2024. április 25. 00:23

KezdőlapF1Így ölhette volna meg Gasly-t a traktor Szuzukában (videó)

Így ölhette volna meg Gasly-t a traktor Szuzukában (videó)

-

Egy apró megcsúszás is elég lett volna ahhoz, hogy Jules Bianchi 2014-es bukása után újabb tragikus kimenetelű baleset történjen a Japán Nagydíjon.

Alighanem még sokakban élénken élnek a múlt heti Japán Nagydíj elején történtek, beleértve azokat a képsorokat, amelyek azt mutatják, ahogy Pierre Gasly méterekkel halad csak el a Carlos Sainz autójának mentését végző traktor mellett. Nem sokkal később megjelent egy még elképesztőbb felvétel, amelyből látszott, hogy a Ferrari kiemelését koordináló munkás másodpercekkel azelőtt lépett arrébb, hogy a száguldó Alpha Tauri odaért, majd a futam után a YouTube-ra felkerült egy nézői videó is, amelyből kiderült, hogy pontosan mikor ment be a traktor a pályára, illetve, hogy nem csak Gasly hajtott el gyorsan mellette.

Korábbi cikkeink a témában:

Noha szerencsére senki sem sem sérült meg, óriási felháborodást váltott ki az eset, és mindenkinek Jules Bianchi 2014-es tragédiája jutott eszébe. Gasly pedig néhány pilótatársával egyetemben kiemelte, a rossz látási viszonyok mellett a pálya állapota is eredményezhette volna azt hogy nekimegy a traktornak, hiszen nem csak úgy ütközhetett volna, hogy nem látja az ideális íven álló munkagépet, és egyenesen nekimegy, hanem úgy is, hogy felúszik a vízen, és az irányíthatatlanná váló autójával csapódik bele.

Utóbbi forgatókönyvet modellezte az F1 2022 segítségével egy Forma-1-es videókat gyártó YouTuber, bemutatva, hogy Gasly milyen könnyedén telibe találhatta volna a traktort. A videó készítője megjegyzi, hogy bár a traktor nem teljesen ugyanúgy néz ki, mint az, amivel Sainz autóját mentették, de oda pozícionálta azt, ahol a valóságban is állt, mindössze annyi a különbség, hogy a videóban a füvön parkol, valójában pedig a pályán volt. De ez az ütközés tényén nem változtat.

Gasly autója pedig hasonló tempóval megy át az ominózus szakaszon, mint amennyivel múlt vasárnap is haladt, majd megcsúszik, egy hirtelen ellenkormányzás után átlendül balra, majd szemből a traktorba csapódik. Ez a legrosszabb forgatókönyv, ami megvalósulhatott volna, még úgy is, hogy Bianchi balesetével ellentétben a mai autókon már ott van a glória. A lassulás ellen azonban ez nem véd. Bianchi-t is ez ölte meg, azzal együtt, hogy a sisakja is nekicsapódott a daru aljának. Lévén a traktort most is egy pillanat alatt megállíthatta volna a száguldó autót, Gasly is hasonló veszélynek lett volna kitéve, és még úgy is nagyon komoly erőhatások érhették volna, ha nem orral csapódik be, hanem megpördül az autója, és más szögből kapja telibe a traktort, illetve a sisakja nem ütődik neki a vasnak.

Íme a videó:

Friss