2024. április 27. 23:01

KezdőlapF1Ezért tört ki a belháború a Red Bullnál? – Horner magára haragíthatta...

Ezért tört ki a belháború a Red Bullnál? – Horner magára haragíthatta az egyik tulajdonost

-

Christian Hornert valaki el akarja távolítani a Red Bull Racing éléről, de eddig nem lehetett tudni, hogy mi ennek az oka. Most viszont felröppent egy hír, ami alapján a csapatfőnök olyasmit tett, amivel kivívhatta a Red Bull osztrák anyacégének haragját.

Jos Verstappen múlt szombaton tett nyilatkozata világossá tette, amit eddig is sejteni lehetett: hatalmi harcok dúlnak a Red Bullon belül, a csapat pedig két frakcióra szakadt. Az egyik oldalon áll Chalerm Yoovidhya, a thai többségi tulajdonos, akinek Christian Horner csapatfőnök élvezi a támogatását, a másikon pedig a Red Bull GmbH-t 49%-ban tulajdonló osztrák fél, amely mellett Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója és idősebbik Verstappen megszólalása alapján a holland exversenyző és háromszoros világbajnok fia áll.

Egy magazin címlapra tette a nőnek fotóját, aki feljelentette Christian Hornert

Jos Verstappen szerint pedig amennyiben Horner nem távozik a Red Bull Racing éléről, a csapat kettészakadhat és felrobbanhat, és a csapatfőnök jelenleg az áldozat szerepét játssza, miközben ő a problémák forrása. Utóbbi mondatával természetesen Horner zaklatási botrányára utalt, amely a nyilvánosság előtt február eleje óta tart, és amelyben egy független vizsgálat felmentette az 50 esztendős szakembert, de a feltételezett bizonyítékok egy részének ezután történt kiszivárgása csak felerősítette a gyanút, hogy a vizsgálatot végző ügyvéd nem megfelelően járt el.

A szivárogtatás megerősítette, hogy Hornert valaki vagy valakik nagy erőkkel próbálják elmozdítani a Red Bull Racing éléről, és nem nyugszanak bele a független vizsgálat eredményébe. De hogy miért, azt eddig nem igazán lehetett tudni. Miután Dietrich Mateschitz 2022 októberében meghalt és tulajdonrésze fiára, Mark Mateschitzre szállt, a Red Bull osztrák részének irányítását egy háromtagú igazgatótanács vette át. A sportért, így a két F1-es istállóért azóta Oliver Mintzlaff felel.

Tégla van a Red Bullnál, aki szándékosan tönkre akarja tenni Horner karrierjét?

A változásokat követően pedig már tavaly is olyan pletykákat lehetett hallani, hogy súrlódás alakult ki, mivel Christian Horner egyre nagyobb hatalmat és egyre több döntési jogkört akar magának. Ekkor kezdett el az F1-es sajtó arról is cikkezni, hogy a csapatfőnök megpróbálta megfúrni Dietrich Mateschitz egykori jobbkezét és bizalmasát, a Red Bull F1-es projektjein belül a fontos kérdésekben döntő Helmut Markót.

A Formulapassion.it pedig most saját forrásaira hivatkozva arról ír, hogy Horner olyasmit tett, amivel nagyon magára haragította az osztrák felet. 2023-ban ugyanis brit befektetőkkel megkereste Chalerm Yoocidhya-t egy vételi ajánlattal, hogy részben vagy egészben a Red Bull Racing tulajdonosává váljon. Mindezt tette az osztrák fél tudomása nélkül. Ezt Mintzlaffék finoman fogalmazva sem fogadták jól, ami már jóval a zaklatási botrány kirobbanása előtt elindította a hatalmi háborút az istállón belül. Ezek után persze azok a feltételezések is szárnyra kapnak majd, hogy az egész zaklatási ügy is emiatt robbanhatott ki.

Krízis a Red Bullnál – Verstappen átülhet a Mercedesbe, ha Horner marad a csapatfőnök?

Hogy egy sportszervezet irányítójának, vagy F1-es csapatfőnöknek részesedése is legyen az általa vezetett istállóban, az persze egyáltalán nem példátlan, elég csak felhozni Toto Wolffot, a Mercedes csapatfőnökét és ügyvezetőjét, de korábbról ott van Ron Dennis, a McLaren egykori vezére is, aki szintén hasonló felállásban vezette a wokingi istállót. Horner is hasonló befolyásra akarhatott szert tenni, de úgy tűnik, lehet, hogy kissé elszámolta magát.

Friss