2024. május 05. 15:25

KezdőlapF1Embertelen gyűlöletkampányról és a botrányt kirobbantó Masi visszahozásáról beszélt az FIA-elnök

Embertelen gyűlöletkampányról és a botrányt kirobbantó Masi visszahozásáról beszélt az FIA-elnök

-

Mohammed bin Szulajm FIA-elnök a saját oldalán megjelent interjúban vágott vissza az őt támadóknak, mondván „embertelen” hadjárat folyt ellene, amellyel megpróbálták őt lejáratni. A 62 esztendős sportvezető arra is kitért, hogy feltett szándéka visszahozni a 2021-es Abu-dzabi Nagydíjon döntéseivel óriási botrányt kiváltó egykori versenyigazgatót.

Hosszú ideje zajlik már a Forma-1-et tulajdonló Liberty Media és az FIA-elnök Mohammed bin Szulajm közötti politikai háború, és nem nehéz annak újabb fejezeteként értelmezni a 62 éves emírségekbeli sportvezető saját oldalán megjelent interjút. Ebben Szulajm több, ellene felhozott vádra is kitér.

Ismét szembement az F1-es csapatfőnökökkel az FIA elnöke

Például először reagált arra, hogy korábban szexistának bélyegezték, előkerült ugyanis a korábbi weboldalának egy archivált változata, amely még 2001-ből idézte a következő szavait: „Nem szeretem azokat a nőket, akik azt gondolják, hogy okosabbak a férfiaknál, miközben valójában nem azok.”

Erre a kijelentésre annak napvilágra kerülésekor csak az FIA szóvivője reagált, mondván az „nem tükrözi az elnök nézeteit.” Most azonban Szulajm kijelentette: „Mit is mondtam, ha valóban ezt mondtam? Tételezzük fel, hogy én mondtam. Elmondom pontosan, hogy miként hangzott, amit mondtam. »Utálom, amikor a nők azt gondolják, hogy okosabbak nálunk, miközben azt utálják, amikor a férfiak azt gondolják, hogy okosabbak, mint ők.«”

„Mondtam olyat, hogy mi okosabbak vagyunk? Nem. Mondtam olyat, hogy ők kevésbé okosak? Nem. Az Isten szerelmére, ha ezt az egy dolgot tudják felhozni ellenem, akkor csak tessék, mert ennél rosszabb dolgot is lehet tenni. Az emberek visszamehetnek a múltba és felidézhetik, hogy mi hangzott el, és hogy mondtam-e valamit a nők ellen. Az FIA 117 éves története során én vagyok az első elnök, aki női vezérigazgatót nevezett ki (Natalie Robyn), és aki létrehozta az egyenlőség, diverzitás és befogadás bizottságát, és női tanácsadót nevezett ki (Tanya Kucsenkó).”

Robbant a bomba az F1-ben: lemondott az irányításról az FIA elnöke – vajon ezzel a háborút is elveszítette?

„Az a nőkkel szembeni tiszteletlenség, ha azt mondják, hogy az alkalmazottaink 30%-ának nőnek kell lennie. Az érdemeik alapján kell alkalmazni őket, és ezért is vannak itt. Nézzék meg Bernie Ecclestone feleségét (Fabiana Ecclestone, az FIA sportági alelnökét Dél-Amerikában). Ő az egyik legaktívabb, és azt mondják, azért hoztam ide, hogy Bernie támogasson. De Bernie-nek nincs kapcsolata semelyik szavazással, nincs hatalma felettük.”

Szulajmnak nemcsak a szexista vádakkal kellett szembenéznie az idén, hiszen minden eddiginél jobban elmérgesedett a kapcsolata az F1-et tulajdonló Liberty Mediával azok után, hogy pályázatot írt ki egy 11. F1-es csapat érkezésére (miközben a Liberty nem akart és a mai napig nem akar új csapatot befogadni), de csak miután megkérdőjelezte a sportág értékét. Ezután ráadásul autóbalesetben meghalt Saif nevű fia, áprilisban pedig újabb vádakkal kellett szembenéznie, amikor Shaila-Ann Rao, az FIA korábbi motorsport főtitkára szexista viselkedéssel vádolta.

„Amikor létrehoztuk az FIA-n belül a vezérigazgatói pozíciót, Shaila-Ann akarta azt betölteni. Én ebbe nem folyhattam bele, így azt mondtam, »Shaila, te jó vagy, menj végig a folyamaton.« 150 jelentkezőnk volt, és mindenki keresztülment rajta” – mondta az interjúban az elnök, aki ezután elővette a telefonját, és felolvasott róla egy WhatsApp-üzenetet, amelyben Rao a szeptemberi Olasz Nagydíj után megköszöni neki, hogy vendégül látta őt Monzában. „Nem akarom kommentálni ezt, de ez szeptemberből van. Szexizmus, na de kérem! Van bármi másuk? Miért nem jönnek és konfrontálódnak velem?” – tette fel a kérdést Szulajm.

Nagy bajba kerülhet az FIA elnöke – a Mercedes volt alkalmazottja is szexuális zaklatással vádolja

Ezután az elnök így folytatta: „Az év korábbi részében ellenem intézett támadás embertelen volt az engem ért tragédia árnyékában. Azt szeretném, hogy ha tényleg elkövettem ezeket a dolgokat, amikkel vádolnak, akkor üljenek le velem, és konfrontáljanak. De ne kitaláljanak dolgokat és vádaskodjanak, majd amikor azt mondom, hogy bizonyítsák be, elfutnak és nem jönnek vissza. Ez nem így működik.”

Az elnök hivatalba lépésének első nagy botrányáról is szót ejtett. Természetesen a 2021-es Abu-dzabi Nagydíjon történtekről van szó, amelyen Michael Masi, az F1 akkori versenyigazgatója az addig bevett gyakorlattal szembemenve hajtotta végre a lekörözött autók elengedését, és nem az összes lekörözött, hanem csak a futamot vezető Max Verstappen és a második helyen álló Lewis Hamilton közé ékelődött pilóták körvisszavételét tette lehetővé.

Noha a versenyigazgató saját hatáskörben alkalmazhatja másképp a szabályokat, az FIA utólagos vizsgálata megállapította, hogy „emberi mulasztás” történt, majd eltávolították Masit a versenyigazgatói pozícióból, később pedig az FIA-tól is eljött. A Mercedes és Lewis Hamilton felé intézett bocsánatkérés azonban az FIA részéről elmaradt.

Az FIA elnöke szerint ez üldözte el a “Hamiltont meglopó” versenyigazgatót

„Én mindig bocsánatot kérek, de nem kérhetek bocsánatot olyasmiért, ami az én időm előtt történt – mondta erre Szulajm, majd kifejtette, hogy Masira is áldozatként tekint. – Oké, bocsánatot fogok kérni, és vissza fogom hozni Michael Masit. Gondolják, hogy ez a helyes lépés? A szegény fickót megtámadták és abuzálták. Michael Masi keresztülment a poklon. A poklon! Ezért, ha látok egy lehetőséget, amelyre az FIA-nak szüksége van, és Michael Masi a megfelelő ember, akkor vissza fogom hozni őt.”

Szulajm egyébként az 1966-os labdarúgó-világbajnoki döntőhöz hasonlította a 2021-es szezonzárót. 57 évvel ezelőtt a mérkőzés hosszabbításában Geoff Hurst lövése a keresztlécről levágódott, és minden valószínűség szerint nem a gólvonal mögé pattant, a gólt azonban a partjelző megadta, így az angolok 3-2-es vezetésre tettek szert, majd később Hurst egy újabb góllal lezárta a meccset, megszerezve Anglia mindmáig egyetlen  világbajnoki címét.

„Voltak olyan emberek, akik megfenyegettek, hogy megölnek, mondván megvan a hatalmam ahhoz, hogy megváltoztassam az [abu-dzabi] eredményt. De azt mondtam nekik, hogy »Sajnálom, de az 1966-os Anglia-Németország vb-döntő korrekt volt? Megváltoztatták az eredményt? Nem. Németországnak adták a vb-címet? Nem«” – mondta Szulajm.

Friss