2024. május 03. 04:10

KezdőlapF1Michael Jordan, Tom Brady és a disznófejet kapó focista sokkolta úgy a...

Michael Jordan, Tom Brady és a disznófejet kapó focista sokkolta úgy a világot, mint Hamilton

-

Minden idők egyik, ha nem a legnagyobb Forma–1-es átigazolása fog megtörténni azzal, hogy Lewis Hamilton jövőre a Ferrarihoz szerződik. A sport világából csak nagyon kevés ilyen jellegű lépést lehet említeni, amely ennyire sokkolta nemcsak a sportvilágot, hanem az általános közvéleményt is.

Csütörtök este óta hivatalos a hír, hogy Lewis Hamilton a jövőre a Ferrari pilótája lesz. Az biztos, hogy ez minden idők egyik legjelentősebb F1-es átigazolása, sőt, ha azt nézzük, hogy a legeredményesebb versenyző a legsikeresebb csapathoz szerződik, akkor nem is lehet kérdés az első hely. Ami biztos, hogy ez átütötte nemhogy az F1, de még a sportvilág plafonját is, és azok is értesültek róla, akik nem követik aktívan a Forma–1-et. A Sky Sports pedig ennek kapcsán összegyűjtött öt esetet más sportágakból, amely hasonló döbbenetet váltott ki.

Hivatalos: Lewis Hamilton a Ferrarihoz igazol

Csapatváltás Észak-Londonon belül

Sol Campbell már közel volt ahhoz, hogy legenda legyen a Tottenham Hotspur labdarúgócsapatánál. 1999-ben kapitányként nyert Ligakupát az együttessel, ám aztán nem sikerült megegyezniük a szerződéshosszabbításról. Ekkoriban felmerült, hogy a Manchester Unitedhez vagy más nagycsapathoz igazol, amit még le is nyeltek volna a szurkolók. Az angol válogatott játékos azonban nyilvánosan kijelentette, hogy marad a klubnál, ezért a Spurs 2000-ben nem adta el. Ekkor jött az igazi hátba szúrás, ugyanis Campbell a következő nyáron ingyen távozott az észak-londoni riválishoz, az Arsenalhoz. Természetesen amikor visszatért a White Hart Lane-re, a Tottenham akkori stadionjába, megkapta a hazai drukkerektől, hogy „Júdás”, ám karrierje szempontjából kétségtelenül jól járt. Többek között két bajnoki címet nyert, a másodikat ráadásul veretlenül, és a Tottenham elleni idegenbeli meccsen sikerült bebiztosítani.

Hamilton most megtette, amitől Ayrton Sennát megfosztotta az élet

Tom Brady egy másik csapatot is sikerre vitt

Hamilton gyakran emlegette inspirációként az egykori amerikaifutball-irányítót, a minden idők legjobbjának tartott Tom Bradyt. Azonban nem ez az oka annak, hogy a brit pilóta esetéhez leginkább ez az átigazolás hasonlítható. Az akkor 42 éves játékos 20 évet töltött el a New England Patriots-nál, ahol hat Super Bowlt nyert, ám edzője, Bill Belichik már nem bízott benne. Ezért 2021 nyarán minden idők legeredményesebbjeként átigazolt a hosszú évek óta sikertelen Tampa Bay Buccaneersbe, amelyet rögtön rájátszásba vezetett. Ott idegenben megverték az erősebbnek tartott New Orleans Saints-et, majd a Green Bay Packerst, hogy aztán a Super Bowlban az ő vezérletével 31–9-re lemossák a pályáról a címvédő Kansas City Chiefst. A következő két idénye aztán már nem alakult ennyire fényesen, ettől függetlenül így is minden idők legnagyobbjaként vonult vissza.

Hamilton a konyhában sokkolta Wolffot a Ferrari-bejelentéssel, aki nem neheztel rá

Nem csapatot, hanem ligát váltott

A lista legfrissebb tagja a golf világában történt, ahol a csapatváltás fogalmát nehezen lehet értelmezni. A golfban hosszú éveken át a PGA Tour volt az a sorozat, ahol a legjobbak részt vettek, ám az elmúlt időszakban a Szaúd-Arábia által szponzorált LIV Golf kihívóvá lépett elő, és próbálja elszipkázni a legjobb játékosokat. Jon Rahm 2022 decemberében még úgy fogalmazott, hogy nem kedveli a formátumot, és a pénzügyi ajánlatért nem adná fel az életmódját. Ehhez képest tavaly decemberben a világranglista harmadik helyezettjeként bejelentette, hogy a jövőben a LIV Golfban fog szerepelni, miután állítólag 450 millió fontról szóló szerződést írt alá. A spanyol golfozó azzal magyarázta a döntését, hogy „megváltoztak a dolgok”, és látja a LIV Golf fejlődését és innovációját.

Hamilton könnyfakasztóan sokat fog keresni a Ferrarinál, amely megadta neki, amit a Mercedes nem

Levágott disznófejet ért az árulás

Luis Figo 2000-ig a Barcelona játékosa volt, ám azon a nyáron az ősi rivális megegyezett a portugál játékossal, és miután aktiválta a szerződésében szereplő, akkor világrekordnak számító 62 millió eurós kivásárlási árat, szerződtette az abban az évben aranylabdát nyerő futballistát. A katalóniai csapat szurkolói természetesen nem vették jó néven a döntést, és árulónak könyvelték el korábbi kedvencüket, aki át is adta a szögletrúgás lehetőségét, amikor visszatért a Camp Nou-ba, hogy elkerülje az inzultust a drukkerekkel. Azonban a kedélyek még 2000-re sem csitultak, amikor a szögletzászlónál álló Figót petárdákkal dobálták, sőt, egy levágott disznófej is a pályára került. Ez később mintegy jelképe lett az óriási haragot kiváltó átigazolásnak.

Úgy tűnik, a Mercedes ki akarta tenni a csapatból Hamiltont, hogy aztán mindenkit sokkoljon

Michael Jordan kalandja a baseballban

1993-ban az akkor 30 éves Michael Jordan bejelentette, hogy háromszoros NBA-bajnokként nemhogy a Chicago Bullst, de az egész ligát otthagyja, hogy baseball-karrierbe kezdjen. Az amerikai kosárlabdázó nehéz időszakon ment keresztül, hiszen néhány hónappal ezelőtt édesapját meggyilkolták, ráadásul a túlzott szerencsejáték miatt a sajtó is rászállt. Ennek következtében elment a kedve a kosárlabdától, és egy másik sportágban próbálta ki magát. A baseballban azonban messze nem jutott olyan magas szintre, és 1995 márciusában vissza is tért a Bullshoz. Abban a szezonban már nem tudott csodát tenni, de később további három bajnoki címhez segítette a csapatot, és egyértelműen legendává vált.

Hamilton is megszólalt a Ferrarihoz igazolása kapcsán – szerinte most is neki lesz igaza

Friss