2024. április 29. 17:57

KezdőlapF1Verstappen a Ferrarinál? – a csapatfőnök nem zárkózik el teljesen a szenzációs...

Verstappen a Ferrarinál? – a csapatfőnök nem zárkózik el teljesen a szenzációs átigazolástól

-

Frédéric Vasseur leszögezte, mindkét pilótájukkal szerződést akarnak hosszabbítani, csak a szezon végén ezt nem sikerült megtenniük. A Ferrari csapatfőnöke Lewis Hamiltonra és Max Verstappenre is kitért.

Charles Leclerc és Carlos Sainz mostani szerződése egyaránt 2024 végén jár le a Ferrarinál, így jelen állás szerint a Scuderiának nincs pilótája 2025-re. Persze ez csak a mostani helyzetet tükrözi, és nagyon úgy tűnik, hogy a maranellóiak azt a szezont is ezzel a felállással kezdik meg. Nemrég John Elkann, a Ferrari elnöke ezt meg is erősítette.

Nem sokkal később szárnyra kaptak olyan pletykák, hogy a monacói pilótával 2029-ig újítják meg a szerződést, csapattársával viszont megrekedtek a tárgyalások, ugyanis ő kettőt, míg a csapat egy évet szeretne hosszabbítani. Ami tény, hogy egyelőre egyikük esetében sem érkezett bejelentés, de Frédéric Vasseur leszögezte, hogy ennek egyszerű oka van.

Leclerc több szempontból is brutális szerződést kaphat, Sainzcal még nem jutott dűlőre a Ferrari

Kimerültek voltak, de mindannyian azok vagyunk – nyilatkozta a Ferrari csapatfőnöke. – Abu-Dzabi után jöttek a tesztek, aztán egy szaúd-arábiai esemény, majd visszatértek ide [Maranellóba – a szerk.], hogy a szimulátoron dolgozzanak. Most jólesik két-három hét pihenő. Igen, az a cél, hogy a következő szezon előtt meghosszabbítsuk [a szerződéseket].”

A Ferrari ebből a szempontból eltérő stratégiát alkalmaz a Mercedeshez képest. A csillagos istálló már augusztusban bejelentette, hogy mindkét versenyzőjével 2025-ig hosszabbít. Igaz, nekik sürgősebb is volt, hiszen a Lewis Hamiltonnal kötött megállapodás idén járt volna le, de az övével együtt George Russellét is megújították. A Ferrarinál azonban nem siettek ennyire.

Az év utolsó része kissé káoszos volt, és csak nemrég kezdtünk el tárgyalni a hosszabbításról – magyarázta Vasseur, aki szerint egyáltalán nem gond, hogy ezen a téren riválisuk mögött vannak. – Lemaradtunk a Mercedeshez képest, amely augusztusban jelentette be, hogy mindkét pilótájával hosszabbít, de ez nem jelent problémát.”

Ami a hétszeres világbajnokot illeti, az év első felében felmerült, hogy esetleg a Ferrarinál folytatja pályafutását. Vasseur elismerte, hogy valóban beszélt a 38 éves pilótával, de ezt teljesen normálisnak tartja. Ezzel együtt úgy véli, hogy ez adta a pletyka alapját. Húsz éve beszélgetek Lewisszal, ahogyan a legtöbb olyan versenyzővel is, aki vezetett már nálam – hangsúlyozta. – Bakuban volt egy eszmecserénk, és onnan indult minden.”

A „halálos ítéletét” írta alá, vagy ő lesz a következő Räikkönen, esetleg Michael Schumacher?

Hamilton aligha lesz a Ferrari F1-es csapatának versenyzője, de a sportág másik nagy csillagáról, Max Verstappenről ezt azért nem lehet ennyire biztosan kijelenteni. Igaz, a Red Bull meglehetősen sokáig magához láncolta a holland pilótát. 2025-ig vagy még annál is tovább van szerződése, nem is tudom, mikor jár le – utalt Vasseur a valójában 2028-ig tartó megállapodásra. – Úgy vélem, ha megkérdezi a mezőny tíz csapatfőnökét, mindannyian örülnének, ha Maxot a soraiban tudnák.”

A 2018-ban elhunyt Sergio Marchionne, a Ferrari korábbi elnöke anno kategorikusan kizárta, hogy Verstappen valaha a Ferrari versenyzője legyen. A holland pilótának több konfliktusa is volt a maranellói istállóval, illetve annak versenyzőivel, 2019-ben például csalással vádolta meg a csapatot. Vasseur ugyan időpocsékolásnak tartja, hogy ezen gondolkodjon, de nem is zárkózott el teljesen a háromszoros világbajnoktól: Soha nem mondd, hogy soha!”.

Friss