back to top
2024. május 07. 19:20

KezdőlapF1Mindent bevet a Mercedes, hamarosan leülnek tárgyalni Verstappennel

Mindent bevet a Mercedes, hamarosan leülnek tárgyalni Verstappennel

-

Sajtóhírek szerint hamarosan leül tárgyalni a Mercedes és Max Verstappen.

Az idei előszezont és az első két nagydíjhétvégét meghatározó Red Bull-botrány elülni látszott az utóbbi időszakban, ám Adrian Newey várható távozása új lendületet adhat a bikás istálló körüli pletykáknak. Amennyiben pedig a tervezőzseni tényleg megy, az a távozás felé lökheti Max Verstappent is, akit Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke hetek óta körbeudvarol.

Az osztrák üzletember Kínai Nagydíjon tett nyilatkozatai pedig már Christian Hornert, a Red Bull csapatfőnökét is reagálásra késztették, aki kijelentette: Wolff olyan pilótát akar megszerezni, aki nem elérhető, és Verstappen velük lesz 2025-ben. Ám a háromszoros világbajnok szerződése 2028 végéig szól, a 2025 utáni időszakról azonban sem ő, sem a Red Bull nem jelentette még ki, hogy biztosan marad.

Wolff 2026-ra csábítja Verstappent; szerinte már nem is Hamilton a legjobb pilóta?

Az F1-insider.com úgy értesült, hogy Max és Jos Verstappen, illetve Raymond Vermeulen, a holland pilóta menedzsere a jövő hét végi Miami Nagydíjat követő kéthetes szünetben ül majd le tárgyalni a Mercedesszel, mivel az F1-es istálló három tulajdonosa, azaz Toto Wolff; James Ratcliffe (az INEOS elnök-vezérigazgatója), illetve Ola Källenius, a Daimler AG vezérigazgatója találkozni akar Verstappenékkel.

A német szaklap már egy esetleges 2025-ös váltásról ír, hozzátéve, hogy Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója az, aki a korai átigazoláshoz segítheti a holland pilótát, Verstappen szerződésében ugyanis van egy, már korábban is sokat emlegetett záradék arról, hogy ha Marko megy, ő is szabadon távozhat. „Marko, amennyiben szükséges, biztosan nem fog Verstappen útjába állni” – írják, ami annyit jelent, hogy ebben az esetben a 80 esztendős osztrák lemondana, megnyitva az utat ezzel Verstappen előtt. A cikk később kitér arra, hogy a Mercedes akár azt is bevetheti, hogy állást kínál Markónak, aki így Verstappennel együtt érkezhetne.

A Mercedes szándékainak komolyságát mutatja, hogy nemcsak Wolff, hanem Källenius és Ratcliffe is jelen lesz a találkozón. A trió az F1-insider értesülései szerint kész a motorsport történetének legjövedelmezőbb szerződését és egy, az F1-es pályafutásán is túlmutató nagyköveti pozíciót kínálni Verstappennek, akit viszont elsősorban nem a pénz motivál, ezért garanciákat akar kapni arra vonatkozóan, hogy a Mercedes már 2025-ben sokkal versenyképesebb lesz, mint amilyen most.

Lassú halál, de tömegkatasztrófa is várhat a Red Bullra Adrian Newey távozásával

A szaklap úgy véli, hogy érzelmi szempontból Verstappen számára egyértelmű lenne a döntés, és a holland szíve szerint elhagyná a Red Bullt a megromlott csapaton belüli légkör miatt, most pedig már csak azt kell eldöntenie, hogy szakmai szempontból jó lépés lenne-e ez. Az biztos, hogy Verstappenék úgy vélik, a Red Bull jelentős mértékben Max Verstappen miatt ennyire jó, és egy, a jelenleginél kicsit jobb Mercedesszel a címvédő már felvehetné a versenyt egy olyan energiaitalos csapattal, amelynek ő már értelemszerűen nem tagja.

Az pedig, hogy 2026 után megéri-e a Mercedesnél lenni a Red Bull helyett, már valószínűleg nem ekkora dilemma, hiszen egy Newey nélküli Red Bull, amely ráadásul kezdetben mindenképpen extra kockázatot jelentő saját motorral versenyez, nem feltétlenül jobb opció, mint a 2026-os motorjával a hírek szerint kimondottan jól álló Mercedes.

Friss