2024. április 30. 11:03

KezdőlapTEREPRALLYCsak Loeb tudta tartani a tempót az Audikkal

Csak Loeb tudta tartani a tempót az Audikkal

-

Carlos Sainz nyerte a Dakar első szakaszát az autósok mezőnyében. A háromszoros Dakar-győztes spanyol mögött Sebastien Loeb lett a második, Mattias Ekström pedig harmadikként ért célba.

Az autósok csatája a 367 kilométeres szakaszon szinte pontosan úgy alakult, mint a motorosok versenye. Sainz csapattársa, Mattias Ekstrom az első ellenőrzőpontnál megszerezte a vezetést, és onnantól folyamatosan növelte előnyét. Sainz az elején defektet kapott, ez hátráltatta. A végére azonban minden megváltozott, Sainz több mint két percet javított és besöpörte pályafutása 42. szakaszgyőzelmét a Dakaron. A fordulat annak fényében még inkább meglepő, hogy a spanyol pocsékul kezdett, és a 37 kilométernél levő első időellenőrzőn még csak 30. helyen volt.

Sebastien Loeb is a végére gyorsult fel, igaz ő nem javított ennyit, mert szinte végig Ekström nyomában volt. Végül hiába vert 24 másodprecet Ekströmre, Sainz nála is gyorsabb volt 23 másodperccel. Összetettben ez azt jelenti, hogy az első nap végén Carlos Sainz vezet, de csak 10 másodperc az előnye Sebastien Loeb előtt.

A pályán a negyedik helyet a francia Guerlain Chicherit szerezte meg, aki alig több mint egy perc hátrányban ért célba a Prodrive Hunterrel, de egy perc büntetést is kapott, és ezzel Yazeed Al-Rajhi mögé esett vissza az ötödik helyre. A toyotás Al-Rajhi is közel két perccel később ért célba, mint Sainz, így ők már komoly hátrányban vannak.

Toyota, Dakar
foto: A.S.O./F.Gooden/DPPI

Meglepetésre Nasser Al-Attiyah csak a nyolcadik lett, és nem elég, hogy a pályán is veszített több mint 7 percet, még 10 másodperc büntetést is kapott.

Stephane Peterhansel is pocsék első napon van túl. Mr. Dakar a hármas és négyes ellenőrzőpont között veszített sokat, így csak 11. lett és majdnem 9 perces hátránnyal kezdi majd meg a második napot, amelyen 430 kilométer lesz a szelektív szakasz hossza. Két defekt miatt alakult ennyire rosszul a napja, az elsőt az ő hibájából kapták, a másodikat a motorosok pora miatt nem tudták kikerülni. Miután elhasználták mindkét pótkereket biztonságit autóztak nem mertek gyorsan menni.

A Mininek sem volt jó napja, Jakub Przygonski csak két másodperccel volt gyorsabb Peterhanselnél és a tizedik helyen fejezte be az első szakaszt.

A Dakar első szakaszának eredménye:
1. Sainz-Cruz 3:20:41
2. Loeb-Lurquin +0:23
3. Ekström-Bergkvist +0:47
4. Al-Rajhi-Von Zitzewitz +1:59
5. Cicherit-Winotzq +2:04
6. Zala-Fiuza +5:28
7. Terranova-Haro Bravo +6:59
8. Al-Attiyah-Baumel +7:19
9. Baragwanath-Cremer +7:33
10. Przygonski-Monleon +8:52

FRISSÍTÉS: Ekström 15 perc büntetést kapott és a 15. helyre esett vissza.

Cicherit, Dakar
foto: A.S.O./F.Gooden/DPPI

 

 

Friss