back to top
2024. május 19. 06:23

KezdőlapF1Adrian Newey találkozott a Ferrari csapatfőnökével, napokon belül jöhet a bejelentés

Adrian Newey találkozott a Ferrari csapatfőnökével, napokon belül jöhet a bejelentés

-

Nagyon úgy néz ki, hogy a Ferrari lesz a Red Bulltól távozó sztártervező, Adrian Newey új csapata a Forma–1-ben.

Miközben a Red Bull várhatóan még a Miami Nagydíj kezdete előtt bejelenti, hogy Adrian Newey szerződésének lejárta előtt távozik az energiaitalos csapattól, mindenki azt találgatja, hogy mi lehet a sztártervező következő állomáshelye. A BBC értesülései szerint Newey ügyvédei azon dolgoznak, hogy a mérnökzseni minél hamarabb munkába állhasson egy másik istállónál, azaz nem tervez visszavonulni.

Az Autosport pedig levezette, hogy ez az istálló nagy valószínűséggel a Ferrari lesz. A szaklap szerint Newey nem igazán kedveli Lawrence Strollt, az Aston Martin tulajdonosát, és nem akarja, hogy a kanadai milliárdos őt használja a csapat árának felsrófolására egy esetleges eladás előtt. A Mercedesnél állítólag szintén nincs túl nagy véleménnyel Toto Wolff csapatfőnökről, míg a McLaren ügyvezetőjével, Zak Brownnal kiváló a kapcsolata, ám a wokingiakról úgy gondolja, hogy nincsenek meg a kellő erőforrásaik egy világbajnok autó létrehozásához.

Kiderült Adrian Newey távozási szándékának valódi oka?

Így aztán marad a Ferrari, amellyel kapcsolatban szintén akadnak problémás tényezők, hiszen Newey már többször visszautasította őket az évek során, az egyik indoka pedig rendszerint az volt, hogy nem akar Olaszországba költözni. Emellett a maranellóiaknál általánosan tapasztalható átpolitizált légkör sem feltétlenül vonzotta, ám a jelek szerint most mégis meglépheti a nagy váltást, a Gazzetta dello Sport értesülései szerint ugyanis Frédéric Vasseur, a Ferrari csapatfőnöke ahelyett, hogy a csapattal Miami felé vette volna az irányt, előbb Londonba utazott, hogy találkozzon a 65 esztendős szakemberrel.

Az olasz sportnapilap már Newey Ferrarihoz szerződésének véglegesítéséről ír, azaz Vasseur és ő már nyilván többször beszélhettek és találkozhattak, az átigazolást pedig szerintük már a Miami Nagydíj után bejelenthetik.

A Gazzetta szerint Newey és a Red Bull egyezségre jutott az elválás feltételeiben, ezek alapján pedig a szakember már 2025-ben munkába állhat majd a Ferrarinál, így a 2026-os szabályok szerint épülő új autó tervezésében is részt vehet. Azt is megemlítik, hogy Newey az év nagy részében Angliából dolgozhat majd, ezzel áthidalva azt az ezek szerint továbbra is fennálló problémát, hogy nem akar Olaszországban élni.

Ezek után kérdés, hogy a Ferrarinál újra összeállhat-e egy olyan sikercsapat, ami Michael Schumacher, Ross Brawn, Jean Todt és Rory Byrne idejében, illetve a Red Bull teljesen széthullik-e Newey távozásával. Max Verstappen Mercedeshez igazolásához a szakember kiválása csak olaj lehet a tűzre, és kérdés, hogy idővel Newey kiket tud elcsábítani magával a Ferrarihoz.

Lassú halál, de tömegkatasztrófa is várhat a Red Bullra Adrian Newey távozásával

Friss