back to top
2024. június 16. 17:27

KezdőlapF1Ez már háború: az F1 tulajdonosa kerek-perec megmondta, nem engedi beszállni az...

Ez már háború: az F1 tulajdonosa kerek-perec megmondta, nem engedi beszállni az Andrettit

-

Mario Andretti szerint Greg Maffei, az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media vezérigazgatója nyíltan közölte vele, nem fogja hagyni, hogy az Andretti csatlakozzon a sorozathoz. Egy másik forrás szerint viszont nem egészen ez a beszélgetés zajlott le köztük.

Újabb fejezetéhez érkezett az Andretti és a Forma–1 konfliktusa, amelyet most már akár háborúskodásnak is lehet nevezni. Azok után, hogy szerdán kiderült, Pat Symonds távozik a sportág technikai főigazgatói posztjáról, és az amerikai istálló vezető mérnöki tanácsadója lesz, Mario Andretti közölt megdöbbentő részleteket egy magánbeszélgetésből.

Merész húzás – nem létező F1-es csapathoz igazolt Schumacher és Alonso korábbi mérnöke

Az eset még a Miami Nagydíj szombati napján, egy meghívásos reggeli fogadáson történt, amelyen az 1978-as világbajnok, egyben az Andrettit birtokló Michael Andretti édesapja mellett Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója, valamint Greg Maffei, a sorozat kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media elnök-vezérigazgatója is jelen volt. A 84 éves expilóta állítása szerint azt éppen azt ecsetelte az olasz szakembernek, hogy az amerikai törvényhozás meghívta őt, hogy a Capitolium előtt beszéljen az istálló csatlakozási kérelméről, illetve annak elutasításáról.

„Megkértek, hogy menjek oda – idézi az NBC News. – Épp amikor ezt próbáltam elmagyarázni Stefanónak, Greg Maffei, Mr. Maffei beleszólt a beszélgetésbe, és közölte, »Mario, szeretném elmondani neked, hogy mindent, ami hatalmamban áll, megteszek azért, hogy Michael soha ne szálljon be a Forma–1-be«.”

Bár már korábban is egyértelművé vált, hogy az F1, illetve a meglévő csapatok nem nézik jó szemmel az Andretti szándékát, de a 12-szeres futamgyőztes szerint ezt most nagyon nyíltan meg is mondták neki, amit ő elhűlve hallgatott. „Nem tudtam elhinni – fogalmazott. – Ez tényleg ledöbbentett. Üzletről beszélünk. Nem tudtam, hogy ez ennyire személyes dolog. Te jó ég, nem tudtam elhinni. Olyan volt, mintha egy golyó hatolt volna át a szívemen.”

Csírájában elfojtaná az F1 az Andrettiéhez hasonló próbálkozásokat egy módosítással?

Andretti megszólalását a Liberty Media és maga Maffei sem kívánta kommentálni, az amerikai hírportál azonban talált egy neve elhallgatását kérő forrást, aki másképpen emlékszik az eseményekre. „Andretti megkereste Greget a reggeli során, hogy beszélgessen vele” – jelentette ki, majd hozzátette, utóbbi annyit mondott, hogy a 2025-ös vagy a 2026-os szezonban történő beszállási kérelmüket üzleti okokból utasították el.

Mint ismert, az FIA még tavaly nyitotta meg az utat a potenciális új csapatok előtt, és az Andretti egyedüliként ment át a szövetség rostáján. A Forma–1 viszont idén január végén elutasította az amerikai alakulatot, ám ezt helyenként megmosolyogtató vagy éppen felháborító módon indokolta. Az ügy pedig már a politika érdeklődését is felkeltette, hiszen néhány hete az amerikai kongresszus tizenkét tagja írt levelet Maffeinek, amelyben a döntés okairól érdeklődtek.

Nevetséges és képmutató az F1, vagy joggal utasították vissza Andrettiéket?

Friss