back to top
2024. május 19. 18:08

KezdőlapF1Leclerc kínos hibát vétett, Verstappen az élen kezdett a Miami Nagydíj nyitányán

Leclerc kínos hibát vétett, Verstappen az élen kezdett a Miami Nagydíj nyitányán

-

Charles Leclerc egy ártatlannak kinéző hiba miatt nem tudott értékelhető munkát végezni a Miami Nagydíj egyetlen szabadedzésén, a többiek azonban köröztek. Végül a sokat küszködő Max Verstappen zárt az élen.

Miután Kínában megrendezték az idei elsőt, máris itt van a 2024-es Forma–1-es szezon második sprinthétvégéje. A Miami Nagydíj egyetlen szabadedzése így a szokottnál jóval nagyobb jelentőséggel bírt, különösen a McLarennek, amely szinte teljesen megújult autóval érkezett Floridába (az összes fejlesztést csak Lando Norris kapta meg, de részben Oscar Piastri autója is megújult). Az MCL38-ason a hátsó szárnyat kivéve gyakorlatilag minden megváltozott (első szárny, első felfüggesztés, első fékhűtők, padlólemez, oldalsó légbeömlő, motorborítás, hátsó felfüggesztés, hátsó fékhűtők, beam wing), de a Mercedes is számos fejlesztést hozott. A mezőnyből egyedül a Ferrari és az Alpine nem módosított az autóján, legalábbis, ami az alkatrészeket illeti, a maranellóiak ugyanis új szponzort, illetve csak ezen a versenyen „viselt” kék festést villantottak.

A villantás pedig egyelőre kimerült ebben, a Ferrari – legalábbis az egyik – ugyanis olyannyira nem villogott a szabadedzésen, hogy Charles Leclerc a 16-os kanyarban megpördült a 7. percben, majd hiába próbálta a korlátok között Y-fordulózva egyenesbe állítani az autóját, végül keresztben ragadt, és kénytelen volt leállítani a motort, mivel leégette a kuplungot, és nem tudott hátramenetbe váltani.

Néhány perces piros zászlós megszakítás után a monacói pilóta nélkül folytatódhatott a körözés, ami a Ferrarinak és Leclerc-nek is komoly érvágás, hiszen legközelebb már élesben, a sprintidőmérőn kell pályára lépjen úgy, hogy gyakorlatilag semennyit nem tudott készülni. Frédéric Vasseur csapatfőnök nem is volt elragadtatva, miközben fejcsóválva figyelte az eseményeket.

Az első fél órában a kemény és a közepes keverék volt használatban, miközben mindenki igyekezett megtalálni a ritmust és a tapadást az utcai pályáról lévén szó egyelőre rendkívül poros aszfaltcsíkon. Ez olykor még Max Verstappennek sem jött össze, kétszer ugyanis a holland is csúnyán elfékezte magát a gyorskörén és kirongyolt a 17-es kanyar bukóterébe.

Sergio Péreznek viszont nem voltak ilyen gondjai, így az edzés felénél ő állt az élen egy 1:29.632-es közepes gumis körrel. Mögötte Hamilton és Russell következett szintén közepeseken (127, illetve 136 ezredes hátránnyal), majd jött sorban a kemény gumin Sainz, Ocon, Piastri, Alonso, Cunoda és Gasly az első tízben. A megújult McLarennel Norris nem villogott és csak a 13. helyet foglalta el, de mint kiderült, a szervójával akadtak gondok (aszimmetrikus volt a rásegítés), amit csak az edzés után lehet orvosolni.

A második fél órába lépve Sainz vette át az első helyet a kemény gumin, amikor közel 3 tizeddel javította meg Pérez idejét, néhány perccel később pedig egy kicsit tovább faragott a legjobbjából. Az utolsó 20 percbe lépve Norris zárkózott föl Sainz mögé kemény gumin, és mivel Piastri nem sokkal korábban szintén javított, a két McLaren a 2. és a 4. helyet foglalta el.

A hajrában nem sokon múlt, hogy lássunk egy nagysebességű megpördülést és adott esetben akár balesetet is – Alex Albon alatt úszott meg a Williams, de a thai-brit pilóta meg tudta fogni a kocsit. Eközben egyre többen tették fel a lágy gumikat, amelyeken elsőnek Valtteri Bottas ment mért kört, és 6 tizedes hátrányban csak a 7. helyre jött fel.

Pierre Gasly viszont 1:29.175-tel már átvette a vezetést Sainztól, miközben Verstappen az első lágy gumis próbálkozását félbehagyta, mert egy erős széllökés miatt az egyik balosban megúszott az RB20-as hátulja.

Nem sokat kellett várni a Ferrari-pilóta válaszára: 1:28.979-cel közel 2 tizedet adott az Alpine-nak, ám rögtön utána jött George Russell, és 69 ezreddel nála is gyorsabb volt.

Nem úgy Hamilton, aki lila első szektorral nyitott, de végül 1 tizedes hátránnyal ért körbe, viszont a 3. helyre így is odafért. Verstappen közben küszködött és a túlhevült gumikra panaszkodott, így az ő lágy gumis körére még várni kellett. Jött addig is Pérez, és 1:28.868-cal 4 századdal lenyomta Russellt. A sokadik hűtökör után a címvédő 3 perccel a vége előtt aztán újabb gyorskört kezdett, és bár az utolsó szektorban eldobott 4 tizedet a csapattársához képest, 1:28.595-tel így is az élre állt.

Rögtön ezután Russell javított és elválasztotta egymástól a két Red Bullt, majd jött Sainz és ő is befért közéjük, egyúttal megelőzte a Mercedest is. A második helyet azonban nem tudta megtartani, mert az a Verstappentől mindössze 1 tizeddel lemaradó Piastrié lett. A végső sorrend így a következőképpen alakult az első tízben: Verstappen, Piastri, Sainz, Russell, Stroll, Pérez, Hamilton, Cunoda, Ocon, Gasly.

Ugyanakkor a két RB, valamint Norris, Sargeant és Alonso, illetve az edzését eldobó Leclerc nem jöttek ki lágy gumin, ami értelemszerűen meglátszott a tabellán elfoglalt helyükben. Folytatás magyar idő szerint 22 óra 30 perctől a sprintidőmérővel.

A Miami Nagydíj szabadedzésének végeredménye:

Friss