2024. május 04. 04:38

KezdőlapF1Wolff 2026-ra csábítja Verstappent; szerinte már nem is Hamilton a legjobb pilóta?

Wolff 2026-ra csábítja Verstappent; szerinte már nem is Hamilton a legjobb pilóta?

-

Toto Wolff továbbra sem tett le Max Verstappen megszerzéséről, de mintha már elsősorban a 2026-os szezontól szeretné a Mercedesnél tudni a holland klasszist. Eközben Christian Horner visszavágott osztrák kollégájának, és megmondta, mivel foglalkozzon inkább.

A Kínai Nagydíjon újabb fejezetéhez érkezett a „mi lesz Max Verstappen jövőjével című” szappanopera. Az egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a holland pilóta az idei szezon végén nem megy sehova, az érintettek megszólalásai alapján ugyanakkor azt egyáltalán nem lehet biztosra venni, hogy kitölti 2028 végéig szóló szerződését.

Verstappen esetleges csapatváltása a Red Bull év eleji belviszálya és Christian Horner zaklatási ügye kapcsán merült fel, és egy ideig úgy nézett ki, hogy amennyiben a csapatfőnök marad a helyén és/vagy Helmut Marko, a bikások tanácsadója elhagyja a hajót, Verstappen is szedheti a sátorfáját.

Verstappen a távozásról: „nyugodt, békés környezetet akarok”

Azóta viszont lenyugodni látszanak a kedélyek, noha több hiteles külföldi forrás szerint azért továbbra sem rózsás a helyzet, viszont azt sikerült elérni, hogy ne a nyilvánosság előtt csatázzanak a felek. Verstappen maradása ezért egyre valószínűbb, a holland pilótát hetek óta körbeudvaroló és bevallottan megszerezni szándékozó Toto Wolff azonban Kínában ismét arról beszélt, hogy a háromszoros világbajnok jövője nincs kőbe vésve. Az osztrák üzletember annak ellenére mondta ezt, hogy egyértelműen a Red Bullé jelenleg a leggyorsabb autó, illetve kijelentette, Verstappen a legjobb. Ez nagy kontraszt ahhoz képest, hogy Wolff éveken át Lewis Hamiltont jelölte meg a mezőny legjobbjaként, ugyanakkor persze abszolút érthető is.

„Annyi tényező játszik szerepet egy versenyző csatlakozásában. Amikor a lehető legracionálisabb szemszögből nézzük, világos, hogy mondhatjuk, »Ez a leggyorsabb autó a leggyorsabb pilóta kezei között.« De nem gondolom, hogy ez az egyetlen oka, hogy valaki ott maradjon, ahol van – mondta Wolff, majd a Verstappen maradása kapcsán folyamatosan a Red Bull autójának gyorsaságát emlegető Christian Hornernek is odaszúrt. – Mondjuk úgy, hogy az egyszerű elméknek ez lehet az egyetlen oka, hogy valaki marad, és ennyi. De egyes embereknek ennél talán összetettebb [a gondolkodása] és más tényezőket is megfontolnak. Maxot ilyen embernek tartom.”

Wolffot megkérdezték arról is, hogy mivel tudja meggyőzni Verstappent, mire elmondta, hogy nem feltétlenül kell ezt tennie. „Szerintem ez nem meggyőzés kérdése. Szerintem Max bárkinél jobban ismeri a motorsportot, és olyan döntéseket fog hozni, amelyekről azt gondolja, hogy jók neki. Néhány tényező szerintem szerepet játszik, de ő az, aki ezután beindít néhány dominót. Mindenki arra vár, hogy mit fog csinálni. Ha Max helyében lennék, 2025-ben a Red Bullnál maradnék, de nem vagyok Max. Az a leggyorsabb autó, de vannak egyéb tényezők is.”

Max Verstappen, Red Bull, Kínai Nagydíj
Verstappen a Red Bull-lal sorra nyeri a versenyeket, míg a Mercedes a középmezőnyben szenved / Fotó: Lintao Zhang/Getty Images /Red Bull Content Pool

Ezután a Mercedes csapatfőnökének feltették a kérdést, hogy van-e esélye Verstappen 2025-ös leigazolására, mire azt mondta: „Ha ezt kijelenteném, azzal az egész stratégiámat elba**hatnám.”

Azt viszont elmondta, reméli, hogy Verstappen menedzsere és apja holisztikus szemlélettel tekint a háromszoros világbajnok pályafutására. Magyarán: jó lenne, ha felismernék, hogy 2026-tól a Mercedes ismét jó lehet. „Az a kérdés, hogy miként látják a jövőt, mit gondolnak arról, hogy hol lesz nekik a jövőben a legjobb, figyelembe véve számos tényezőt. Mi nagyon jó helyzetben vagyunk 2026-ra. Ambiciózus céljaink vannak, amelyeket kitűztünk magunk elé az erőforrást, akkumulátort és üzemanyagot illetően, és ha képesek leszünk jó autót csinálni, akkor jó ár-érték arányt ajánlunk, de ki tudja” – utalt a 2026-ban érkező új szabályokra

Horner visszaszólt

Miután Toto Wolff kijelentései megjelentek a sajtóban, természetesen nem maradhatott el a válaszreakció sem. „Miért akarná bárki elhagyni ezt a csapatot? A Mercedes az ügyfeleik között is a harmadik helyen áll – lőtt vissza képletesen szólva Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. – Talán [Wolff] jobban tenné, ha a csapatra koncentrálásra fordítaná az idejét a pilótapiac helyett. Biztosíthatom önöket róla, hogy nincs kétely azzal kapcsolatban, hogy Max Verstappen hol lesz a következő évben.”

Itt is érdekes megfigyelni, hogy Horner csak a következő évet említette, miközben Verstappennek 2028 végéig van szerződése.

Max Verstappen, Christian Horner, Kínai Nagydíj, Red Bull
Horner nyilván meg akarja tartani a hollandot / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Wolffnak arra a felvetésre, hogy Verstappen talán elérhető lehet, Horner azzal reagált, hogy „Beszéltek erről Maxszal? Mert ha beszélnek Maxszal, végső soron nem papírdarabokról szól ez. Tudjuk, hogy 2028 végéig szerződése van. De ez arról szól, hogy miként érzi magát a csapatban, a csapaton belüli kapcsolatairól, és arról, hogy miként teljesít. És nem gondolom, hogy Toto problémáit a versenyzők jelentik. Valószínűleg vannak más dolgok, amelyekre koncentrálnia kell ahelyett, hogy olyan pilótákra koncentrál, akik nem elérhetők.”

Horner tehát úgy véli, Verstappen nem elérhető, ami elképzelhető, hogy 2025-öt illetően így is van, de Wolff érezhetően kezdi áthelyezni a hangsúlyt Verstappen 2026-os csapatváltására, és elérni, hogy az új érát már náluk kezdje a holland.

Friss