2024. április 29. 03:08

KezdőlapF1A sportfelügyelők is helytelennek tartották ítéletüket, amely eldönthette a Mercedes-Ferrari csatát

A sportfelügyelők is helytelennek tartották ítéletüket, amely eldönthette a Mercedes-Ferrari csatát

-

A Las Vegas-i Nagydíj egyik sportfelügyelője elárulta, érezték, hogy morálisan nem helyes megbüntetni Carlos Sainzot, akinek egy csatornafedél rongálta meg az autóját, de végül semmit nem tehettek. A szankció akár a konstruktőri bajnokság második helyét is eldönthette.

Botrányosan indult a Las Vegas-i Nagydíj hétvégéje, ugyanis az első szabadedzés elején Carlos Sainz autója feltépett egy csatornafedelet. Ennek két fontos következménye volt: a tréning véget ért, és a második gyakorlást is sokkal később tudták elkezdeni a tervezettnél, a Ferrari pilótájának autójában pedig ki kellett cserélni a megrongálódott alkatrészeket.

Óriási blamával indult a Las Vegas-i Nagydíj – 20 perc után véget ért az első szabadedzés

Utóbbi több szempontból is fájó volt a maranellóiaknak, illetve a spanyol versenyzőnek: egyrészt olyan anyagi kár keletkezett, amelyről egyáltalán nem ők tehetnek, de még csak valamelyik ellenfelüket sem okolhatják, ráadásul ennek tetejében még meg is büntették a kétszeres F1-es futamgyőztest, mivel az akkumulátorból már a megengedett limiten felül szereltek be neki újat.

Hatalmasat durrant, amikor szétbombázta Sainz Ferrarijának alját a vegasi csatornafedő (videó)

A Ferrari azt szerette volna, hogy a sportfelügyelők vis maiorra hivatkozva tekintsenek el a tízrajthelyes hátrasorolástól, csak az volt a gond, hogy ilyesmi nem szerepel a szabálykönyvben. Mindez csupán akkor történhetett volna meg, ha az összes csapat beleegyezik, ám a Mercedes állítólag nem ment bele ebbe, így a sportfelügyelők kénytelenek voltak ragaszkodni a szabályokhoz. Még úgy is, hogy ők maguk is érezték, hogy ez nincs rendben.

A Mercedes tolt ki a Ferrarival? – Leclerc volt a leggyorsabb, de a maranellóiak így is bosszúsak lehetnek

„Sportfelügyelőnek lenni nehéz munka, ugyanolyan, mint játékvezetőnek lenni, pártatlannak kell lennünk – nyilatkozta az egykori szintén a Forma–1-ben versenyző Derek Warwick, a Las Vegas-i Nagydíj egyik sportfelügyelője a Reutersnek. – Szigorúnak és néha keménynek kell lennünk, még akkor is, ha ez fáj nekünk. Úgy éreztük, hogy helytelen a büntetés, amelyet Sainznak kellett adnunk Vegasban. Helytelen volt, és nagyon keményen küzdöttünk azért, hogy ez ne történjen meg, de ezek a szabályok.”

Sainz így az időmérőn megszerzett második helye után a tizenkettedik pozícióból várhatta a rajtot. Ennek ellenére kifejezetten jól szerepelt, a hatodik pozícióban futott be, és George Russell időbüntetésének köszönhetően mindkét Mercedest megelőzte. A Ferrari és a 29 éves pilóta tehát mentette, ami menthető volt, de mint kiderült, nem eleget, és könnyen lehet, hogy ezen múlott a konstruktőri második hely.

A Ferrari ezzel az eredménnyel ugyanis 4 pontra megközelítette a Mercedest a szezonzáró előtt, de Abu-Dzabiban csak 1 egységet tudtak faragni a hátrányukon, így maradtak harmadikok a tabellán. Amennyiben viszont Sainz a második helyről indulhatott volna, akkor reálisan legfeljebb csapattársa, Charles Leclerc, valamint a két Red Bull végezhetett volna előtte, és az extra 5 ponttal már a Ferrari örülhetett volna a végén, feltéve persze, hogy az utolsó fordulóban minden ugyanúgy alakul.

Friss