back to top
2024. május 10. 13:07

KezdőlapF1Élete legnehezebb döntése előtt áll Alonso főnöke?

Élete legnehezebb döntése előtt áll Alonso főnöke?

-

Soha nem könnyű, ha az ember üzleti és családi érdekei keresztezik egymást, pláne akkor nem, ha előbbivel több száz emberért felel. Ilyen helyzetbe kerülhet lassan Lawrence Stroll, az Aston Martin főnöke, akinek élete legnehezebb döntését kellhet előbb-utóbb meghoznia.

Miután Fernando Alonso hosszabbított az Aston Martinnal, és Adrian Newey-t, a sajtóhírek szerint a Red Bulltól távozni készülő sztártervezőt is többször szóba hozták már a silverstone-i istállóval, egyre égetőbbé kezd válni az a kérdés, hogy mi lesz a csapattulajdonos Lawrence Stroll fiával, Lance-el. A 25 esztendős pilóta az idén ugyanis folytatja tavalyi vesszőfutását, és továbbra is képtelen felvenni a versenyt Fernando Alonsóval.

Tavaly a fiatal kanadai mindössze 83 pontot szerzett a kétszeres világbajnok csapattársa 237 egysége ellenében, ami érzékenyen érintette a csapatot a konstruktőri pontversenyben. A májusi Emilia-romagnai Nagydíjon 150. F1-es futamát futó versenyző helye évek óta betonbiztos, hiszen apja azért vásárolta meg az Aston Martin jogelőd Racing Pointot, hogy világbajnoki címre alkalmas csapatot faragjon belőle a fiúnak.

103-szor verték már el 140-ből, mégis bérelt helye van a Forma-1-ben, ki az?

Minden idők második legfiatalabb F1-es dobogósaként és a 2020-as Török Nagydíj pole pozíciósaként éveken át úgy tűnt, hogy bár nem mondható Verstappen, de akár még Leclerc vagy Norris szintű tehetségnek sem, Lance Stroll egy jó autóval képes lehet nyerni. Az utóbbi bő egy évben azonban komoly kételyek merültek fel ezzel kapcsolatban, hiszen az esetek többségében meg sem tudja közelíteni a 42 évesen is csúcsformában versenyző Alonsót.

Az 1989 és 2000 között 165 F1-es nagydíjon induló Johnny Herbert úgy véli, ezzel együtt a Lance Strollt érő kritikák sokszor túlzók.

„Lance-t olykor igazságtalanul kritizálják az apja miatt, aki kanadai milliárdosként a csapat tulajdonosa. A kritikusok azt mondják, Lance csak emiatt a csapat tagja, de volt már pole pozíciója, vezetett versenyeket és időnként igazán gyorsnak bizonyult. Megnyerte az F3-as Eb-t, ami nem könnyű, de ő megtette ezt úgy, hogy az emberek már akkor azzal támadták, hogy az apjáé a csapat. A munkát így is el kell végezni az autóban, ő pedig megtette ezt” – idézi a grandprix247.com a kétszeres futamgyőztest.

„Az idei szezonban azonban nem megy neki, küszködik. Tavaly is voltak nehéz időszakai, de én mindig mögötte álltam, mert volt néhány jó teljesítménye. De hogy világbajnok lesz-e belőle? Valószínűleg nem, mert nem elég következetes” – folytatta Herbert.

Lance Stroll, Fernando Alonso, Aston Martin
Stroll és Alonso között hatalmas a szakadék / Fotó: Aston Martin F1 Team

A tavalyi a Sky Sports szakértőjeként is tevékenykedő expilóta szerint pedig akármennyire is van bérelt helye Lance-nek apja csapatában, Lawrence Stroll a csapatért is felelős, illetve üzletemberként a siker a célja. Éppen ezért, amennyiben a fiú továbbra is úgy teljesít, ahogy az idén és tavaly, az apjának kemény döntést kell majd meghoznia.

„Lance és az Aston Martin keresztúthoz érkezett. Az Aston rengeteget invesztált, hogy sikeressé tegye a csapatot az F1-ben. Fernando Alonso ennek a befektetésnek az egyik része, de ott van az épülő új gyár és a szélcsatorna is. Az ember nem azért fektet be, hogy egyhelyben álljon” – ecsetelte Herbert.

„Hogy fejlődj és előrelépj, mindkét versenyzőnek el kell végeznie a tőlük várt munkát, mindegy, hogy kik ők. Vagy le kell győznöd a csapattársadat, vagy ott kell lenned közvetlenül mögötte, de jelenleg ez nem igazán történik meg. El fog jönni a pont, amikor Lawrence-nek döntést kell hoznia. Én úgy gondolom, hogy amennyiben az Aston sikerre akarja vinni ezt a projektet és előre akar lépni, akkor van egy fickó, aki tökéletesen illene ide: Carlos Sainz. Remek munkát végez a Ferrarinál egy olyan szituációban, amelyben tudja, hogy jövőre nem lesz munkája. Ez a legjobb, amit eddig láttam Carlostól. Szomorú lenne, ha az Aston lecsúszna róla.”

„[Lance és Lawrence Stroll] régóta együtt vesznek részt a motorsportos utazásban. Lawrence mindig is szerette a benzingőzt, és nagyon szerencsés, hogy a fia által élheti át ezt. Nagyon kemény lesz, a kapcsolatuk nagyon erős. Nyilván a lehető legjobb esélyt akarja megadni a fiának, de közben üzletember is. Ez az útelágazás, ahol döntést kell hoznia az üzlet és a család között. Ahhoz, hogy az Aston Martin utazása folytatódjon, a legjobbakra van szükség, mert végül beköszönt a valóság. Együttérzek vele.”

Lance Stroll, Aston Martin
Fotó: Aston Martin F1 Team

Herbert szerint tehát most jött el az ideje, hogy idősebb Stroll a családi köteléket háttérbe szorítva lecserélje a fiát Carlos Sainzra, aki több másik istállónál is szóba jöhet.

„Ahhoz, hogy megszerezzék Sainzot, nagyon gyorsan kell lépniük. Le akarnak maradni valakiről, aki éppen élete formájában van és elérhető? Lawrence már megkörnyékezte Adrian Newey-t egy őrült ajánlattal. Ez az a Lawrence, akit ismerek. Megérti, hogy ha megszerzi Newey-t, az azonnal egy teljesen más csapattá formálja őket, és valószínűleg a siker nagyon gyorsan jönni fog” – tért át Herbert arra, hogy Lawrence Stroll nemcsak pilótafronton törekszik a legjobbra.

Friss