back to top
2024. május 22. 22:48

KezdőlapF1Több élcsapatnál is felmerült a neve, de most hosszú időre lekerült a...

Több élcsapatnál is felmerült a neve, de most hosszú időre lekerült a listájukról az F1-es pilóta

-

A Williams bejelentette, hogy Alexander Albon több évvel meghosszabbította 2025-ben lejáró szerződését a csapattal. Mindez azt jelenti, hogy a thai pilóta elméletileg az új korszak első két évében biztosan a grove-i alakulatnál fog versenyezni.

A kirakósnak egy újabb darabja került a helyére a Forma–1-es pilótapiacot illetően. Na nem a 2025-ös felállásról van szó, hiszen azzal kapcsolatban semmilyen változás vagy megerősítés nem történt, hanem a 2026-ban induló új korszakról van szó. A Williams ugyanis bejelentette, hogy Alexander Albon több évvel meghosszabbította a jövőre lejáró szerződését.

A thai pilóta 2022-ben igazolt a grove-i istállóhoz, miután a Red Bullnál nem hozta a megfelelő szintet Max Verstappen csapattársaként 2019 második felétől a 2020-as idény végéig. Csupán két dobogóig jutott, ráadásul egyiket sem teljesen önerőből szerezte, így a 2021-es idényt kénytelen volt teszt- és tartalékpilótaként eltölteni.

A Williamsnél viszont valósággal kivirágzott. Bár a 2022-es autó még nem volt versenyképes, három alkalommal így is pontot tudott vele szerezni, és ki tudja, mit ért volna el Monzában, ha nem pont akkor kerül kórházba vakbélgyulladás miatt. Csapattársánál, az istállónál harmadik évét töltő Nicholas Latifinél mindenesetre sokkal jobb teljesítményt nyújtott, még ha ez pontokban nem is annyira tudott megmutatkozni.

Ellentétben a tavalyi idénnyel, amikor Albon lényegében egymaga vezette régen látott magasságokba a Williamst. A jelenleg 28 esztendős versenyző a Kanadai és az Olasz Nagydíjon is a hetedik helyen futott be, összesen pedig 27 pontot szerzett. Bár új csapattársa, Logan Sargeant ehhez csak 1-et tett hozzá, a csapat így is megszerezte a konstruktőri bajnokság hetedik helyét, amely 2017 óta az istálló legjobb helyezését jelenti.

Egy versenyzőt kihúztak a Mercedes listájáról, míg Bottas feliratkozott rá

Az idei szezon ismét nehézkesen indult a csapat számára, hiszen a Williams hat forduló alatt egyetlen pontot sem tudott szerezni, és csak azért előzik meg a Saubert, mert Albon kétszer is tizenegyedikként ért célba. Egyéni szinten viszont továbbra is stabilan veri Sargeantot, még ha a miami sprintkvalifikáción ki is kapott ellene.

Néhány éve csúnyán kikapott Verstappentől, de főnöke szerint világbajnok lehet a feltámadó versenyző

Bár a pályán ez egyelőre nem látszik, a Williams a háttérben jelentős módosításokat hajt végre, különösen az infrastruktúra terén. Minden bizonnyal ez is jelentős szerepet játszott abban, hogy hiába merült fel a neve az elmúlt időszakban a Red Bullnál, a Ferrarinál és a Mercedesnél is, Albon az új technikai korszaknak minimum az első két évére aláírt, hiszen a csapat kimondott célja, hogy visszatérjen a Forma–1 élmezőnyébe.

„Hihetetlenül boldog vagyok, hogy a Williams Racingnél maradhatok, és továbbra is egy ilyen tehetséges és elszánt csapattal dolgozhatok – jelentette ki Albon. – Nehezen indult az év, de amióta csatlakoztam a Williamshez, jelentős fejlődést értünk el együtt, és láttam, milyen hatalmas változások történnek a színfalak mögött, hogy visszatérjünk az élmezőnybe. Ez egy hosszú távú projekt, amelyben tényleg hiszek, és amelyben kulcsszerepet akarok játszani, ezért írtam alá többéves szerződést. Az út időigényes lesz, de biztos vagyok benne, hogy a megfelelő csapatot építjük fel ahhoz, hogy előrelépjünk, és a következő években nagy dolgokat érjünk el.”

Bejelentették, hogy ki lesz az F1-es Audi egyik pilótája

Friss