2024. április 27. 09:09

KezdőlapF1„Elfogadhatatlan” helyzetbe került, majd elgáncsolta ártatlan pilótáját a Williams

„Elfogadhatatlan” helyzetbe került, majd elgáncsolta ártatlan pilótáját a Williams

-

A Williams meghozta azt a döntést Alexander Albon balesetét követően, amire sokan számítottak. Ugyan a Red Bull korábbi pilótája hibázott, mégis a vétlen Logan Sargeant kerül parkolópályára az Ausztrál Nagydíj hátralévő részére.

Albon még az első szabadedzésen törte össze a Williamsét, miután a hetes kanyar kijáratán megdobta őt a rázókő, és emiatt nagy sebességgel a jobb oldali betonfalnak vágta azt. Az eset következtében olyan mértékű károsodás keletkezett a vázon, hogy a grove-i istálló szerelői nem tudták a helyszínen megjavítani azt.

Vétlen versenyzőjét büntetheti az F1-es csapat, amiért a másik rommá törte az autót

Mivel a Williamsnek nincsen tartalék váza a futam helyszínén, így a hétvége hátralévő részében csak egyetlen autóval tudják folytatni a versenyzést. A csapatfőnök James Vowles pedig kemény döntést hozott: a pontszerzés reményében a hibázó, de tapasztaltabb Albonnak biztosít lehetőséget Sargeant autójában. Az amerikai pilóta emiatt nem fog tudni részt venni az idei év harmadik versenyhétvégéjének folytatásában.

„Miközben Logannek nem kellene szenvednie egy olyan hibától, amit nem ő követett el, minden verseny számít, miközben a középmezőny szorosabb, mint valaha. Úgyhogy meghoztuk a döntést az alapján, hogy potenciálisan miként van a legjobb esélyünk pontot szerezni ezen a hétvégén – mondta Vowles. – Nem könnyűszívvel hoztuk meg ezt a döntést, és nem tudjuk eléggé megköszönni Logannek, hogy elfogadta azt, demonstrálva az elkötelezettségét a csapati iránt. Igazi csapatjátékos. Ez kemény hétvége lesz a Williamsnek, és többé nem hozzuk magunkat ilyen helyzetbe.”

„Abszolút őszintén ki kell mondanom, hogy senki nem akarja feladni az ülését – nyilatkozta a Williams tavalyi 28 pontjából 27-et szerző Albon. – Logan mindig is abszolút profi és csapatjátékos volt az első naptól fogva, ezt pedig nem lesz könnyű lenyelnie. Jelenleg ugyanakkor nem foglalkozhatok ezzel, mert az én munkám csak az, hogy maximalizáljam a potenciálunkat ezen a hétvégén, és a csapatta közösen biztosítsam, hogy a lehető legjobb munkát végezzük.”

Sargeant itt még nem tudta, mi vár rá:

„Ez a legnehezebb pillanat, amire csak emlékszem a pályafutásomból, és egyáltalán nem könnyű – mondta a hoppon maradt Sargeant. – Ugyanakkor teljes mértékben a csapatért vagyok itt, és továbbra is igyekszem hozzájárulni ehhez a hétvégéhez, ahogyan csak tudok, hogy maximalizáljuk, amit elérhetünk.”

Az, hogy a Williams nem vitt magával tartalékvázat Ausztráliába, a szezon előtti hatalmas változtatások következménye, a csapat ugyanis hatalmas erőfeszítések árán tudott csak két autóval elkészülni az idénykezdetre. „Elfogadhatatlan a modern Forma–1-ben, hogy ne legyen tartalékváza, de ez tükrözi, hogy mennyire le voltunk maradva a tél folyamán, és illusztrálja, hogy miért kell jelentős változásokon keresztülmennünk ahhoz, hogy jobb helyzetbe hozzuk magunkat a jövőre nézve” – mondta a csapatfőnök.

Friss