2022. december 03. 10:21
KezdőlapF1Elképesztő, nem csak Gasly volt fokozott életveszélyben a Japán Nagydíjon (videó)

Elképesztő, nem csak Gasly volt fokozott életveszélyben a Japán Nagydíjon (videó)

-

- Hirdetés -

Egy nézői videó újabb részleteket mutatott meg a Japán Nagydíj második körében történt életveszélyes incidensről.

Hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a Japán Nagydíj elején Carlos Sainz első körben összetört Ferrarijához az FIA már azelőtt engedélyezte egy daru beküldését, hogy a biztonsági autó összegyűjtötte volna a mezőnyt, így Pierre Gasly nagy tempóval haladt el az ideális íven álló jármű mellett.

- Hirdetés -

A francia pilóta azonnal dühösen rádiózott, majd a verseny után kijelentette: ha két méterrel arrébb halad, akkor most halott lenne. De nemcsak Gasly, hanem a többi pilóta is dühösen nyilatkozott – és az Alpha Tauri versenyzőjéhez hasonlóan felemlegette Jules Bianchi 2014-es tragédiáját –, többen pedig kijelentették, hogy összességében felelőtlenség volt a pályára engedni egy darut, mert még a biztonsági autó mögött is olyan rosszak voltak a látási viszonyok, és annyira csúszott a pálya, hogy ilyen tempónál is könnyedén elveszíthette volna valaki az uralmat az autója fölött.

Gasly fedélzeti kamerás felvételei mellett Carlos Sainz onboardja azt mutatta meg, hogy a Ferrari mentését végző pályabíró is életveszélyben volt, hiszen nem sokkal azelőtt lépett arrébb, hogy az Alpha Tauri odaért.

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Most pedig előkerült egy nézői videó is, amelyből még jobban rekonstruálni lehet az eseményeket. A felvétel elején láthatjuk, amint Carlos Sainz a falnak csapódik, majd azt is, hogy a traktor a reklámtáblát eltaláló (0:16-nál), majd szárnycserére a bokszba hajtó, ezért a biztonsági autó után eredő Gasly baleset helyszínére érkezése előtt már jóval megjelent (2:07-nél), sőt, már 21 másodperccel azelőtt ott volt, hogy a versenyt vezető Max Verstappen a biztonsági autó mögött haladva elment mellette.

Ami pedig még kiderült, hogy nemcsak a biztonsági autó mögött haladóknál tempósabban, de az előírt limitet nem túl lépve közlekedő Gasly ment el veszélyesen gyorsan a traktor mellett, hanem a mezőnyre még szintén nem felérő Nicholas Latifi (2:47-nél), illetve Sebastian Vettel (2:51) és Csou Kuan-jü (2:53) is. Utóbbi ráadásul igen közel került a daruhoz. Azaz nem csak Gasly, hanem három másik pilóta is ki volt téve a fokozott életveszélynek, hiszen mindannyian szemmel láthatóan nagyobb tempóval haladtak a megengedettnél.

Az FIA vizsgálatot rendelt el a történtek után.

A teljes videó alább tekinthető meg:

Friss