2024. április 26. 19:57

KezdőlapF1Alonso elmondta, mi nyűgözte le a legjobban Michael Schumacherben

Alonso elmondta, mi nyűgözte le a legjobban Michael Schumacherben

-

A 41 esztendős veterán pályafutása 20. szezonja előtt visszatekintett F1-es karrierjének első negyedére, amelyben az akkor már a sportágból kifelé tartó (legalábbis mindenki ezt gondolta, de aztán jött három év ráadás a Mercedesszel) Michael Schumacherrel is megvívott.

Fernando Alonso a Michael Schumacher és a Ferrari 2000-es évek eleji sikerkorszakának második évében érkezett meg az F1-be, de a 2001-es szezonban a Minardinál versenyzett, azaz értelemszerűen csak akkor találkozott a német pilóta F2001-esével, amikor az lekörözte.

Az egy év kihagyás után 2003-ban a Renault-val visszatérő spanyol ebben az évben viszont már alkalomadtán le is tudta győzni a Ferrari ászát, majd miután a maranellóiak emelték a tétet, és 2004-ben letarolták a mezőnyt, a 2005-ös szezonban Alonso volt az, aki megtörte a Schumacher-dominanciát.

Van valami, amiben Räikkönen jobb volt Alonsónál, Schumachernél és Häkkinennél is

Abban az évben azonban inkább Kimi Räikkönennel, mintsem a kerékcsere betiltásával elhasaló Bridgestone-Ferrari kombinációval és Schumacherrel vívott, kettejük nagy csatájára így egészen 2006-ig kellett várni, amikor egész szezonon át harcoltak, és miután a Ferrari az idény felénél magára talált, majd Schumacher behozta a tetemes ponthátrányát, egészen az utolsó előtti futamig nyílt maradt a párharc.

Szuzukában viszont Schumacher az élről kiesett motorhiba miatt, ami a nézőket megfosztotta egy minden bizonnyal igen látványos brazíliai finálétól, mert bár matematikailag még nem, gyakorlatilag eldőlt a vb-cím sorsa.

Alonso most, első Aston Martinnál töltött idénye előtt a csapat hivatalos honlapjának nyilatkozva tekintett vissza erre az időszakra, és mesélt arról, hogy milyen volt Schumacher ellen versenyezni.

„Michaelnek nem voltak rossz napjai, Michael soha nem teljesített alul. Ez nyűgözött le engem a legjobban, amikor megérkeztem a Forma-1-be, és különösen, amikor csatáztam vele a világbajnoki címért” – jelentette ki a 41 esztendős spanyol.

Michael Schumacher, Ferrari, Fernando Alonso, Renault, San Marinói Nagydíj, 2006
A 2006-os San Marinói Nagydíj után Fotó: Scuderia Ferrari

„Korábban a karrierem során a különböző kategóriákban a riválisaimnak voltak rossz napjai, és az ember ezeken a napokon kerekedhetett felül rajtuk, sokkal több pontot szerezve náluk. Michael-lel nem volt ilyen. Ő és a Ferrari többnyire verhetetlenek voltak, de még amikor nem volt győztes autójuk, vagy a gumi vagy bármi más nem működött megfelelően, Michael akkor is második vagy harmadik helyen végzett” – tett a 2006-os szezon több futamára is igaz megállapítást Alonso.

„Még egy rossz szabadedzés vagy időmérő után is Michael vasárnap ott állt a dobogón. Megvolt benne ez a kitartás, ez a hajlandóság, hogy kihasználjon minden lehetőséget, hogy minimalizálja a veszteséget a rossz napokon, és a legtöbbet hozza ki a jókból. Az elszántsága kiemelkedő volt.”

Alonso Schumacher-jellemzése nem mellesleg egybecseng azzal, amit nemrég Andrew Shovlin, a Mercedes mérnökigazgatója Lewis Hamiltonról nyilatkozott. A 2010 és 2012 között Schumacherrel is dolgozó szakember szerint a brit hétszeres világbajnoknak is az az egyik nagy erőssége, hogy a rossz napjain is olyan magas szintet képvisel, ami még mindig jobb, mint a legtöbb riválisának teljesítménye a legjobb napjaikon.

Alonso páros lábbal szállt bele Hamiltonba és Schumacherbe, aztán kikérte magának a felhajtást

Nem lehet megmondani, hogy ki a legjobb

Alonso kitért az örökös vitatémát szolgáltató kérdésre is azzal kapcsolatban, hogy ki minden idők legjobb Forma-1-es pilótája. Vannak, akik szerint Schumacher, mások szerint Hamilton, de Juan Manuel Fangio, Ayrton Senna és Alain Prost neve is rendre előkerül ezekben a vitákban.

„Senki sem tudja a választ erre a kérdésre, a véleményünk évről évre változik. Sok éven át úgy gondoltuk, hogy Michael Schumacher verhetetlen, és talán olyan szintre jutott, amilyenre a Forma-1 története során még senki. De a sportág története során más-más pilótákat láttunk dominálni, és lehetetlen összevetni őket” – vélekedett az Aston Martin veteránja.

Olyan, mint Valentino Rossi? – Ezért lesz Alonso előrelépés Vettelhez képest

„Amit tudok, hogy én mindig próbálom a maximumot nyújtani. Soha nem vagyok motiválatlan, nem számít, hogy az ötödik vagy a tizenötödik helyért csatázom. Számomra ez olyan, mintha a győzelemért harcolnék, mert biztosra kell mennem, hogy minden verseny minden körében 100%-on teljesítek” – ismertette saját arc poeticáját a spanyol, akit tehetsége alapján szintén az F1 legjobbjai között kell emlegetni.

Friss