2024. április 30. 07:53

KezdőlapF1Lehessen politizálni az F1-ben? – a Red Bull kulcsembere is kiállt Hamilton...

Lehessen politizálni az F1-ben? – a Red Bull kulcsembere is kiállt Hamilton mellett

-

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója nem tartja helyesnek az FIA azon szabályát, amely korlátozza a pilóták szólásszabadságát. Valtteri Bottas nem érti, hogy mi szükség van erre, az egykor szintén az F1-ben versenyző David Coulthard viszont másképpen látja a helyzetet.

Tavaly év végén hatalmas port kavart az FIA új, az idei évtől érvénybe lépő szabálya, miszerint az F1, illetve más sorozatok pilótái nem tehetnek politikai állásfoglalást nyilvánosan, csak a szervezet külön engedélyével. A jelenlegi mezőnyből ez elsősorban Lewis Hamiltont érintheti, aki 2020 óta rendszeresen felszólal különböző társadalmi kérdésekben, de a tavaly visszavonult Sebastian Vettel is hasonlóan cselekedett. A hétszeres világbajnok nemrég arra utalt, hogy ha ezt a jövőben nem teheti meg, akkor inkább visszavonul.

Hamilton otthagyja a Forma-1-et, ha az FIA megtiltja neki, hogy kiálljon a sokszínűség mellett?

Ez az intézkedés több problémát is felvet, többek között azt is, hogy mi számít politikai témának, hiszen ezt nem fogalmazták meg világosan. Nem tudni, hogy például az FIA, illetve Mohammed bin Szulajm szemében annak minősülnek-e azok a megnyilvánulások, amelyek pusztán egy-egy embercsoport elfogadására hívják fel a figyelmet, vagyis sokkal inkább az emberjogi kérdéskörbe tartoznak bele. Másrészt pedig a szervezet ezzel mindenképpen korlátozza a versenyzők szólásszabadságát.

„Ez egyértelműen helytelen – nyilatkozta a német RTL-nek Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója, aki így ezúttal Hamilton mellé állt. – [A pilóták] felelős polgárok, akik a nyilvánosság szeme előtt vannak, és akik tudják, hogyan és mit kell mondaniuk. Általánosságban demokratikus társadalomban élünk, és mindenki kinyilváníthatja a véleményét.”

Az egyértelmű, hogy Hamiltonnak aligha nyerte el a tetszését az új előírás, ahogyan vélhetően Vettel is felszólalna ellene, ha még a Forma-1-ben versenyezne. Az viszont sokatmondó, hogy még azoknak a körében sem lett népszerű az intézkedés, akik csak azokhoz a kampányokhoz szoktak csatlakozni, amelyekben a mezőny minden tagja részt vesz, de önállóan nem szólalnak fel ilyen témákban. Ilyen például Valtteri Bottas is.

„Ami engem illet, nem szeretem a politikát – szögezte le a finn versenyző az Expressennek. – Azt szeretem csinálni, amit imádok, ami a versenyzés, ugyanakkor a politika része a mai társadalomnak. Úgy gondolom, hogy a Forma-1 jó munkát végzett abban, hogy odafigyel néhány ilyen típusú problémára, és sok versenyző felemelte a hangját, köztük Sebastian is. Nem értem, miért akarnak minket kontroll alatt tartani. Szerintem jogunk van ahhoz, hogy arról beszéljünk, amiről akarunk. Én így látom, de majd kiderül, mi lesz.”

Persze törvényszerű, hogy nem mindenki látja így. A svéd lap a hétvégi Race Of Championson Bottashoz hasonlóan szintén részt vevő David Coulthardot is megszólaltatta. A 13-szoros F1-es futamgyőztes a „mindent vagy semmit” elvet képviseli, de előbbit nem feltétlenül tartja szerencsésnek, így megérti az FIA döntését.

Lewis Hamilton, Mercedes, BritNagydíj, 2020
Vajon a Black Lives Matter mozgalom mellett való kiálláshoz hogyan viszonyult volna az FIA mostani szabályzata? (Fotó: LAT Images/Mercedes)

„A sportot milliók nézik világszerte, ezért egy felületként lehet használni arra, hogy valami jót tegyünk – kezdte. – Sportolóként az ember nagyon szerencsés, hogy olyasmiért is fizetik, amiért mások semmit nem kapnak. Ez kicsit olyan, mint a köszönőbeszéd az Oscar-gálán. Ha mindenki él a lehetőséggel, hogy politikai nyilatkozatot tegyen, nincs olyan téma, amely ne lenne fontos valakinek. Szóval vagy mindent meg kell említeni, vagy esetleg jobb lenne egyáltalán nem mondani semmit, és a sportra koncentrálni. Megértem, hogy vannak, akik a szólásszabadság kérdését hozzák fel, és ez természetesen fontos szempont, amit szem előtt kell tartani. Azonban azt is gondolom, hogy nem szabad elfelejtenünk, hogy sportbeli szabályokról beszélünk, nem pedig a vitázással kapcsolatos vagy politikai előírásokról.”

Marko nem akarja, hogy az F1 arab kézbe kerüljön

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy a szaúd-arábiai állami befektetési alap állítólag ajánlatot tett az F1-et jelenleg birtokló Liberty Mediának a sportág kereskedelmi jogaiért. Az összeg a hírek szerint 20 milliárd dollár volt, ám a mostani tulajdonosok fontolóra sem vették a megkeresést. Ennek kapcsán Marko elmondta, mennyire tartaná szerencsésnek, ha a szaúdiak megszereznék a Forma-1-et.

Az arabok a teljes Forma-1-et megvennék

„Szerintem nem lenne annyira jó, ha egy olyan ország kezébe kerülne, amely kulturálisan más [azokhoz képest], ahol a legtöbb verseny zajlik – jelentette ki a 79 éves szakember. – Általánosságban ez egy kereskedelmi dolog, és inkább olyasvalakihez kellene kerülnie, aki megfelel a normál részvényjogi alapelveknek, ha így akarjuk megfogalmazni.”

Friss