2024. május 03. 10:51

KezdőlapF1A rivális csapat vezére is aggódik a Horner körüli botrány miatt

A rivális csapat vezére is aggódik a Horner körüli botrány miatt

-

Zak Brown, a McLaren Racing ügyvezető igazgatója kiemelte, a Red Bullnak átláthatóan és minél gyorsabban kell kezelnie a Christian Horner körül kialakult ügyet. A bikások csapatfőnöke nem volt hajlandó érdemben reagálni az ezzel kapcsolatos kérdésre.

Ahogyan az várható volt, a Forma–1-es tesztig nem került pont a Christian Horner körül kialakult botrányra. Mint ismert, a Red Bull csapatfőnökét egy női alkalmazott panaszolta be, de hogy pontosan miért, arról csak a sajtóban jelentek meg találgatások. Az energiaitalosok belső vizsgálatot indítottak, és február 9-én a brit szakembert is meghallgatta egy független ügyvéd, aki azonban utána a hírek szerint felszívódott.

Az utóbbi napokban kiderült, hogy ezt az egészet már nehéz a Red Bull belső ügyeként kezelni, mert a negatív visszhang a partnerekre és az F1-re is rossz hatással lehet. Először a Ford globális igazgatója szólalt meg, amit amolyan figyelmeztetésnek is fel lehet fogni, majd előbb a Forma–1, majd az FIA is kifejezte aggodalmát.

Nem volt véletlen a közlemény, egy leendő partner is bekeményített Horner-ügyben

Bahreinben pedig a többi istálló vezetője is kifejthette véleményét az üggyel kapcsolatban. Igaz, szerdán csupán Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke élt ezzel a lehetőséggel: az osztrák üzletember elmondta, hogy a Red Bullnak átláthatóan kell kezelnie ezt az egészet. Csütörtökön Zak Brown azzal egészítette ki mindezt, hogy a sportág szempontjából az sem mindegy, hogy mennyi idő alatt sikerül a végére járni a történteknek.

5 csapatfőnökből egyedül Wolff mondott véleményt Horner zaklatási botrányáról

„A vádak rendkívül súlyosak – nyilatkozta a McLaren Racing ügyvezető igazgatója. – A McLaren, [illetve az ott dolgozó] férfiak és nők a sokszínűség, az egyenlőség és a befogadás legmagasabb szintjéhez tartják magukat. Ezek rendkívül fontosak számunkra, partnereink számára és mindenkinek a Forma–1-ben. A Red Bull vállalata vizsgálatot indított, és reméljük, hogy ezt átlátható módon kezelik, és, ahogyan az FIA és az F1 is mondta, gyorsan kell kezelni, mert nem hiszem, hogy a Forma–1-nek most nem ilyen jellegű címlapokra lenne szüksége. Egyszerűen úgy gondolom, fontos, hogy átláthatóan kezeljék, ahol nem fér kétség ahhoz, hogy megfelelően kezelték [az ügyet], és bármi is lesz a vége, azt megfelelő, átlátható módon kezelik.”

A teszt második napján lezajlott sajtótájékoztatón az ügy főszereplője is részt vett. Hornert a Red Bull bemutatója után másodszor lehetett kérdezni a kialakult helyzetről. Egy hete hangsúlyozta, hogy ártatlan, és ha nem így gondolná, akkor az RB20-as leleplezésén sem vett volna részt. Persze részletekbe akkor sem bocsátkozott.

Most azonban még kevesebbet mondott, ami aligha véletlen, hiszen a Red Bull állítólag minden alkalmazottjának megtiltotta, hogy beszéljen a botrányról. „Ahogyan azt önök is jól tudják, zajlik egy folyamat, amelynek én is részese vagyok – kezdte. – Mivel én is részese vagyok a folyamatnak, sajnos erről nem nyilatkozhatok.”

Friss