back to top
2024. május 07. 11:16

KezdőlapF1Újra összeállhat a Hamilton-Alonso páros?

Újra összeállhat a Hamilton-Alonso páros?

-

Nem lenne ellenére Fernando Alonsónak, ha ismét Lewis Hamilton lenne a csapattársa. A kérdés csak az, hogy mennyi esély van erre.

Fernando Alonso és Lewis Hamilton a jelenlegi mezőny két legidősebb, egyben legtapasztaltabb versenyzője, nem mellesleg korábbi csapattársak. Az együtt töltött közös évük azonban nagyon nem sikerült jól 2007-ben a McLarennél, hiszen már a szezon elején feszültség alakult ki amiatt, hogy az újonc Hamilton a vártnál jóval gyorsabb volt, és elkezdte rángatni a spanyol oroszlán bajszát.

Alonsónak leginkább a McLarennel és az akkori csapatfőnökkel, Ron Dennisszel volt problémája amiatt, mert úgy vélte, az istálló a csapattársát favorizálja vele szemben, és a két versenyző között soha nem alakult ki látványos konfrontáció. Az Alonso és a csapat között elmérgesedő helyzet azonban így is oda vezetett, hogy Alonso megfenyegette Dennist, hogy kitálal a kémbotrányról, aki jelentette ezt Max Mosley FIA-elnöknek. Az eredmény: minden idők legnagyobb pénzbüntetése és kizárás a 2007-es konstruktőri világbajnokságból.

Hamilton egy kanapé mögött bujdosott a Hungaroringen, annyira félt találkozni a főnökével

Ezek után egyértelmű volt, hogy Alonso és a McLaren kapcsolata egy idény után véget ér, a kétszeres világbajnok pedig vissza is ment a Renault-hoz, hogy aztán a Ferrarinál eltöltött öt év után, 2015-ben visszatérjen Wokingba. Hamilton ekkorra – nagy örömére – viszont már a Mercedesnél versenyzett, így a két világbajnok nem került újra egymás mellé.

A pályán sem keresztezték túl sűrűn egymás útját, hiszen Alonso lényegében 2014 óta nem ült győzelemre alkalmas autóban, míg Hamilton 2014 és 2022 között a tavalyi szezont kivéve minden évben harcban volt a világbajnoki címért. Az idén viszont egyelőre jobb technika van Alonso, mint Hamilton alatt, Bahreinben pedig már össze is csaptak. Ez pedig leginkább a hétszeres világbajnoknak nem jó hír, hiszen azt jelenti, hogy a Mercedes nem a Red Bull, hanem az Aston Martin szintjén van, azaz továbbra sem tud a világbajnoki címekért csatázni.

Hamilton beteljesítheti, amire Sennának már nem maradt ideje?

Az Aston Martin is opció lehetne Hamiltonnak?

Az utóbbi hetekben többször is felmerült, hogy a 38 esztendős Hamilton meddig lesz türelmes a Mercedesszel szemben, és esetleg másik csapat után nézhet-e. Mivel a Red Bullnál nincs helye – Christian Horner csapatfőnök cáfolta is, hogy leigazolnák – a Ferrari tűnik az egyetlen opciónak, csakhogy a maranellóiakkal sem lenne beljebb, hiszen egyelőre ők sem képesek harcba szállni a vb-címért.

Amiről azonban eddig nem nagyon esett szó, az az Aston Martin. A tavalyi szezon után hatalmas teljesítményugrást végrehajtó silverstone-i gárda egy csapásra az élmezőny tagja lett, és azt nézve, hogy ők a jelenlegi mezőny legdinamikusabban fejlődő gárdája (új gyár épül vadonatúj szélcsatornával és szimulátorral, kiegészülve egy új, zömében a Red Bulltól és Mercedestől érkező mérnökökből álló technikai gárdával), nem biztos, hogy nem fognak hamarabb lőtávolon belül kerülni a Red Bullhoz, mint a Mercedes vagy a Ferrari.

Óriási csatájuk után Hamilton egy öleléssel gratulált Alonsónak Bahreinben (videó)

Ez pedig akár Hamiltont is elgondolkoztathatja, és a jelek szerint Alonsónak sem jelentene problémát, ha újra csapattársak lennének. „Jó lenne együtt befejezni a pályafutásunkat, imádnám” – jelentette ki a spanyol veterán a Daily Mailnek.

Alonso a 2007-es botrányos év ellenére tehát szívesen versenyezne ismét azonos autóval Hamilton ellen. A 16 évvel ezelőtt történtekre visszatekintve pedig elmondta, hogy a tisztelet akkor is megvolt kettejük között, és leginkább a McLaren vezetése okolható azért, ami történt.

„Nehéz szezonunk volt, de tiszteltük, amit a másik a pályán csinál, és a mai napig tiszteljük. Mindketten tehetséges versenyzőnek tartjuk a másikat, és az egyik legkeményebb ellenfélnek, aki ellen valaha versenyeztünk.”

„A helyzetet abban a szezonban nem kezelték jól a főnökeink. Fiatalok voltunk és éretlenek. Sok mindenek voltunk, amik ma nem vagyunk, és szükségünk lett volna segítségre a menedzsmenttől, de ezt nem kaptuk meg. Nem folytathattam a McLarennel, egy olyan csapattal, amely teljesen a garázs egyik oldalára koncentrált.”

„Ahogy Ron mondta az utolsó előtti verseny után: »Nem Massa, hanem Fernando ellen versenyzünk.« Amikor a csapatod ezt mondja, nem maradhatsz ott. De az ember tanul a karrierje során” – nyilatkozta Alonso.

Hamilton az idiótázás után ott szúr vissza Alonsónak, ahol csak tud

Mi lesz Lance Stroll-lal?

Persze egy igencsak komoly akadály így is ott tornyosul a Hamilton-Alonso páros újbóli létrejötte előtt. Úgy hívják, hogy Lance Stroll, hiszen még ha a kanadai versenyző teljesítménye nem is indokolja, hogy miért ne lehetne lecserélni a hétszeres világbajnokra, Lawrence Stroll csapattulajdonos aligha fogja kirúgni a saját fiát.

Egy opció persze így is elképzelhető: ha Stroll egy másik topcsapatban kap lehetőséget. Jelen állás szerint erre viszont kicsi az esélye – és persze nem is nagyon van miért váltania –, így az Alonso-Hamilton páros az Aston Martinnál egyelőre inkább csak álom, miközben persze láttunk már csodákat az F1-ben.

Talán Lawrence Stroll egy ilyen eshetőség felmerülése esetén inkább gondolkozna üzletemberként, mint apaként? Hogy erre megkapjuk a választ, ahhoz előbb Hamiltonnak kell úgy döntenie, hogy számba veszi az egyéb eshetőségeket.

Alonso még biztosan marad

41 éves kora ellenére Fernando Alonso mindenesetre úgy tervezi, hogy még néhány évet szeretne lehúzni az F1-ben, így amennyiben Hamilton hosszabbít is a Mercedesszel, még néhány szezonon át akkor is fennmarad az elméleti lehetősége kettejük újbóli összeállásának.

„Még két-három évig szeretnék ezen a szinten lenni, és a csapatnak is ez a célja. Nem tartunk ott, hogy világbajnoki címet nyerjünk, de időt akarunk adni magunknak, hogy elérjük a célt. Ezért tértem vissza a Forma-1-be 2021-ben néhány év szünet után. Úgy gondoltam, hogy az új szabályok felkavarják az állóvizet, amit meg is tettek. Igen, a Red Bull dominál, de nincsenek nagy különbségek, a mezőny 1,2-1,3 másodpercen belül van, úgyhogy néhány év múlva talán odaérünk” – idézi a Daily Mail Alonsót.

Barátnője elárulta, mikor vonulhat vissza Alonso

Ehhez persze kell az is, hogy a spanyol 40 fölött is szenzációs teljesítményre legyen képes, és fizikálisan se szembesüljön problémákkal. „Változtattam az erőnléti programomon, az utazási szokásaimon és azon, hogy mit eszek. Többet kell súlyzós edzéseket végeznem, mint kardióznom, mint fiatalabb koromban, hogy ne veszítsek az izomtömegemből. És csökkentettem a szénhidrátok mennyiségét. Ami az utazást illeti, régen például már a hét elején, vagy akár még az előző hét végén megérkeztem Melbourne-be, most viszont a lehető legkésőbb indulok el otthonról. Még ha ennek eredményeként jobban is hat rám a jet lag, kulcsfontosságú, hogy a lehető legtovább töltődjek fel otthon.”

Amennyiben pedig esetleg összejönne a harmadik vb-cm, elgondolkozna a hogyan továbbon. „Azután átgondolnám a jövőmet. Nem gondolom, hogy bele fogok fáradni a versenyzésbe, de a sok utazás egy ilyen hosszú szezon során kimerítő lehet. Talán ebből elegem lesz, miután 23-24 éven át csináltam. De jelenleg a tapasztalatom birtokában szeretném azt gondolni, hogy jobb vagyok, mint valaha.”

Friss