back to top
2024. május 08. 17:07

KezdőlapRXMarton Gergely lett az Off-road szakág vezetője

Marton Gergely lett az Off-road szakág vezetője

-

Április 23-tól Marton Gergelyt bízta meg az Off-road szakág vezetésével az MNASZ Elnöksége. A szakágvezetőt kérdeztük a feladatról és a jövőbeli terveiről.

Marton Gergelyt eddig a Super1600-as kategóriában aratott sikerei miatt ismerte leginkább a közönség. 2020-ban még kétszer is az EB dobogón ünnepelt, azonban a versenyzői pályafutása itt véget ért.

„A 2021-es év felkészülését még végig csináltam, a Volland Racinggel együtt teszteltem, de a Covid hatásai miatt nem sikerült összeraknunk a 2021-es programot. Azóta sem távolodtam el a rallycrosstól, ez alatt a rövid idő alatt szinte minden más szerepben tevékenykedtem. Először a német csapatnál dolgoztam versenymérnökként és driver coach-ként, így a versenyzésnek ezzel az oldalával is megismerkedtem. Már azzal párhuzamosan elkezdtem a hazai bajnokságban a versenyigazgató mellett versenyzői tanácsadóként dolgozni, ezt a feladatot azóta is végzem. A 2023-as évtől az Off-road szakági bizottságnak is tagja vagyok” – sorolta az elmúlt évek feladatait Marton Gergely.

Marton Gergely

A szakágat így szinte minden oldaláról alaposan megismerte a most 30 napra kinevezett szakágvezető, aki a sokéves tapasztalatgyűjtés ellenére még mindig nagyon fiatal, hiszen még csak 26 éves, ám az elhivatottsága megkérdőjelezhetetlen.

„A bizottságon belüli munkámat mindig úgy végeztem, hogy a szakmai tudásom legjavát beleadjam. Ezzel a szemlélettel próbáltam arra készülni, hogy ha kibővül ez a feladatkör amit el kell látnom, akkor arra is alkalmas legyek. Az, hogy mennyire vagyok felkészült most kiderül, én úgy érzem, hogy nagyon jó stáb állt össze, előremutató gondolatokkal a rallycross és az autocross területén is. Azt gondolom, hogy a fiatal korom több tekintetben is hasznos lehet, a munkámból és az érdeklődési körömből fakadóan sokmindenre rálátok, itt gondolok a médiára, a közösségi médiára, vagy olyan rendszerek kezelésére, amelyek hatékonnyá tudják tenni a munkát. Emellett hiszem, hogy az elmúlt évek szakmai háttere képessé tesz minket arra, hogy elássuk a feladatot” – mondja a szakágvezető.

Marton Gergely

Szükség is lesz az elhivatottságra és a sok munkára, mert a szurkolók is tapasztalják, hogy nem csak a nemzetközi rallycross küzd kihívásokkal, néhány kategóriában a hazai bajnokságban is szükség lenne több indulóra, elég csak a legutóbbi ob futamra gondolni Nyirádon, ahol a felső kategóriákban nem tudtak elődöntőket rendezni. Egyetért ezzel Marton Gergely is.

„Ha az autocrosst nézzük, ott sok nemzetközi változáson ment keresztül a sportág, ami miatt elfogytak a kategóriák és a versenyzők, Nyilván ebben a rallycross felemelkedése is közrejátszott. Enneka  szakágnak a jövéjét az amatőr sorozatok és az amatőr versenyzők ob rendszerbe integrálása jelentheti, mi ezen szeretnénk dolgozni. 

A rallycross alapvetően jól működő rendszer, közönségbarát, jól követhető, szórakoztató, akár közvetíthető is. Így ebben a szakágban inkább fejlesztésekre van szükség, amellett, hogy technikai és sportszakmai területeken is szükség van a beavatkozásra. Bízom abban, hogy ezen a téren hasznos lesz az, hogy nem csak nemzetközi sorozatokat láthattam testközelből, hanem jól működő, rangos nemzeti sorozatokat is, mint például a francia és a portugál bajokság, vagy az északi országok nemzeti bajnokságai. ha ezekből egy-egy elemet inetgrálni tudunk a hazai bajnokságba, akkor óriásiakat tudunk előre lépni.”

Marton Gergely

Sok a feladat, ez nem kérdés, ugyanakkor abban a tekintetben hálás szerep a szakág vezetése, hogy nyáron a rallycross-világbajnokság is Magyarországra érkezik.

„Az, hogy idejön a világbajnokság nagy eredmény a szövetségnek, a rendezőnek és a szakágnak is. Megpróbálom méltó módon képviselni a szakágat ezen a rendezvényen is. Azt gondolom, hogy jó kézben van a verseny, mert nagyon jó stáb áll a háttérben Nyirádon. Biztos vagyok benne, hogy a nézőknek is minden szempontból kielégítő lesz az a hétvége” – mondta Marton Gergely.

Marton Gergely

Friss