back to top
2024. május 08. 05:31

KezdőlapF1Hamilton 10 millió forintnak megfelelő büntetést kapott, de nem azért, mert nekiment...

Hamilton 10 millió forintnak megfelelő büntetést kapott, de nem azért, mert nekiment Russellnek

-

Lewis Hamiltonnak mindössze néhány száz méter után véget ért a Katari Nagydíj, miután az első kanyarban nekiment a csapattársának. A hétszeres világbajnok ezért az esetért nem kapott utólagos büntetést, más miatt azonban igen.

A dobogós helyezésekért szállt harcba a két Mercedes a Katari Nagydíjon, de Lewis Hamilton már az első kanyarban elvette ennek a lehetőségét azzal, hogy nem hagyott elég helyet George Russellnek, amikor kívülről próbálta megelőzni őt. A hétszeres világbajnok jobb hátsó felfüggesztése azonnal eltört az ütközéstől, majd a W14-es a kavicságyba pörgött és ott is ragadt.

Hamilton a csapatrádióban még Russellt hibáztatta, majd az interjúk során finomított, és versenybalesetnek minősítette a történteket, végül pedig a visszajátszás megtekintése után a közösségi médiában ismerte be, hogy 100%-ban ő volt a hibás. A felügyelők az esetet utólag kivizsgálták, és bár ők is úgy látták, hogy „túlnyomórészt” Hamiltont terheli a felelősség, nem osztottak ki büntetést a hétszeres világbajnoknak, mivel tipikus első körös balesetnek ítélték azt meg, ezek pedig enyhébb elbírálás alá esnek.

Egy megrovást és egy büntetést azonban így is kiosztottak neki 50 ezer euró értékben, de befizetnie „csak” 25 ezer eurót (közel 10 millió forint) kell, a maradék 25 ezret ugyanis a szezon hátralevő részére felfüggesztették. Ezt a büntetést azért kapta Hamilton, mert a baleset után gyalog átment a pályán.

„Miután kiesett az első körben, a 44-es rajtszámú autó pilótája otthagyta az autóját a kavicságyban és visszafutott a bokszba. Ennélfogva keresztezte a pályát, amelyen zajlott a verseny (a live track kifejezésnek magyarul nincs pontos megfelelője – a szerk.), és csak másodpercekkel azelőtt érte el a pálya belső oldalát, hogy a 63-as rajtszámú autó (Russell) nagy sebességgel megérkezett a bokszutcából. Ezután a pálya szélén sétált, miután végül elhagyta azt” – olvasható a felügyelők indoklásában.

„A meghallgatás során a 44-es autó vezetője nagyon bocsánatkérő magatartást tanúsított, és rájött, hogy a helyzet nagyon veszélyes lehetett volna rá és a közeledő versenyzőkre nézve. A felügyelők megerősítették, hogy egy nem lezárt pálya keresztezése elképesztően veszélyes szituációkat idézhet elő, és a versenyzőknek nagyon óvatosnak kell lenni ezzel kapcsolatban” – zárult a közlemény ezen része.

Friss