Óriási tömegbaleset, kilencen törték össze magukat a kuvaiti F3-as futamon (videó)

0
2001
Fotó: Formula Regionális Közel-keleti bajnokság YouTube

Óriási, kilenc autót érintő balesettel indult a Formula Regionális Közel-keleti bajnokságának mostani hétvégéje. Révész Levente két pontszerzéssel zárta a három futamot, amelyen Juan Pablo Montoya fia és a Ferrari, valamint a Mercedes juniorja is részt vett.

Ezen a hétvégén rendezték Formula Regionális Közel-keleti bajnokságának kuvaiti fordulóját a Kuwait Motor Town elnevezésű versenypályán. A hétvége magyar szempontból is érdekes volt, hiszen Révész Levente többek között ebben a bajnokságban szerepel az idei szezonban. Rajta kívül a Red Bull, a Ferrari és a Mercedes egy-egy juniorja is ott versenyzett, előbbi ráadásul Juan Pablo Montoya fia, Sebastian.

A tömegbaleset

Az első, szombati verseny kifejezetten emlékezetesen alakult, ugyanis az első körben óriási tömegkarambol történt. Az 1-es kanyaron még gond nélkül átment a mezőny, ám a hosszú egyenest követő második kanyart már nem úszták meg. Az élen állók közül öten egymás mellett próbáltak meg elfordulni, és bár a pálya elég széles, ezt nem tudták mindannyian abszolválni.

Ennek következtében a holland Joshua Dürksen autója egy pillanatra a levegőbe emelkedett, miután két riválisa révén szendvicsbe került, ráadásul közülük az egyik saját csapattársa, a francia Sami Meguetounif volt. Itt azonban még nem volt vége, sőt, ennél sokkal veszélyesebbnek tűnt az az incidens, amely pár pillanattal később a középmezőnyben történt.

A szintén a Hyderabad Blackbirds színeiben induló amerikai Brad Benavides autója ugyancsak a levegőbe repült, miután összeért Gabriele Mini versenygépével, és felborulva a többi kocsin landolt. Hihetetlen módon az istálló negyedik versenyzője, a spanyol Mari Boya is részese volt a tömegbalesetnek, hiszen csapattársa végül az ő kocsiján landolt. Összesen kilenc versenyző volt közvetlen érintett az incidensben, de rajtuk kívül is jó néhány pilótának le kellett lassítania. Szerencsére azonban senki nem sérült meg, de Benavides nem tudott elindulni a következő két versenyen.

Újabb F1-es pilóta sarj a Red Bullnál, a 2000-es évek fenegyerekének fia is csatlakozott az akadémiához

A balesetet nem meglepő módon hosszú biztonsági autós fázis követte, és úgy tűnt, hogy egy ismerős név sokat profitálhat belőle. Sebastián Montoya, a hétszeres F1-es futamgyőztes Juan Pablo fia ugyanis a huszadikról a negyedik helyre jött fel, ám a Red Bull juniorjai közé nemrég bekerült versenyző egy későbbi balesetnek volt az érintettje, így ő is feladta a viadalt. A futamot egyébként a Ferrari svéd akadémistája, Dino Beganovic nyerte, megelőzve a Mercedes utánpótlásprogramjának tagját, az olasz Andrea Kimi Antonellit.

A teljes második futam

Ami Révészt illeti, a 17 éves pilóta a tizennyolcadik pozícióból kezdhette meg a nyitóversenyt, és mivel nem keveredett bele a karambolba, sokat profitált a történtekből. Végül tizedikként ért célba, ami kulcsfontosságú volt, hiszen a fordított rajtrácsnak köszönhetően így pole pozícióból indulhatott a második versenyen, amelyet végül a hetedik helyen fejezett be. Az újabb időmérőn aztán a tizenegyedik helyet érte el, de ezúttal már nem jött össze a pontszerzés, hiszen a tizenhetedik pozícióban látta meg a kockás zászlót.

A teljes harmadik futam

Révész – vagy az angol anyanyelvű kommentátor szerint „révézs” – ezzel két forduló után 7 ponttal rendelkezik, amivel a bajnokság huszadik helyét foglalja el. Az összetettet az egyébként még győzelem nélkül álló Antonelli vezeti 74 egységgel, a két diadallal rendelkező Beganovic 62-vel követi őt. Ami Montoyát illeti, a kolumbiai pilóta egyelőre nem szerzett pontot.