozitív a csapatnál.”

Persze nem Domenicali volt az első, aki ilyesmit fogalmazott meg, nemrég Alain Prost beszélt hasonlóról Hamilton és a Ferrari kapcsán. A maranellóiakkal kapcsolatban már-már közhelynek számít, hogy egy különleges világba csöppen bele, aki odaigazol, annak minden nehézségével. Ezt anno a francia exversenyző is megtapasztalhatta, de nem kell ennyire messzire menni, elég csak Fernando Alonso vagy Sebastian Vettel példáját venni. Mindketten több világbajnoki címnél jártak, amikor egy brit központú csapattól a Ferrarihoz szerződtek, ahol nem sikerült visszatérniük a csúcsra. Persze ennek több oka is volt, de ebben az időszakban sokszor felmerült, hogy az olasz vezetés valamilyen szinten gátja az igazi áttörésnek.

Prost figyelmeztette Hamiltont a Ferrari kapcsán: Nem lesz annyira egyszerű

Ugyanakkor nem kizárt, hogy Hamilton helyzete valamennyire más lesz ilyen téren. Persze az olasz média jelentette nyomással minden bizonnyal neki is meg kell majd küzdenie, viszont láthatóan elindult egy folyamat, melynek révén a kulcspozíciókban már nem csak itáliai vagy itáliai gyökerű szakemberek vannak. Elég csak Frédéric Vasseur csapatfőnökre gondolni, de ott van a Hamilton által nagyon jól ismert Loïc Serra is, aki jövőre csatlakozik a maranellóiakhoz. A koronaékszert pedig Adrian Newey jelentheti, aki a pletykák szerint idén elhagyja a Red Bullt, és könnyen lehet, hogy a Ferrarihoz tart. A 65 éves szakember vezetésével pedig az elmúlt években rengeteg sikert megalapozó brit mérnöki kultúra is meghonosodhat a Scuderiánál.

Kiderült Adrian Newey távozási szándékának valódi oka?

Friss