back to top
2024. május 05. 20:38

KezdőlapF1Ez aztán a nosztalgia: Prost ismét vezethette első F1-es autóját (videó)

Ez aztán a nosztalgia: Prost ismét vezethette első F1-es autóját (videó)

-

Alain Prost a Paul Ricardon ismét vezethette a első Forma–1-es versenygépét, a McLaren M29-est. Rajta kívül jó néhány más korábbi F1-es pilóta is volán mögé ült, többek között a sportág történetének egyik legemlékezetesebb csatájának egyik résztvevője.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az előző hétvégén rendezték az ’F1 ’90s Time Attack Mediterranean Challenge’ első fordulóját a Paul Ricardon. A bajnokságban korábbi Forma–1-es és Forma–3000-es autók vesznek részt, ám számos olyan kocsit is pályára vittek, amely pusztán a bemutató keretében, a közönség szórakoztatása céljából gurult pályára.

Új bajnokság indul a régi idők F1-es autóival

Szintén megírtuk, hogy Jean Alesi a saját egykori Ferrarija mellett a maranellóiak 1969-es és 1974-es gépét is pályára vitte, és előbbivel meg is pördült. Nem ő volt azonban a francia autósport egyetlen sztárvendége, hiszen a négyszeres világbajnok Alain Prost is jelen volt, és természetesen ő is a volán mögé pattant.

F1-es múltidézés: Alesi V12-es Ferrariját hajtotta, majd bemutatott egy 360 fokos piruettet (videó)

A 69 esztendős legenda egy McLarent hajtott meg, de nem azok egyikét, amelyekkel 1984 és 1989 között versenyzett, és amelyekkel összesen három vb-címig jutott. Az M29-esről van ugyanis szó, amellyel 1980-ban debütált a Forma–1-ben, és amellyel az idény nagy részét teljesítette. A Professzor már az első két futamán a pontszerzők között zárt.

A közönség természetesen hatalmas ovációval fogadta Prostot, aki egyébként összesen négy alkalommal nyert ezen a helyszínen, aminél csak két pályán győzött többször. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a francia exversenyző autentikusan öltözködött, vagyis mind az overál, mind a sisak festése megegyezett a korabeli színösszeállítással.

Proston és Alesin kívül egyébként több más korábbi F1-es pilóta is ott volt, mint például Gerhard Berger, Jacky Ickx vagy René Arnoux. Utóbbinak a Gilles Villeneuve-vel vívott legendás dijoni csatáját meg is idézték egy 1979-es Renault-val, illetve Ferrarival. A francia és a kanadai versenyző az évi küzdelme máig a sportág történetének egyik legemlékezetesebb párviadalának számít.

Persze az említetteken kívül még számos más autót is megcsodálhatott a közönség menet közben. A hőskorból ott volt a hivatalosan két világbajnoki címet nyerő (Juan Manuel Fangio ezzel az autóval teljesítette az 1954-es idény első két futamát, mielőtt a Mercedeshez igazolt) Maserati 250F, valamint az 1958-ban Mike Hawthornt csúcsra juttató Ferrari 246 F1. Emellett a Matra és a Larrousse is képviseltette magát.

Friss