2024. május 01. 15:36

KezdőlapF1A Red Bull tanácsadója elismerte, hogy megkeresték Sainzot, de van egy bökkenő

A Red Bull tanácsadója elismerte, hogy megkeresték Sainzot, de van egy bökkenő

-

Carlos Sainz kijelentette, a legjobb lehetőségek még mindig nyitva állnak előtte, de úgy véli, dőre van szükség, mire minden körvonalazódik. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója elismerte, hogy felvették a kapcsolatot a Ferrari versenyzőjével, de hozzátette, elégedettek Sergio Pérezzel, aki szintén magabiztos.

Február első napja óta biztos, hogy Carlos Sainz jövőre már nem a Ferrari pilótája lesz, hiszen 2025-ben Lewis Hamilton lesz Charles Leclerc csapattársa. A háromszoros F1-es futamgyőztesnek tehát ülést kell találnia, és bár több pletyka is felmerült vele kapcsolatban, egyelőre nehéz megtippelni, hogy hol fog kikötni.

Az Aston Martinnál féltek Alonso távozásától, akinek lesajnált csapattársa is segítséget jelent

Ami valószínűnek tűnik, hogy az Aston Martint ki lehet húzni a listáról, hiszen a silverstone-i alakulat szerződést hosszabbított Fernando Alonsóval, és a jelek szerint Lance Strollt is meg akarják tartani. A Mercedesnél viszont egyre inkább előkerült a neve, és egyes sajtóértesülések szerint ő lehet Hamilton utódja, illetve az óriási tehetségnek tartott Andrea Kimi Antonelli elődje. Emellett a 2026-ban már Audiként induló Saubert sem lehet teljesen kizárni. Az érintett mindenesetre pozitívan látja saját helyzetét.

Megvan Hamilton utódja a Mercedesnél? – az olasz sajtó kész tényként kezeli az átigazolást

Nem – válaszolta arra a kérdésre, hogy esetleg kényszerből gyengébb csapathoz kell-e szerződnie. – A legjobb lehetőségeim még mindig nyitva állnak, ami szerintem pozitív dolog. Nyilvánvalóan egy kis időt vesz igénybe, tekintettel a piaci helyzetre. Időbe telik, mire mindenki meghozza a döntését, de a jó lehetőségek továbbra is nyitva vannak. Az elmúlt hetekben semmilyen előrelépés nem történt, úgyhogy nincs miről tájékoztatnom önöket. Nyilvánvaló, hogy minél hamarabb jutunk el egy pontra, minél hamarabb alakulnak a dolgok, annál jobb. Nem mintha ez befolyásolná a teljesítményemet, de minél hamarabb kiveri az ember a fejéből, annál jobb. Ehhez viszont időre van szükség, és döntést kell hozni, úgyhogy most hagyni kell, hogy megtörténjenek a dolgok, és meglátjuk, mi fog alakulni.”

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Sainz eddig élete szezonját futja: ugyan a Szaúd-arábiai Nagydíjat a vakbélműtétje miatt ki kellett hagynia, azt leszámítva csak a Red Bulloktól kapott ki futamon. Már ha kikapott, hiszen Melbourne-ben ő gyűjtötte be a lepattanót Max Verstappen kiesése után, így továbbra is igaz, hogy a 2022-es São Pauló-i Nagydíj óta a bikások versenyzőin kívül csak ő nyert. Ez pedig az energiaitalosok figyelmét is felkeltette, ám úgy tűnik, Helmut Marko tud valamit.

Eddig élete szezonját futja, mégis idegesíti valami a Ferrari pilótáját

Beszélgetünk velenyilatkozta a Red Bull tanácsadója a Kleine Zeitungnak. – A legjobb idényét futja a Forma–1-ben. Carlosnak azonban van egy jövedelmező ajánlata az Auditól, mi pedig nem tudjuk ezt elérni vagy felülmúlni. Természetesen ismerjük őt a Toro Rosso-korszakból, amikor már versenyzett Maxszal. Akkor nagyon fájt neki, hogy Verstappent támogattuk a Red Bullnál, és nem őt.”

Ami a Red Bull jövő évi autóit illeti, jelenleg úgy tűnik, hogy Verstappen távozása lekerült a napirendről. Sergio Péreznek viszont ténylegesen az idei szezon végén jár le a szerződése, és a tavalyi teljesítménye után sokan alighanem a távozására tippeltek volna. Idén viszont egyelőre jól teljesít, és ha ez így marad, akkor nem kell aggódnia.

Egyértelmű, hogy Checo jelenleg a legjobb szezonját futja nálunk – fogalmazott Marko. – Ha folytatja ezt a teljesítményt, mint például az erős időmérőt Japánban, akkor 2025-ben egyértelműen ő lesz a Red Bull legjobb opciója. A csapatért dolgozik, és mostanra ő is rájött, hogy rossz volt a tavalyi radikális hozzáállása. A beállításai most már közelebb vannak Maxéhoz, és ez segít neki.”

Ebből a két versenyzőből biztosan nem lesz Red Bull-pilóta Helmut Marko szerint

A mexikói pilótának jól is jön, hogy javult a formája, hiszen azzal, hogy ennyire korán beindult a pilótapiac, könnyen lehet, hogy a Red Bull is hamar pontot szeretne tenni az ügy végére. Sainzhoz hasonlóan ő is magabiztosnak tűnt, amikor erről beszélt, és egyetért abban, hogy a lehető legkorábban meg kell hozni a döntést.

Természetesen korábban van mozgolódás, mint ahogyan azt szeretném – kezdte a 34 esztendős versenyző. – Tekintve, hogy az egész piac milyen, elég gyorsan fogunk döntéseket hozni. A következő hetekben várhatóan tudni fogom a jövőmet. Minden elég gyorsan halad. Szóval úgy gondolom, fontos, hogy ne várjunk túl sokáig.”

Pérez abban is biztos, hogy lesz helye a 2025-ös mezőnyben, ami vélhetően arra utal, hogy valóban jól áll a szénája a Red Bullnál. Teljes mértékben, száz százalékig – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Végső soron már régóta vagyok ebben a sportágban, de még csak harmincnégy éves vagyok. Ha pedig megnézzük az összes pilótát, aki [sokáig] folytatja, manapság sokkal hosszabb pályafutásokat látunk. Még mindig nagyon friss és rendkívül motivált vagyok. Nincs kétségem afelől, hogy száz százalék, hogy itt leszek jövőre.”

Friss