back to top
2024. május 17. 07:03

KezdőlapF1Mi volt Newey szerepe a Red Bullnál, avagy jelenthet-e egy személyben megváltást...

Mi volt Newey szerepe a Red Bullnál, avagy jelenthet-e egy személyben megváltást új csapatának?

-

Adrian Newey befejezte az F1-es munkát a Red Bullnál, és 2025 elején vélhetően másik csapathoz igazol. Ennek kapcsán érdemes megvizsgálni, hogy valójában mi volt a szerepe az energiaitalosoknál az elmúlt években.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Adrian Newey elhagyja a Red Bullt. Mindez 2025 elején fog megtörténni, ám a Forma–1-et érintő munkát azonnali hatállyal befejezte annak érdekében, hogy a tényleges távozás után rögtön megkezdhesse a munkát új csapatánál, amely a legutóbbi értesülések szerint jó eséllyel a Ferrari lesz.

Itt a Red Bull bejelentése: Newey azonnali hatállyal felhagy az F1-es munkával

Azonban legyen bármelyik istálló a befutó, érdemes megvizsgálni, hogy az adott alakulat szurkolói mennyire tekinthetnek rá messiásként, olyasvalakiként, aki egy személyben elhozza a sikereket. Persze nyilvánvaló, hogy még a pontos feladatkörét sem lehet tudni, de minden bizonnyal hasonló pozícióban lesz, mint amilyenben a Red Bullnál volt. Mark Hughes, a The-Race.com szakírója pedig igyekezett tisztába tenni, hogy Newey pontosan mit csinált és mit nem csinált a bikásoknál, legalábbis ami az elmúlt éveket illeti.

Amióta a Red Bull ismét uralja a Forma–1-et, egyre többször merül fel a kérdés, hogy a mérnökök közül valójában ki vagy kik a siker legfőbb letéteményesei: Newey vagy Pierre Waché, a Milton Keynes-i alakulat technikai igazgatója, illetve az általa vezetett gárda? A közelmúltban Christian Horner csapatfőnök is pedzegette a témát, és ellentétben a korábbi megszólalásaival, amelyben honfitársa szerepét emelte ki, az utóbbi időszakban leginkább a francia szakembert, valamint az aerodinamikai részleg főnökét, Enrico Balbót méltatta.

Ahhoz, hogy Newey feladatkörét meg lehessen érteni, mindenekelőtt tudni kell, hogy 2018-ban lemondott a technikai igazgató posztjáról, és egy, akkor még az F1-ben teljesen egyedinek számító pozíciót kapott, amelyet magyarul technikai főigazgatónak lehet nevezni. Ez sokkal szabadabb szerepkör, hiszen maga dönthet arról, hogy mennyire vesz részt az F1-es munkában, miközben más projekteken is dolgozhat. Amikor legutóbb komolyan felmerült a távozásának lehetősége, akkor Hornernek ezzel sikerült őt meggyőznie a maradásról.

Newey tehát már nem a mérnöki gárda első embere, hiszen ezt a szerepet Waché tölti be. A 65 éves szakember bizonyos szempontból ugyanolyan része a csapatnak, mint Balbo, vagy a főtervező Craig Skinner; a vezető teljesítménymérnök Ben Waterhouse; és a vezető autótervező Paul Monaghan. De akkor pontosan miért is felelt Newey?

Nos, leginkább a koncepcióért, pontosabban az azzal kapcsolatos ötletekért. A brit mérnökzseninek ugyanis olyan átfogó képe van arról, hogy mi teszi gyorssá az autót, mire érzékeny, illetve mindez hogyan változik a különböző szabálymódosításokkal, hogy az aranyat érhet. Különösen akkor, amikor a technikai előírások egyik évről a másikra teljesen átalakulnak, ahogyan azt 2022-ben is láthattuk.

Erre majd később kitérünk, de mindenképpen le kell szögezni, hogy a mostani korszak előtt is fontos szerepe volt, és nemcsak az aerodinamika, hanem az autódinamika terén is. Sokszor előfordult, hogy a Red Bullnak valamilyen gondja akadt, ő pedig gyors és hatékony megoldást talált egy olyan problémára, amelyről elképzelhető, hogy nélküle sokkal tovább fennállt volna.

Adrian Newey találkozott a Ferrari csapatfőnökével, napokon belül jöhet a bejelentés

Newey szerepét leginkább egy vezető tanácsadóéhoz lehetne hasonlítani: nem ő dönti el, hogy milyen legyen a koncepció, és nem az ő útját követi mindenki más. Ő csupán ötleteket ad, az viszont már a mérnöki gárda felelőssége, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a lehető legjobban tervezzék meg az autót. Egy 2022 végén megjelent interjújában ő maga is erre utalt.

„Erre nehéz válaszolni – felelte arra a kérdésre, hogy milyen szerepe volt a Red Bull 2022-es autójában, az RB18-asban. – Elég szerencsés vagyok ahhoz, hogy Milton Keynesben egy nagyon jó csapattal dolgozhatok. Minden F1-es istálló egy nagy mérnöki csapat. Ami a megbeszéléseken történő részvételt illeti, én beleteszem a magamét, de a srácok azok, akik körbejárják az ötleteket, összeállítanak egy listát, majd elvégzik a munkát. Ennél az autónál konkrétan én csináltam az első és a hátsó felfüggesztést, valamint néhány más apróságot.”

Mindez úgy hangzik, mintha Newey szerepe nem is lett volna annyira jelentős, de valójában az ő meglátásai voltak azok, amelyek megalapozták a bikások mostani egyeduralmát. Az ő ötlete volt az a padlólemez-koncepció, amellyel szándékosan feláldozzák a leszorítóerőt, valamint a hátsó felfüggesztés. Ennek köszönhetően a Red Bullnak okozta a legkevesebb fej(- és hát)fájást az autó pattogása, amellyel minden más csapatnak meg kellett birkóznia.

Az autót tehát nem Newey tervezte, sőt, még a kutatásokban sem vett részt, de ő volt az, aki a jó útra terelte a csapatot, miután a különböző vizsgálatok kimutatták, hogy valóban az ő koncepciója működik a leginkább. Persze felmerül a kérdés, hogy nélküle mi lett volna: vajon végül akkor is ezen az úton indultak volna el, vagy valami egészen mást választottak volna, ami adott esetben sokkal kevésbé válik be?

Ezt aligha fogjuk megtudni, mindenesetre ebből is kiderül, hogy nem olyan egyszerű válaszolni arra a kérdésre, hogy mérnöki oldalról ki a jelenlegi sikerek legfőbb letéteményese. Ami pedig a jövőt illeti, bár nem a legelejétől, de Newey részt vehet leendő csapata 2026-os autójának tervezésében, így adott esetben lehetnek kulcsfontosságú meglátásai, ötletei. Egyedül viszont biztosan nem lesz elég, hiszen ha a technikai gárda nem lesz annyira erős, mint a Red Bullnál volt, akkor a legjobb ötletből sem fogják tudni kihozni a maximumot.

Friss