2024. április 26. 10:06

KezdőlapERCGrzyb felborult, Herczig pontszerző, Csomós Mixi pozíciót veszített

Grzyb felborult, Herczig pontszerző, Csomós Mixi pozíciót veszített

-

Grzyb felborult, a versenyt vezető Monzón defekt miatt esett ki a Kanári-szigetek Rally szombati napjának első körében. Herczignek az első gyorson elmelegedtek a gumijai, de a következő kettőn komolyan nyomult, egy 8. és egy 9. helyezéssel az abszolút 9. helyre jött fel. Csomós Mixi szintén óvatosan kezdett, de így is két pozíciót javítva a nyolcadik helyen állt, azonban az első kör utolsó gyorsaságiján jelentős időt veszített és négy pozícióval hátrább, a 12. helyre került. 

Tempós és hosszú pályák vártak a Kanári-szigetek Rally második napján a mezőnyre. Az első gyorsasági mindjárt a sokat emlegetett 27 kilométeres Moya–Valleseco szakasz volt. Ettől tartottak a legtöbben, hiszen a sziget jól tapadó aszfaltja egyébként is zabálja a versenyabroncsokat, ilyen hosszú pályát pedig még nem jelöltek ki, úgyhogy senki sem tudta, hogyan kell beosztani a gumikat. 

Nem meglepő módon a spanyol pilóták vitték a prímet, Llarena, Cruz és Monzón futották az első három időt. A szakasz után pedig az első hét helyen hat spanyol állt, egyedül a harmadik helyezett francia Bonato tudott közéjük férkőzni. 

A gumik gyors elmelegedésére panaszkodott ezen a szakaszon Herczig Norbi és a lengyel Grzegorz Grzyb is. Utóbbi három pozíciót is veszített, a csomagtartójában pedig egy küllőitől megszabadított pótkerék lapult. Ez okozhatta a problémát a szombati második gyorsaságin is, ahol az első kanyarban kitört Skoda Fabia R5-ösének a hátulja, keresztbe álltak és felborultak. Nem volt nagy tempójú az esés, a versenyzők nem sérültek, és bár egyelőre nincs hír az esésről, a képek alapján nagyon úgy néz ki, hogy a bal hátsó kerék kitört és ez okozta a balesetet. 

Fotó: Csomós Mixi

Szintén ezen a gyorsasági szakaszon vérzett el a versenyt a harmadik gyorsasági szakasztól kezdve vezető Luis Monzón, akinek egy szög került a gumijába, amit a rajt előtt észrevettek ugyan, de már nem volt idejük kicserélni. Később a kerék teljesen leengedett, ami a versenyük végét jelentette. 

A vezetést így Nil Solans vette át 10,4 másodperc előnnyel Yoann Bonato és 14,3 másodperccel Efrén Llaréna előtt. 

A mai első gyorsaságin az elmelegedő gumikra panaszkodott Herczig Norbert, aki Igor Bacigal navigálásával 15. időt futott, ám a két rövidebb gyorsaságin a lovak közé csapott és egy nyolcadik és egy kilencedik helyezéssel az abszolút 9., az Eb értékelésben pedig a 8. helyre lépett előre. 

Csomós Mixi és Nagy Attila is óvatosan kezdtek a 27 kilométeresen, ahol 11. időt autóztak majd a következő szakaszon 10.-ek lettek, amivel holtversenyben a nyolcadik helyen álltak. Az első kör harmadik szakaszán azonban 55 másodpercet veszítettek, amivel négy helyet veszítettek és a 12. helyen állnak.

“Sajnos hibáztam (az első körben) az utolsó gyorsaságin: az egyik kanyar picit szélesebbre sikerült és nekicsúsztunk a korlátnak” – írta Mixi a Facebook oldalán. A szervizben megjavították az autót, így készen állnak az utolsó körre.

Délután ugyanez a három gyorsasági vár még a mezőnyre a Kanári-szigetek Rallyn.

Friss