back to top
2024. július 07. 14:46

KezdőlapF1Újabb csapat jelentkezett be a Red Bullt elhagyó Newey-ért

Újabb csapat jelentkezett be a Red Bullt elhagyó Newey-ért

-

Sajtóértesülések szerint a Mercedes is megkörnyékezte Adrian Newey-t annak érdekében, hogy a brit mérnök hozzájuk igazoljon. Ugyanakkor állítólag továbbra is a Ferrari az első számú favorit, de még az sem biztos, hogy a 65 éves szakember folytatja a karrierjét.

Két hete jelentette be a Red Bull, hogy Adrian Newey közel húsz év után elhagyja az istállót. Az utóbbi időszakban a csapat technikai főigazgatójaként dolgozó szakember ugyan csak 2025 elején távozik a bikásoktól, de a Forma–1-es autóval kapcsolatos tevékenységet azonnali hatállyal befejezte annak érdekében, hogy aztán rögtön munkába állhasson új állomásán.

Azt viszont továbbra sem tudni, hogy Newey végül hol fog kikötni. Korábbi információk szerint két csapat, a Ferrari és az Aston Martin érdeklődött igazán komolyan iránta, ám a silverstone-iakat állítólag ő maga zárta ki mint lehetséges opció. A miami hétvégén az is felmerült, hogy esetleg visszatér a Williamshez, aminek ugyan lennének előnyei, de meglehetősen valószínűtlen forgatókönyv.

Jön a meglepetés? – Adrian Newey visszatérhet korábbi sikerei helyszínére

Bár az ezzel kapcsolatos találgatások során a Mercedes és a McLaren neve is időről időre felmerült, ez a két csapat eddig nem kereste meg Newey-t. A RacingNews365.com az Auto Motor und Sportra hivatkozva azonban azt írja, hogy a csillagos alakulat „óvatosan megkörnyékezte” a 65 éves sztármérnököt egy esetleges szerződéssel kapcsolatban.

Akkora a baj a Mercedesnél, hogy még Newey-nak is nehezére esne megoldani a problémákat

A brackley-i alakulat jelenleg jelentős hullámvölgyben van, hiszen a W15-ös nincs ott a három legjobb autó között, és vélhetően jövőre sem fognak harcolni a bajnoki címért, ráadásul addigra már Lewis Hamilton sem náluk fog versenyezni. 2026-ban viszont jelentősen átalakulnak a technikai szabályok, ami mindenki számára új fejezetet jelent, ráadásul a pletykák szerint a Mercedes elég jól áll az új motorjával.

Mi volt Newey szerepe a Red Bullnál, avagy jelenthet-e egy személyben megváltást új csapatának?

Newey pedig nagy fogás lehet, hiszen a Red Bullnál ugyan már nem ő volt a technikai gárda vezetője, meglátásainak köszönhetően az energiaitalosok uralják a 2022 óta tartó korszakot. Ugyanakkor kérdéses, hogy a korábban felmerült személyi ellentét mennyire lesz akadálya a házasságnak, hiszen, ahogyan az Aston Martinnál a tulajdonos, Lawrence Stroll, úgy a Mercedesnél Toto Wolff csapatfőnök nem tartozik Newey kedvencei közé, legalábbis a korábbi beszámolók szerint.

A német szaklap azonban hozzáteszi, hogy továbbra is a Ferrari a favorit, hiszen így Newey két vágyát is teljesítheti: amennyiben a Scuderiához igazol, elmondhatja magáról, hogy kipipálta a maranellóiakat, ráadásul Hamiltonnal is dolgozott együtt. A két fél állítólag előrehaladott tárgyalásokat folytat, de információk szerint a brit mérnök még nem döntött. Ráadásul egyelőre nem is csak azon gondolkozik, hogy hova szerződjön, hanem azon is, hogy egyáltalán folytassa-e az F1-es pályafutását.

„Meg fog ölni, amiért ezt elmondom” – kikotyogták Adrian Newey titkát

Friss